Σημαντικές ειδήσεις

Μεγάλα έργα στη δυτική Ελλάδα

Ο αρμόδιος για τις υποδομές υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργος Καραγιάννης μίλησε στο Regional Growth Conference 2022 που διοργανώθηκε κατά τριήμερο 9-11 Ιουνίου 2022 στην Πάτρα.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο, ο κ. Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε σε δέκα έργα που, όπως είπε, αλλάζουν την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, και τα οποία είναι τα εξής:

  1. Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου, για τον οποίο ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι τα πρώτα 56 χλμ. από τον Πύργο θα παραδοθούν σε 36 μήνες, ενώ τέσσερις μήνες μετά θα παραδοθεί το έργο στο σύνολό του.
  2. Το έργο οδικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.
  3. Ο οδικός άξονας Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης, με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ που προχωρά μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και αναμένεται να στηθούν εργοτάξια μέσα στο 2022.
  4. Ο οδικός άξονας Ακτίου – Αμβρακίας, ένα έργο προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
  5. Το τμήμα της Παράκαμψης Αμφιλοχίας, που θα παραδοθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου στα τέλη του καλοκαιριού.
  6. Η οδική σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο και το Δυτικό Άξονα, έργο με προϋπολογισμό 48 εκατομμύρια ευρώ που θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2023.
  7. Τα σιδηροδρομικά τμήματα Κιάτου – Ροδοδάφνης και Ροδοδάφνης – Ρίου, για τα οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 565 εκατομμύρια ευρώ.
  8. Το σιδηροδρομικό τμήμα από το Ρίο ως το λιμάνι της Πάτρας, το οποίο τμήμα υπογειοποιείται εντός του αστικού ιστού της πόλης και το οποίο έχει προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια ευρώ.
  9. Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κάτω Αχαγιά, ώστε να φτάσει το τρένο στον Πύργο.
  10. Η ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με παράλληλη αναβάθμιση των συνθηκών για ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Το οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα των έργων είναι τεράστιο, υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης. Υπάρχει σαφές κοινωνικό αποτύπωμα, με τις 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται την επόμενη τριετία, αλλά και οικονομικό αποτύπωμα, αφού συνδέονται άμεσα με τον κατασκευαστικό τομέα και με τα έργα αυτά περισσότερα από 100 επαγγέλματα».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Υποδομών στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί, και είπε τα εξής:

«Αλλάξαμε το ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, επιλύοντας προβλήματα ετών και διευκολύνοντας τη ζωή όλων μας. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη συμφωνία-πλαίσιο για παροχή υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Θεσμοθετήσαμε τη διαδικασία υποβολής πρότυπων προτάσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Συστήσαμε το Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, κάτι που η αγορά ζητούσε για δεκαετίες και η κρίση της Ουκρανίας ανέδειξε την αξία του».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε:

«Τα έργα θέλουν συναίνεση και συνέχεια. Τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών δεν θα μας επιτραπούν ξανά. Τα έργα είναι μία επένδυση στις επόμενες γενιές. Είναι ο μόνος τρόπος για να πάει η χώρα μπροστά!».

Ελέγξτε επίσης

Υπουργείο υποδομών και μεταφορών

Μεγάλα έργα στη δυτική Ελλάδα Ο αρμόδιος για τις υποδομές υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. …

Τα Περιοδικά μας