Ρικάρντο Βιάτζι (CECE): Σας συγχαίρω για την απόφασή σας να διοργανώσετε την Ergo.Tec

H CECE είναι η Επιτροπή για τον Ευρωπαϊκό Κατασκευαστικό Εξοπλισμό και έχει έδρα τις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας, Ρικάρντο Βιάτζι, μιλά στα «Εργοταξιακά Θέματα» για το έργο και την αποστολή της, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην μετά-COVID εποχή, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ρουμπάνη

Κατ’ αρχάς θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσετε το ρόλο και την αποστολή της CECE

Η CECE είναι η φωνή των ευρωπαίων κατασκευαστών εξοπλισμού εργοταξίων. Ιδρύθηκε το 1959 και λειτουργεί σε επίπεδο ομοσπονδίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεργαζόμαστε με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για λογαριασμό των μελών μας. Μέσω των εθνικών μας ενώσεων-μελών, μιλάμε για λογαριασμό ενός κλάδου που αποτελείται από 1.200 εταιρείες και απασχολεί 300.000 ανθρώπους με τζίρο της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Την CECE συντονίζει μία ομάδα επτά ανθρώπων με έδρα τις Βρυξέλλες. Μέσω αυτής της ομάδας αναπτύσσεται ένα ευρύ δίκτυο εμπειρογνωμόνων και ειδικών του κλάδου με στόχο να συντονίσει τις απόψεις των μελών μας και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα δίκαιο, ανταγωνιστικό και σωστά ρυθμισμένο περιβάλλον.

Θα έλεγα ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι οι παρακάτω:

● Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, η αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας του κλάδου μας.

● Η περαιτέρω ενίσχυση και τόνωση της προόδου σε τεχνικά ζητήματα, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα αλλά και οι συνθήκες εργασίας.

● Η μεγιστοποίηση της συνεισφοράς των μελών μας στην Ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

● Η εκπροσώπηση του κλάδου και των συμφερόντων του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα έλεγα ότι η επαγγελματική μας προσέγγιση προσδιορίζεται με τέσσερις λέξεις-«κλειδιά» ή αλλιώς πυλώνες: πρόβλεψη, ανταλλαγή, τοποθέτηση, δράση.

Επιχειρούμε στο βαθμό Βεβαίως που αυτό είναι δυνατό να προβλέψουμε τις τάσεις της αγοράς και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις όπως επίσης και τις αλλαγές στον κατασκευαστικό τομέα και στο περιβάλλον του.

Ανταλλάσσουμε γνώση μεταξύ των μελών και των συνεργατών μας προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνέπειες για το κλάδο μας και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εργαζόμαστε για την τοποθέτηση του Οργανισμού μας ως τη φωνή του κλάδου και της μόνης πλατφόρμας διαλόγου σε ρυθμιστικά θέματα και ζητήματα αγοράς, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, λειτουργούμε προληπτικά για να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της CECE σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και διάθεση συνεργασίας

Υπάρχουν ελληνικές ενώσεις που να είναι μέλη ή να συνδέονται με την CECE;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στις τάξεις μας ενώσεις που να συνδέονται ή να είναι μέλη της CECE.

Και για να είμαι ακόμη πιο ειλικρινής μαζί σας, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες ούτε ιδιαίτερη γνώση για το κατασκευαστικό τοπίο στην Ελλάδα. Αυτός όμως είναι ένας ακόμα λόγος που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι μιλάω στο περιοδικό σας σήμερα, ώστε να γίνει και στη χώρα σας πιο γνωστό το έργο και η αποστολή της CECE.

Εδώ και αρκετούς μήνες ο πλανήτης αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού. Ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει στον κλάδο;

Ο κλάδος μας δέχτηκε ένα πολύ δυνατό χτύπημα την περασμένη Ανοιξη. Είδαμε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να κλείνει, είτε με εντολή των αρμόδιων Αρχών είτε διότι υπήρξε πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αλυσίδα Εφοδιασμού. Η αναστάτωση αυτή έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις.

Είναι επίσης γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες της έλλειψης επενδύσεων, ενώ συγκεκριμένα κατασκευαστικά project εξάντλησαν τη ζήτηση από τη βασική ομάδα των μελών μας, τις εταιρείες ενοικίασης και τους εργολάβους.

Αναμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου της χρονιάς, ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 είδαμε μία συνολική πτώση της τάξης του 17% στις πωλήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Βεβαίως τα στοιχεία διαφέρουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα και από χώρα σε χώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες που έχουμε για το 2020 είναι αρνητικές.

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο την πρόσφατη έρευνα που έγινε από την εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης Lectura, συγκεντρώνοντας το ερωτηματολόγιο που είχε μοιράσει σε 10.000 επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη.

Ορισμένα από τα ευρήματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να τα αναφέρουμε, καθώς δίνουν μία μάλλον μικτή εικόνα: το 52% των ερωτηθέντων αναφέρει μείωση της απόδοσης των επιχειρηματικών επιδόσεων, όμως καταγράφεται και ένα 44%, το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή λόγω του κορονοϊού.

Η T-Press προχώρα στην πραγματοποίηση της διεθνούς έκθεσης Ergo.Tec, τον Οκτώβριο του 2021. Πιστεύετε ότι οι εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι όταν σκέφτομαι τον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων αντιλαμβάνομαι τις πελώριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει την περίοδο του κορονοϊού. Αναφέρομαι ασφαλώς στο κύμα ακυρώσεων εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων που έχουμε δει να σαρώνει όλο τον πλανήτη. Επομένως δεν μπορώ παρά να σας συγχαρώ και να σας χειροκροτήσω για την απόφασή σας να διοργανώσετε την Ergo. Tec το 2021.

Σε προσωπικό επίπεδο χαίρομαι πάντοτε όταν διαπιστώνω πώς οι εκθέσεις αποτελούν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά καινοτόμες ιδέες και πώς αυτές συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας. Μου δίνει επίσης πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπω την εμβέλεια που έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα μέλη μας που εγώ αναλαμβάνω να εκπροσωπήσω ως CECE.

Από επιχειρηματικής άποψης αναγνωρίζουμε βεβαίως τη σημασία που έχουν οι εκθέσεις, καθώς αποτελούν το σημείο αναφοράς και συνάντησης των εκπροσώπων του κλάδου. Ενδεχομένως και οι εκθέσεις να επηρεαστούν από την υγειονομική κρίση και να δημιουργηθούν νέες συνήθειες, εννοώ στον τρόπο με τον οποίο διοργανώνονται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι, οι εκθέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό σύμβολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της γενικότερης ευημερίας του κλάδου.

Εμείς στην CECE έχουμε συνεργασία με τις κορυφαίες εκθέσεις παγκοσμίως στον τομέα των μηχανημάτων κατασκευής και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στους συγκεκριμένους χώρους.

Μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη την οποία ασφαλώς έχει ανάγκη όλη η Ευρώπη, υπάρχουν πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η CECE προς αυτή την κατεύθυνση;

Πράγματι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες. Καταρχάς πιέζουμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης στη μετά-covid εποχή, να θεωρήσει τομείς πρώτης προτεραιότητας τις κατασκευές και τις υποδομές.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, άλλωστε αυτό συμβαίνει συχνά στον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ, ότι η σχετική απόφαση δεν θα ληφθεί αποκλειστικά και μόνο στις Βρυξέλλες αλλά θα παίξουν ρόλο και άλλες πρωτεύουσες, θέλω να πω χώρες-μέλη.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο εργαζόμαστε μαζί με τις ενώσεις που είναι μέλη μας σε κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα εθνικά σχέδια που ετοιμάζονται για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τις κατασκευές και τις υποδομές. Για το λόγο αυτό είμαστε επίσης σε στενότατη συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία εργολάβων και εργοληπτών, FIEC, η οποία και αυτή συντονίζει αντίστοιχα τις Ενώσεις ανά χώρα-μέλος.

Η δέσμευσή μας να τοποθετήσουμε τον κατασκευαστικό τομέα στο κέντρο του σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης είναι απόλυτα λογική από οικονομικής άποψης. Ο κλάδος μας απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον βρισκόμαστε στην καρδιά της καθημερινότητας όλων μας ιδιαίτερα όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια που ζούμε, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές μας, δρόμοι, γέφυρες κλπ, αλλά και για την ψηφιακή οικονομία, δηλαδή τις «εικονικές» υποδομές που σχετίζονται με τις υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του κατασκευαστικού εξοπλισμού;

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος μας, αλλά εγώ θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση σε δύο mega trends, αν μου επιτρέπεται να τα αποκαλέσω έτσι: Αναφέρομαι στη διττή μετάβαση σε μία ψηφιακή και απαλλαγμένη από τον άνθρακα Ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορικές αλλαγές, το ρίσκο είναι μεγάλο, όμως εξίσου μεγάλες είναι και οι ευκαιρίες. Και εμείς στην CECE θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το πρώτο και να μεγιστοποιήσουμε το δεύτερο.

Τα δύο αυτά στοιχεία που σας ανέφερα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Κατάσταση της Ένωσης. Η Γερμανίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ (EU Green Deal), όπως και στη Στρατηγική Δεδομένων της ΕΕ (EU Data Strategy).

Επιπλέον η βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μας δώσει το πλαίσιο που θα εγγυηθεί ότι ο κλάδος μας θα είναι ο ηγέτης σε αυτές τις δύο προτεραιότητες που σας ανέφερα.

Εφόσον αξιοποιηθεί με το σωστό τρόπο, η ψηφιοποίηση στον τομέα των κατασκευών μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Θα αλλάξει όμως και πολλούς από τους ρόλους που ξέραμε μέχρι σήμερα όπως και ισορροπίες που γνωρίζαμε στην αξιακή αλυσίδα αναφορικά με τις ανάγκες των πελατών.

Ας μη γελιόμαστε όμως, διότι η πρόκληση του να “μεταφράσουμε” τις ψηφιακές τεχνολογίες σε στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη είναι πολύ μεγάλη. Εμείς στην CECE αναγνωρίζουμε τη σημασία του εγχειρήματος και το αντιμετωπίζουμε με τρόπο στρατηγικό και την εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών τα οποία συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Είμαστε επίσης εξαιρετικά ενεργοί στο DigiPLACE, ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να δημιουργηθεί μία ψηφιακή πλατφόρμα στον κατασκευαστικό τομέα.

Είμαστε επίσης εξαιρετικά περήφανοι για το γεγονός ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην CECE λειτουργεί σχετική με το ζήτημα επιτροπή στο ανώτατο επίπεδο, η οποία εξετάζει όλα τα δεδομένα και επεξεργάζεται λύσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύνταξη και προώθηση ενός Οδικού Χάρτη για τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα μηχανήματα του κατασκευαστικού κλάδου. Αυτός ο Οδικός Χάρτης θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνεισφορά της CECE, στον διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Πάντοτε στη βάση των τεσσάρων πυλώνων της φιλοσοφίας μας που σας ανέλυσα παραπάνω.

Ελέγξτε επίσης

Γκέιρ Γκούλε (UEG): Η σκαλωσιά θα ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε η πανδημία

Τα «Εργοταξιακά Θέματα» ήρθαν σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργολάβων της …

Τα Περιοδικά μας