Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Natasha Covas – Kneiss: “Μόνιμος στόχος της ΕΛΤΡΑΚ είναι να βρίσκεται μέσα σε όλα τα σημαντικά έργα υποδομών της χώρας”

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα», η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε κ. Covas – Κneiss αναφέρεται στην επιτυχημένη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μιλάει για τον τρόπο εκπαίδευσης και εξέλιξης του προσωπικού και παραθέτει τους μελλοντικούς στόχους της εταιρείας.

Η εταιρεία ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες στη χώρα μας και δραστηριοποιείται σε αρκετούς κλάδους, όπως είναι έργα υποδομών, ναυσιπλοΐα και ενέργεια. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, προσφέροντας λύσεις υψηλού επιπέδου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Covas – Kneiss μάς εξηγεί τα μυστικά της επιτυχίας της εταιρείας. Αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κατασκευαστικό κλάδο και κάνει ειδική αναφορά στην πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

– Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την εταιρεία σας καθώς συμπληρώσατε 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Τι πιστεύετε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε συγκριτικά με τον ανταγωνισμό;

– Η ΕΛΤΡΑΚ έκανε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μία δυναμική αρχή, ως επίσημος αντιπρόσωπος της Caterpillar. Η συνεργασία και η επένδυση σε ένα τέτοιο brand, με κορυφαία προϊόντα παγκόσμιου βεληνεκούς, αποτέλεσε από μόνο του την ειδοποιό διαφορά στην τοποθέτησή μας στην ελληνική αγορά. Η ποιότητα, οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες της Caterpillar άνοιξαν διάπλατα το δρόμο.

Από τότε προσθέσαμε και άλλες συνεργασίες στο χαρτοφυλάκιό μας, όπως είναι η JLG με τις πλατφόρμες εναερίου εργασίας, η MaK με τους ναυτικούς κινητήρες, η Palfinger με τα συστήματα ανύψωσης, φόρτωσης και διαχείρισης φορτίων, η MB, η PowerScreen και η Pronar με κορυφαίο εξοπλισμό θραύσης, διαλογής και ανακύκλωσης.

Σήμερα, η ΕΛΤΡΑΚ εξασφαλίζει ολοκληρωμένες λύσεις 360°, από την αρχή της πώλησης έως την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του εξοπλισμού, και μάλιστα με πλούσιες εναλλακτικές προτάσεις προϊοντικών επιλογών.

– Η εταιρεία σας εκπροσωπεί την Caterpillar, η οποία αποτελεί μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας με ηγετική θέση και αμέτρητες παροχές εξοπλισμού. Ποια είναι τα νέα και σύγχρονα συστήματα που έχουν ενσωματωθεί στα μηχανήματα έργων της Caterpillar;

– Η Caterpillar είναι όντως ηγέτης στον τομέα της, κατασκευάζοντας εξοπλισμό με καινοτομίες που ανοίγουν το δρόμο στην κατηγορία τους και χαράσσουν νέα δεδομένα. Πρόκειται για «έξυπνες» τεχνολογίες ολιστικής προσέγγισης που καθιστούν τα μηχανήματα άνετα, εύκολα και αποδοτικά στη χρήση τους.

Είτε πρόκειται για δεδομένα τηλεματικής από αντιστοίχως εξοπλισμένα μηχανήματα που δίνουν καλύτερη εικόνα για τη λειτουργία του μηχανήματος, όπως το vision link, είτε για ενσωματωμένη τεχνολογία κατασκευής που βοηθά να πας γρηγορότερα στον προορισμό σου, να έχεις μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και να είσαι ασφαλής, οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες Cat® προσφέρουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται κανείς για μία ισορροπημένη και σταθερή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του.

– Είστε μια εταιρεία που γνωρίζει πολύ καλά τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς διαθέτετε μεγάλη εμπειρία στα μηχανήματα έργων. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους επαγγελματίες του χώρου;

– Ο κατασκευαστικός κλάδος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε έναν δημιουργικό αναβρασμό! Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε έργα και εγκαταστάσεις με υψηλές απαιτήσεις και εύρος μεγέθους, ενώ είναι σε εξέλιξη πληθώρα εργολαβιών.

Κύριο μέλημα των επαγγελματιών του χώρου, πέραν της επιτυχούς διεκπεραίωσης, είναι να τηρηθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες παράδοσης. Το προσωπικό μας στοίχημα έγκειται στη διαθεσιμότητα μηχανημάτων και εξοπλισμού, προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς.

Οι εναλλακτικές υπηρεσίες, που προσφέρουμε, ενισχυτικές της απευθείας πώλησης, όπως η ενοικίαση ή η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού με την εγγύηση της Caterpillar, δρουν επικουρικά, αναλαμβάνοντας πολλές φορές πρωταγωνιστικό ρόλο.

– Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η πράσινη πολιτική και στρατηγική, για την καλύτερη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος. Τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει ως προς αυτή την κατεύθυνση;

– Από την αρχή της σύστασής της, η εταιρεία μας διαθέτει μία ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, αντιμετωπίζοντας τις δραστηριότητες και τις λύσεις που προσφέρει υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας.

H περιβαλλοντική συνείδηση του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ δεν αφορά μόνο τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων μας αλλά και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης, καθώς και την ενίσχυση φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών και προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΤΡΑΚ έχει πιστοποιηθεί κατά ISO 14001.

Επίσης, μεταξύ άλλων, έχουμε θεσπίσει πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του προσωπικού για μείωση της κατανάλωσης πόρων και πλήρες πρόγραμμα ανακύκλωσης, ακόμα και για τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας. Είμαστε ευτυχείς και περήφανοι που το ίδιο ακριβώς πρεσβεύουν και υπηρετούν και οι κορυφαίες εταιρείες που αντιπροσωπεύουμε.

Ειδικά η ισχυρή κληρονομιά της Caterpillar είναι προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, ικανοποιώντας την ανάγκη της κοινωνίας για υποδομές, μεταφορές και αξιόπιστη ενέργεια, και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο. Πώς; Κάνοντας ένα μηχάνημα, ένα προϊόν ή ένα σύστημα CAT να λειτουργεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια, εκεί που πριν δεν το έκανε! Επίσης, υιοθετώντας τεχνολογίες που ευθυγραμμίζονται σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τις εκπομπές αερίου 2030 στον τομέα της ναυτιλίας. Ακόμα, σχετικά με το προσωπικό μας που διαθέτει επαγγελματικό όχημα, στην ΕΛΤΡΑΚ μεταβαίνουμε στη χρήση υβριδικών αυτοκινήτων.

– Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των συνεργατών σας;

– Οι συνεργάτες μας αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας μας ως προς την υλοποίηση των στόχων μας. Χωρίς αυτούς, οι πράξεις θα έμεναν στο επίπεδο των ιδεών και των αποφάσεων. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διέπονται πρωτίστως από ήθος, αλλά και να έχουν όρεξη και ενθουσιασμό για εκπαίδευση σε νέους τομείς.

Φυσικά η εμπειρία και τα προσόντα κάθε θέσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο· όμως, ως οργανισμός που υποστηρίζει την αλλαγή και την καινοτομία, κινητοποιούμε όλους τους εργαζομένους να εξερευνούν αλλά και να δημιουργούν οι ίδιοι νέες ευκαιρίες! Και φυσικά αυτό το επικροτούμε!

– Όσον αφορά το προσωπικό σας, διοργανώνετε σεμινάρια για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευσή του;

– Η εταιρική μας κουλτούρα συμβάλλει αποφασιστικά στη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των εταιρειών μας, δημιουργώντας στον όμιλο ΕΛΤΡΑΚ ένα ισορροπημένο κι ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εργαζόμενοί μας χαράσσουν με τη βοήθεια του Τμήματος Προσωπικού πενταετές πρόγραμμα επιμόρφωσης κι ανάπτυξης. Τεχνικά και προϊοντικά σεμινάρια, εντός και εκτός Ελλάδος, λαμβάνουν χώρα είτε ηλεκτρονικά είτε διά ζώσης, όπου επιτρέπεται, αλλά και βάσει ρόλου προσφέρονται επιπλέον εκπαιδεύσεις, που αφορούν είτε συγκεκριμένη εξειδίκευση είτε εργαλεία χρήσιμα για την καθημερινή διεκπεραίωση της εργασίας του κάθε υπαλλήλου μας.

Αντίστοιχες εκπαιδεύσεις παρέχονται και στους πελάτες μας ομαδικά αλλά και με προσωπική εκπαίδευση in situ. Επιπλέον, ανά διαστήματα συνεργαζόμαστε με εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο το Team Building, το Customer Experience και το Business Coaching, ώστε να ενισχύσουμε τη δέσμευση του προσωπικού μας.

Κάθε εργαζόμενος είναι για εμάς ένας επαγγελματίας που έχει στόχο να κρατά ενεργό το ενδιαφέρον του μέσα από συνεχείς προκλήσεις αυτοβελτίωσης· και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε καλά στην ΕΛΤΡΑΚ.

– Πρόσφατα επεκτείνατε τη συνεργασία σας με την εταιρεία Palfinger Marine, την οποία εκπροσωπείτε στη χώρα μας εδώ και 10 χρόνια. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα οφέλη που έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη συγκεκριμένη συνεργασία και τι σας ώθησε να προχωρήσετε στην περαιτέρω επέκτασή της;

– Η Palfinger είναι ένας κορυφαίος οίκος που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές γερανών φόρτωσης και ανυψωτικών συστημάτων παγκοσμίως, με εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Με 90 χρόνια ιστορίας, διαθέτει στην αγορά μία από τις πλουσιότερες σειρές εξοπλισμού· και όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία μας υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγική.

Αποτέλεσμα είναι η επέκταση της συνεργασίας μας και στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού, στην πώληση, στην εμπορική και τεχνική υποστήριξη όλων των προϊόντων Palfinger Marine. Η συμφωνία ενώνει επισήμως τα τμήματα ξηράς και θάλασσας της Palfinger στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ενοποιημένη εξυπηρέτηση στους πελάτες της με ολοκληρωμένες λύσεις 360°.

Μάλιστα, με αυτήν τη συμφωνία η ΕΛΤΡΑΚ γίνεται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που εκπροσωπεί την Palfinger για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε ξηρά και θάλασσα.

– Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε όλοι μας πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Κατά πόσο επηρεαστήκατε από τη συγκεκριμένη κατάσταση;

– Πράγματι, όλοι μας βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με ανατροπές και προκλήσεις, στις οποίες όμως προσαρμοστήκαμε· κάποιες φορές, μάλιστα, με ad hoc ενέργειες και γενναίες αποφάσεις. Καταφέραμε όμως με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουμε ανέπαφο το κομμάτι business και να μη λείψουμε ούτε μία ημέρα από το πλευρό των πελατών και συνεργατών μας.

Ωστόσο, το παρελθόν είναι χρήσιμο μόνο ως φάρος για το μέλλον. Ατενίζοντάς το, διατηρούμε στις εταιρικές μας πρακτικές όσα αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, όπως είναι τα ενισχυμένα υγειονομικά μέτρα και η ελεγχόμενη τηλεργασία, προκειμένου όλοι να είμαστε υγιείς, τόσο εμείς όσο και οι οικογένειές μας, και ταυτόχρονα να συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι καλύτερο σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών.

– Έχετε συνάψει πολλές και μακροχρόνιες συνεργασίες με κορυφαίους οίκους του εξωτερικού σε διαφορετικούς τομείς. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

– Οι συνεργάτες μας φροντίζουμε να πρεσβεύουν τις ίδιες βασικές αξίες με τις δικές μας: καινοτομία, ομαδικότητα, ακεραιότητα και δέσμευση για τελειότητα και υψηλή απόδοση. Πρόκειται στο σύνολό τους για ηγετικές εταιρείες, όπως παρατηρήσατε κι εσείς, με παγκόσμιο επιτυχημένο προφίλ στον τομέα τους, που μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις τόσο σε επίπεδο προϊόντος, κατά τη διαδικασία της πώλησης, αλλά και μετά, σε επίπεδο υπηρεσίας, σε σχέση με τον κύκλο ζωής του προϊόντος, σε επίπεδο συντήρησης και επισκευής, ακόμα και ανακατασκευής. Η εντιμότητα, ο σεβασμός και η συνέπεια στην καθημερινή μας επαφή, όσο και αν αυτό ακούγεται σύνηθες ή ρομαντικό, αποτελεί το μυστικό της αμοιβαίας επιτυχίας μας.

– Πλέον η εταιρεία σας διανύει την 5η δεκαετία λειτουργίας της. Τι στόχους έχετε θέσει και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

– Μόνιμος στόχος είναι να βρίσκεται η ΕΛΤΡΑΚ μέσα σε όλα τα σημαντικά έργα υποδομών της χώρας, μεγάλα ή μικρά. Εστιάζουμε κι επενδύουμε δυναμικά στην ισχυρή παρουσία μας στη ναυσιπλοΐα, στον τουρισμό και στο χώρο των μεταφορών και της ενέργειας.

Ωστόσο σήμερα, με μία υγειονομική και μία ενεργειακή –λόγω πολέμου– κρίση και την κλιματική αλλαγή σε εξέλιξη, εστιάζουμε περισσότερο από ποτέ στη μετάβασή μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και έξυπνες λύσεις, οι οποίες συνδυάζουν πλήρη υποστήριξη με δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης, ακόμα και απομακρυσμένης εκτέλεσης απλών επισκευών.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από υγιείς εταιρείες, οι οποίες συνδυάζουν την υψηλού επιπέδου εξειδικευμένη τεχνογνωσία με την μακρόχρονη εμπειρία, καθώς το παραγόμενο αποτέλεσμα αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον μας. Κι εμείς εδώ στην ΕΛΤΡΑΚ, ως μία ισχυρή και δεμένη ομάδα με όραμα και πάθος για ανάπτυξη και καινοτομία, έχουμε στόχο να είμαστε για πολλά ακόμα χρόνια στο κέντρο των εξελίξεων της χώρας μας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads