Γκέιρ Γκούλε (UEG): Η σκαλωσιά θα ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε η πανδημία

Τα «Εργοταξιακά Θέματα» ήρθαν σε επαφή με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργολάβων της Σκαλωσιάς, το Νορβηγό Γκέιρ Γκούλε, ο οποίος μίλησε για τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ένωσης, για τις συνέπειες από την πανδημία, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της σκαλωσιάς, καθώς και για πρωτοβουλίες οικονομικής ανάκαμψης που έχει αναλάβει η Ένωση την οποία εκπροσωπεί.

Συνέντευξη στον Απόστολο Ρουμπάνη

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργολάβων της Σκαλωσιάς (Union Europaischer Gerustbaubetriebe [UEG]) και αρμόδιος για το μηχανικό τμήμα κ. Γκέιρ Γκούλε εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ο κλάδος θα ξεπεράσει με επιτυχία την οικονομική δοκιμασία της πανδημίας, ενώ σημειώνει ότι η UEG παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει.

– Ξεκινώντας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το σκοπό και το έργο της Ένωσης.

– Η Ένωση των Ευρωπαίων Εργολάβων Σκαλωσιάς (UEG) είναι το αντιπροσωπευτικό σώμα του κλάδου στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από τις αντίστοιχες εθνικές ενώσεις. Επί του παρόντος, τα μέλη της προέρχονται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία.

Μεταξύ των βασικών μας επιδιώξεων και στόχων είναι:

* Η συνεργασία, η αντιπροσώπευση και η προώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κοινών εμπορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών ενδιαφερόντων των μελών μας.

* Η ανάπτυξη συγκρίσιμων και γενικών προτύπων στον κλάδο της σκαλωσιάς.

* Η άσκηση επιρροής αλλά και η αξιολόγηση της διαδικασίας διαμόρφωσης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά και επηρεάζει τον κλάδο μας.

* Η στελέχωση των ευρωπαϊκών σωμάτων με ειδικούς.

* Η εμπέδωση σταθερών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των μελών μας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού δικτύου.

– Υπάρχουν ελληνικές ενώσεις που να είναι μέλη ή να συνδέονται με την UEG;

– Δυστυχώς, όχι. Ο πρόεδρος και η γενική γραμματεία της UEG επισκέφθηκαν και είχαν επαφές με την ελληνική ένωση το 2017. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικά ζεστό και φιλικό κλίμα και είχαμε μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων. Δεν υπήρξε όμως περαιτέρω επαφή. Εμείς από την πλευρά μας θα χαρούμε ειλικρινά να επαναλάβουμε τις επαφές μας.

– Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ποια είναι η επίδρασή της στον δικό σας κλάδο;

– O κορονοϊός έχει σαφώς επηρεάσει τον κλάδο μας, αλλά με διαφορετικό τρόπο από χώρα σε χώρα. Θα σας μιλήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία.

Στην Πολωνία και στη Γερμανία, για παράδειγμα, δεν υπήρξε lockdown, ενώ στο Λουξεμβούργο οι τοπικές Αρχές προχώρησαν σε lockdown για πέντε εβδομάδες, με ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους της τάξης του 80% των αποδοχών τους. Παράλληλα, όταν υπήρξε άρση των απαγορεύσεων, ο εργοδότης έπρεπε να παράσχει στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα για την προστασία τους από τον ιό, όπως μάσκες, αντισηπτικά κλπ. να τοποθετήσει σταθμούς απολύμανσης στους εργασιακούς χώρους, καθώς και να απολυμαίνει σχολαστικά τα οχήματα, τα εργοτάξια και τις αποθήκες. Παράλληλα, καθιερώθηκε και κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στην εργασία για να μειωθεί ο συνωστισμός.

Επιπλέον, έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή και μέτρα για τη μετακίνηση των εργαζομένων από και προς τα εργοτάξια. Ειδικά στο Λουξεμβούργο επιτρέπονταν μόνο δύο άτομα ανά όχημα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι έπρεπε να σχεδιαστεί από την αρχή το όλο σύστημα.

Είναι γεγονός ότι στις χώρες που υπήρξε lockdown με εντολή των Αρχών, προκλήθηκαν προβλήματα· όχι μόνο στον δικό μας κλάδο, αλλά στο σύνολο της κατασκευαστικής αλυσίδας.

Στην Ελβετία, το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι που δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά προέρχονται από χώρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενδέχεται να οδηγήσει σε ξεσπάσματα κρουσμάτων τους χειμερινούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι μικρής έκτασης στον δικό μας κλάδο και ότι οι εργασίες και οι δραστηριότητες θα επανέλθουν σύντομα σε κανονικά επίπεδα.

Να σημειώσω πάντως ότι αναμένουμε τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα για να γνωρίζουμε επακριβώς τις συνέπειες της πανδημίας. Υπάρχει, ωστόσο, μια διστακτικότητα από πλευράς επενδυτών να αναλάβουν καινούργια πρότζεκτ, ενώ άλλα μετατέθηκαν.

Επιπλέον, το γεγονός ότι σε πολλές χώρες ο κόσμος εργάζεται από το σπίτι, σημαίνει ότι πολλά κτίρια γραφείων θα μείνουν κενά. Αρκετές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν στους μήνες που έρχονται με τη κρατική βοήθεια.

Στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν επίσης σημαντικά ζητήματα σε σχέση με την πανδημία, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης· και με την άφιξή τους στην Σκανδιναβία πρέπει να μπουν σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας για δύο εβδομάδες, προτού ξεκινήσουν να εργάζονται.

Στη Γερμανία και στη Φινλανδία ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν μικρός για τον κλάδο της σκαλωσιάς, καθώς ορισμένα μεγάλα πρότζεκτ –π.χ. κατασκευαστικά σχέδια ή έργα συντήρησης στον πετρελαϊκό κλάδο– μετατέθηκαν σε μελλοντικές ημερομηνίες.

Στη Φινλανδία ο κλάδος παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας, και τα κρούσματα μεταξύ εργαζομένων παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο.

Μικρός φαίνεται να είναι ο αντίκτυπος του κορονοϊού και στη Νορβηγία, αν εξαιρέσουμε τις οδηγίες που υπάρχουν και είναι σε ισχύ για την καραντίνα. Ορισμένα πρότζεκτ έχουν καθυστερήσει ή μετατεθεί· κατά συνέπεια θα υπάρξει μείωση για τον κλάδο το 2020, αλλά όχι και μεγάλη αύξηση των πτωχεύσεων.

– Έχει αναλάβει η UEG πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάκαμψη;

– Όπως σας εξήγησα, παρακολουθούμε την κατάσταση στενά, αλλά για την ώρα δεν χρειάζονται επιπλέον πρωτοβουλίες.

– Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της σκαλωσιάς;

– Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, εξελίσσοντας περαιτέρω τα εργαλεία που χρειαζόμαστε στον κλάδο μας.

Επίσης, οφείλουμε να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας τις οικονομικές απαιτήσεις των χρηστών της σκαλωσιάς.

Ελέγξτε επίσης

Ρικάρντο Βιάτζι (CECE): Σας συγχαίρω για την απόφασή σας να διοργανώσετε την Ergo.Tec

H CECE είναι η Επιτροπή για τον Ευρωπαϊκό Κατασκευαστικό Εξοπλισμό και έχει έδρα τις Βρυξέλλες. …

Τα Περιοδικά μας