Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑειφορίαDYNAMax: Η νέ...

DYNAMax: Η νέα σειρά σκυροδεμάτων υψηλών αντοχών, της Lafarge

Η ΑΓΕΤ «Ηρακλής» παρουσιάζει τη νέα σειρά σκυροδεμάτων DYNAMax, η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευών και παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η νέα σειρά σκυροδεμάτων DYNAMax που παρουσιάζει η Ανώνυμος Γενική Εταιρεία Τσιμέντων (ΑΓΕΤ) «Ηρακλής», μέλος του ομίλου Holcim, σχεδιάστηκε από το πρωτοπόρο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης δομικών υλικών του ομίλου· και χαρακτηρίζεται από υπερυψηλές αντοχές, εξαιρετική ανθεκτικότητα και κορυφαία αντίσταση στην παραμόρφωση, τεχνικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στην τεράστια εμπειρία και εκτενή τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία παγκοσμίως.

Το DYNAMax είναι ένα σκυρόδεμα που παρέχει δυνατότητα για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό χωρίς περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής αλλά και τις πιο απαιτητικές τεχνικές απαιτήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις προκλήσεις του κατασκευαστικού τομέα απαντούν τα προηγμένα χαρακτηριστικά και οι απαράμιλλες ιδιότητες του DYNAMax, σύμφωνα με τη βασική αρχή της Holcim«Bulduing better with less.

Το DYNAMax δίνει περισσότερη ελευθερία στο σχεδιασμό και ανοίγει νέους ορίζοντες στην αρχιτεκτονική, επιτρέποντας την αποτύπωση ακόμη και των πιο τολμηρών ιδεών. Επίσης επιτρέπει τη χρήση λεπτότερων διατομών σε κολόνες, τοίχους και πλάκες, καθώς και σημαντικά μεγαλύτερα ανοίγματα μεταξύ υποστυλωμάτων.

Με αυτό τον τρόπο προσφέρει ευελιξία και περισσότερο εκμεταλλεύσιμο χώρο στον ίδιο όγκο κατασκευής, μεγιστοποιώντας τα αξιοποιήσιμα τετραγωνικά και κατά συνέπεια το οικονομικό όφελος. Το DYNAMax δίνει τη δυνατότητα κατασκευής δομικών στοιχείων με σημαντικά μικρότερη ποσότητα σκυροδέματος και ενδεχομένως οπλισμού, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της κατασκευής. Επιπλέον είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, συνεισφέροντας θετικά στην κυκλική οικονομία.

Η νέα σειρά σκυροδεμάτων χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλές αντοχές και ανθεκτικότητα, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένες ανάγκες συντήρησης κατά τη διάρκεια ζωής του κτιρίου. Τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με την πρώιμη ανάπτυξη αντοχών, οδηγούν σε συνολικά μειωμένο κόστος.

Στο πλαίσιο σχετικού ερευνητικού προγράμματος διάρκειας έξι μηνών, το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, έχοντας λάβει από τη Lafarge όλα τα δεδομένα σχετικά με τα χαρακτηριστικά της σειράς σκυροδεμάτων υψηλής επιτελεστικότητας DYNAMax, διερεύνησε μέσω παραμετρικών στατικών και δυναμικών επιλύσεων με το λογισμικό DIANA FEA τα τεχνοοικονομικά στοιχεία τυπικών δεκαώροφων κτιρίων γραφείων και γεφυρών από DYNAMax και συμβατικό σκυρόδεμα.

Αυξημένες δυνατότητες

Κατόπιν της διερεύνησης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου και καθηγητής κ. Χρήστος Ζέρης επισήμανε τα εξής:

«Από τη διερεύνηση διαπιστώσαμε ότι τα προϊόντα DYNAMax παρέχουν αυξημένες δυνατότητες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων, ενώ δύνανται να συντελέσουν σε βελτιωμένη απόδοση αειφορίας των κατασκευών, καθώς επιτρέπουν μείωση του όγκου των απαιτούμενων δομικών υλικών».

Τα βασικά πλεονεκτήματα της σειράς σκυροδεμάτων DYNAMax είναι τα εξής:

– Σταθερότητα και δυνατότητα για μεγαλύτερα ανοίγματα.

– Ισχυρή αντίσταση στην παραμόρφωση.

– Περισσότερος ωφέλιμος χώρος στον ίδιο όγκο κατασκευής.

– Δυνατότητα για κατασκευή περισσότερων ορόφων.

– Μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην κατανομή των χώρων.

– Σχεδιαστική ελευθερία.

– Λεπτότερες διατομές δομικών στοιχείων.

Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα

Τα σκυροδέματα  DYNAMax χαρακτηρίζονται από:

– Μειωμένες ανάγκες πρώτων υλών, με συνέπεια μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.

– Εξαιρετική αντίσταση στη διάβρωση και ανθεκτικότητα του ανεπίχριστου σκυροδέματος.

– Μειωμένα μεταφορικά κόστη.

– Μικρότερα θεμέλια.

– Χρήση λιγότερων πόρων.

– Μειωμένα κόστη συντήρησης και μικρότερο κατασκευαστικό κόστος.

– Υψηλότερη αντισεισμικότητα.

Ευκολία στη χρήση

Τα σκυροδέματα DYNAMax παρέχουν τις παρακάτω διευκολύνσεις:

– Ίδιο τρόπο χειρισμού και ίδιες διαδικασίες με το συμβατικό σκυρόδεμα.

– Εξαιρετική αντλησιμότητα ακόμα και σε μεγάλο ύψος.

– Υψηλές πρώιμες αντοχές.

– Βελτιστοποίηση στο σχεδιασμό οπλισμού.

– Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση του έργου.

– Βελτιωμένες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads