Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕνεργειακά έρ...

Ενεργειακά έργα και τεχνική εξειδίκευση

Οι μεγάλες επενδύσεις στα ενεργειακά έργα απαιτούν εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, το οποίο όμως είναι δυσεύρετο. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων προσπαθεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικών επαγγελμάτων.

 

Της κ. Γεωργίας Κολυβά*

 

Η προσπάθεια της χώρας μας να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο –συμβαδίζοντας με την αναγκαιότητα της εποχής για μείωση των ρύπων και των εκπομπών άνθρακα– και να εισαγάγει τη χρήση του υδρογόνου αντιμετωπίζει κωλυσιεργίες λόγω τεχνικών αλλά και εμπορικών συνθηκών.

Δεξαμενές αποθήκευσης, σωληνοαγωγοί μεταφοράς και διανομής, μετρητικοί σταθμοί, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής είναι μερικές μόνο από τις καινοτομικές εγκαταστάσεις που αποτελούν πρόκληση όσον αφορά τη σχεδίαση, την κατασκευή, την ποιότητα και την ασφάλεια τόσο των ίδιων συνολικά όσο και των επιμέρους εξαρτημάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς έχουν ανακοινωθεί πέντε μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στην Ελλάδα, οι εταιρείες που τα έχουν αναλάβει αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και αναζητούν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό.

Ας μην ξεχνάμε ότι, τα βασικά στάδια της υλοποίησης ενός βιομηχανικού έργου είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του. Στη φάση λοιπόν της κατασκευής, τίθενται υψηλές απαιτήσεις ποιότητας και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το τεχνικό προσωπικό, από την εργασία του οποίου εξαρτάται η υλοποίηση του έργου με ασφάλεια, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλιση της ποιότητας των έργων.

Εστιάζοντας λοιπόν στην ελληνική αγορά, σπανίζουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που θα υποστηρίξουν την υλοποίηση τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων επενδύσεων. Επαγγελματίες όπως είναι εφαρμοστές, μονταδόροι, σωληνουργοί, συγκολλητές κ.ά. είναι δυσεύρετοι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Ειδικά στη χώρα μας το διαθέσιμο προσωπικό  ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 45 – 55 χρονών, ενώ παρατηρείται έλλειψη διάθεσης των νέων να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογίες και να συνδράμουν στον τομέα των κατασκευών.

Η έλλειψη αυτή αποτελεί απόρροια μιας ελληνικής νοοτροπίας  και της ώθησης των μαθητών απ’ τους γονείς τους περισσότερο σε θετικές και θεωρητικές σπουδές παρά στην τεχνική εκπαίδευση.

Αυτή η προσήλωση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα είχε ως αποτέλεσμα περιορισμένη παραγωγή τεχνιτών, ενώ συνέβαλε σ’ αυτό και η γενική τάση για αυτοματοποίηση που υποβάθμισε τον ανθρώπινο παράγοντα και οδήγησε σε μαζική παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων. Τέλος, η δεκαετής οικονομική κρίση ανέστειλε την ανανέωση των τεχνιτών, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε βιοποριστική δυνατότητα.

Καθώς υπάρχουν σήμερα στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά τεχνικά επαγγέλματα με δυνατότητα άμεσης απορρόφησης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της συνεχούς εξειδίκευσης μέσω ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και αποδοχή της ανάγκης τόσο για εξειδίκευση όσο και για αναβάθμιση των δεξιοτήτων των τεχνιτών, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στις τεχνολογίες που φέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συγκολλήσεων υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα τεχνικών επαγγελμάτων και ειδικότερα συγκολλητών χειρωνακτικών και ημιαυτόματων μεθόδων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες του Διεθνούς Ινστιτούτου Συγκολλήσεων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συγκολλητών.

Με την πάροδο του χρόνου, η συχνότητα διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων του Ινστιτούτου αυξάνεται, ενώ οι απόφοιτοι είναι καταρτισμένοι τεχνίτες που μπορούν να συναγωνιστούν τους τεχνίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων αποτελεί ένδειξη της επανάκαμψης του επαγγέλματος.

 

*Η κ. Γεωργία Κολυβά είναι μηχανολόγος μηχανικός συγκολλήσεων, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Συγκολλήσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads