Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνάντηση του...

Συνάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt.

Συνάντηση εργασίας είχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε και ανέλυσε στον Αμερικανό αξιωματούχο όλες τις ενέργειες που έχει αναλάβει το Υπουργείο, χωρίς τις οποίες δεν θα ήταν δυνατή καμία περαιτέρω αξιοποίηση του λιμένος. Οι ενέργειες που έγιναν επικεντρώθηκαν σε τρείς βασικούς τομείς:

Λιμενικά έργα: Επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα – περίπου 30 ετών – που απασχολούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι αφορούσε στα ακίνητα κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ εντός της λιμενικής ζώνης. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιήλθε μεν στον οικείο Οργανισμό Λιμένος, χωρίς όμως να θίγεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ.

Οδικά έργα: Συμβασιοποιήσαμε  το έργο της νέας Περιφερειακής Οδού, που θα συνδέει κυρίως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία Οδό, αλλά και θα αποσυμφορήσει  το κέντρο της πόλης από το κυκλοφοριακό φόρτο. Ένα έργο που θα είναι έτοιμο σε περίπου 2 χρόνια.

Σιδηροδρομικά έργα: Δημοπρατήσαμε τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα, Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες (πεδινή χάραξη). Αναβαθμίζουμε τη γραμμή με ηλεκτροκίνηση και τη μετατρέπουμε σε γραμμή υψηλών ταχυτήτων (θα αναπτύσσονται ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ./ώρα).

Το έργο θα ενισχύσει τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Pyatt ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υφίσταται από μεγάλα αμερικανικά επιχειρηματικά σχήματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads