Σάββατο, 14 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟΣΕΤΕΕ : "Ψηλ...

ΟΣΕΤΕΕ : “Ψηλά” ο κατασκευαστικός κλάδος στα εργατικά ατυχήματα

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) δόθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την παρουσία των Ανδρέα Στοϊμενίδη, προέδρου της ΟΣΕΤΕΕ, Γραμματέα ΥΑΕ ΓΣΕΕ, Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ, Χάρη Κυπριανίδη, Προέδρου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και Μάριου Τσελώνη, Οργανωτικού Γραμματέα Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος

Στη συνέντευξη, αποδόθηκε η ζοφερή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας στα ζητήματα ΥΑΕ και η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα ΥΑΕ  σε σχέση με την τρέχουσα εκστρατεία της ψηφιακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη έρευνα της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.Τ.Ε.Ε ) μέχρι τις 24.10.2024,  114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα. Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες στις οποίες συμμετέχει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, πάνω από 2500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από ασθένειες που οφείλονται στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

26 εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στα Τεχνικά Έργα

Στην Ελλάδα το έτος 2024, στον Κατασκευαστικό τομέα  (Οικοδομικές εργασίες-εργοτάξιο- τεχνικά έργα) καταγράφηκαν 26 εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα,  στον Αγροτικό τομέα 28 και σε άλλες  κατηγορίες (υπάλληλοι, εργάτες-μισθωτοί)  32. Στους ΟΤΑ καταγράφηκαν 6 ατυχήματα/δυστηχήματα, σε Οδηγούς 7, σε Ένοπλες Δυνάμεις/ Σώματα Ασφαλείας 2, σε Ναυπηγεία- Θάλασσα- Λιμάνια              8, σε Υπηρεσίες Γραφείου 3 και σε Διανομείς 2.

Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.ΤΕ.Ε κ. Στοϊμενίδης αναφέρθηκε στην διαδικασία αλλαγής του Κώδικα Νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία δίχως τη συμμετοχή των εργαζομένων και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβερνητική εξαγγελία για  δήθεν εκσυγχρονισμό του Κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) είναι μία άτυπη συζήτηση που εξελίσσεται το τελευταίο δεκάμηνο δίχως τη συμμετοχή της πλευράς των εργαζομένων και έξω από  τη λειτουργία του αρμόδιου οργάνου που είναι το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το οποίο έχει συνεδριάσει μία φορά τη φετινή χρονιά και καμία υπό την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Ενδεχόμενη αλλαγή του Κώδικα δίχως την προσαρμογή της χώρας μας στις κοινοτικές οδηγίες για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η ρύθμιση των θεμάτων ΥΑΕ σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ΥΑΕ (business as usual) ενώ οι συνθήκες εργασίας θα παραμείνουν επικίνδυνες, ανθυγιεινές και απαξιωτικές για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση στην κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Αποδίδουν πλήρως την απόλυτη δυστοπία στους χώρους εργασίας στη χώρα τόσο τα στοιχεία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όσο και για την ΥΑΕ.

Όταν στον ιδιωτικό τομέα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το 85% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας , στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 30%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις είναι κάτω από 10%.

Είναι λογικό και αυτονόητο ότι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από το Υπουργείο Εργασίας για την αναθεώρηση του Κώδικα ΝΥΑΕ είναι κατά σειρά:

  1. Η επιστροφή στο καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προσαρμογή της χώρας έως τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ευρωπαϊκές οδηγίες που προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα
  2. Η αποτύπωση της πραγματικής (ντροπιαστικής) κατάστασης στα θέματα ΥΑΕ. Για να λύσει ένα πρόβλημα πρέπει να το καταγράψεις στις πραγματικές του διαστάσεις.
  3. Η ισχυρή θεσμική και επιχειρησιακή λειτουργία των αρχών με επιστροφή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη δομή του υπουργείου Εργασίας
  4. Ο ουσιαστικός παραγωγικός διάλογος Υπουργείου- Κοινωνικών Εταίρων με τη συμμετοχή και της εργατικής πλευράς ώστε να καταλήξουμε ομόφωνα σε αποδεκτές λύσεις για την προστασία των εργαζομένων

Κάθε άλλη διαχείριση στην αλλαγή του ΚΝΥΑΕ θα αποτελεί μία εξυπηρέτηση των κακών εργοδοτών και μία διευθέτηση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΥΑΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads