Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Artemis: 3 κτίρια σε ενιαία ανάπτυξη

Ένα σύγχρονο οικιστικό έργο αναπτύσσει στην περιοχή του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, πολύ κοντά στην Λ. Κηφισίας, η κοινοπραξία 5Ν Α.Ε., την οποία αποτελούν η J&P Development σε συνεργασία με την Α.Παναγίδης (Ελλάς) Α.Ε.. Πρόκειται, για το συγκρότημα κατοικιών “Artemis” το οποίο έχει σχεδιαστεί σε τρία ανεξάρτητα κτίρια προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις θέσης και θέας και υιοθετώντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα μίας ενιαίας ανάπτυξης.

Το έργο αποτελείται από 23 πολυτελή διαμερίσματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες. Παράλληλα, η ανάπτυξη περιλαμβάνει και δύο ισόγεια καταστήματα τα οποία θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Επισκεφθήκαμε το έργο και συνομιλήσαμε με τον κ. Παναγιώτη Χατζηιωσήφ, μηχανολόγο μηχανικό, μηχανικό του έργου.

Τεχνικά στοιχεία

Το οικόπεδο που ανεγείρεται το συγκρότημα βρίσκεται στον Δήμο Αμαρουσίου. Είναι γωνιακό οικόπεδο με το ένα πρόσωπο επί της οδού Πετρούτσου και τα άλλα δύο επί των οδών Αρτέμιδος και Διονύσου. Εχει συνολική επιφάνεια 3.443 τμ. και η συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου είναι 1213,68 τ.μ..
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χατζηιωσήφ, «αρχικά το οικόπεδο ήταν ένα, το οποίο κόψαμε στα τρία και εκδώσαμε τρεις οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά πρόκειται για τρία συγκροτήματα, γιατί έχει τρεις οικοδομές άδειες, αλλά εμείς το αντιμετωπίζουμε ως ένα και το ονομάζουμε «Artemis».

Όλα τα κτίρια εντάσσονται στο αστικό τοπίο του δρόμου. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Πετρούτσου, υπάρχει μία πέργκολα στην στάθμη του δώματος αποτελούμενη από υποστηλώματα και δοκούς από οπλισμένο σκυρόδεμα. Πρόσθετα σε αυτό το κτίριο διαμορφώνεται ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο πλάτους μεγαλύτερο των 40 εκατ. από κατακόρυφη επιφάνεια του κτιρίου προς το πλαϊνό όριο του οικοπέδου ενοποιώντας και πλαισιώνοντας τους εξώστες με την πέργκολα του δώματος, ενισχύοντας έτσι την ομοιόμορφη και ενιαία εικόνα του κτιρίου στο πρόσωπο προς τον κύριο δρόμο. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη μορφή και την εναλλαγή των εξωστών έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο δεύτερο κτίριο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αρτέμιδος και Διονύσου, χωρίζεται σε δύο λειτουργικά ανεξάρτητα τμήματα με αυτόνομη είσοδο και πυρήνα κυκλοφορίας. Έχει έναν καθαρό τριώροφο όγκο με ελαφρά καμπυλωμένη πρόσοψη και μικρές υποχωρήσεις που γίνονται μέσα στο κύριο σώμα του (ημιυπαίρθιοι), και έναν μικρότερο διώροφο όγκο που εφάπτεται με την οικοδομική γραμμή στο σημείό αυτό. Η ομοιομορφία στην πρόσοψη του κτιρίου εξασφαλίζεται με έναν ορθοφωνικό κάναβο από υποστυλώματα και δοκούς. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην μορφή και την εναλλαγή των εξωστών έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Το κτίριο εντάσσεται στο αστικό τοπίο του δρόμου και κορυφώνεται με πέργκολες στην πρόσοψη.

Tο τρίτο κτίριο, τοποθετείται επί της οικοδομικής γραμμής επί της οδού Πετρούτσου ενώ τοποθετείται σε μικρή υποχώρηση από την οικοδομική γραμμή επί της οδού Αρτέμιδος, μέσα στο ιδεατό στερεό που ορίζεται από το κατακόρυφο και το κεκλιμένο επίπεδο της οικοδομικής γραμμής και από τη στάθμη του προκηπίου. Στο πίσω όριο το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση μεγαλύτερη από Δ=4.20 μ., ενώ στο πλαϊνό όριο του οικοπέδου το κτίριο τοποθετείται επί του κοινού ορίου αφήνοντας αντισεισμικό αρμό.

Το κτίριο αυτό κορυφώνεται με πέργκολα στην στάθμη του δώματος αποτελούμενη από υποστυλώματα και δοκούς από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Επί των οδών Αρτέμιδος και Διονύσου, το κτίριο έχει δύο ορόφους ενώ το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίόυ είναι τριώφορο, έτσι η γωνία του κτιρίου τροποποιείται σε τριώροφο επεκτείνοντας τα ακραία υποστυλώματα διαμορφώνοντας έναν ομοιόμορφο τριώφορο όγκο. Με αυτόν τον τρόπο η αστική πρόσοψη του κτιρίου από την οδό Αρτέμιδος γίνεται τριώφορο και έχει ομοιομορφία με το τριώφορο όμορο κτίριο. Επιπλέον ο μεγάλος όγκος του κλιμακοστασίού του κτιρίου βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο από τον δρόμο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη των χώρων, των ανοιγμάτων, των υψών και των ημιυπαίθριων χώρων και στα τρία κτίρια, επιτυγχάνει την μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού και αερισμού, την διαμπερότητα των διαμερισμάτων, την παθητική εξοικονόμηση ενέργειας και τη λειτουργικότητα των κατοικιών.

Yλικά

Ο φέρον οργανισμός των κτιρίων γίνεται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι εξωτερικοί τοίχοι πλήρωσης είναι από διπλή οτποπλινθοδομή με κενό και μόνωση, επιχρισμένη εσωτερικά και εξωτερικά. Οι εσωτερικοί τοίχοι/χωρίσματα είναι από μπατική ή δρομική οτποπλινθοδομή επιχρισμένη.
Το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου θα μονωθεί όπως προβλέπεται από τη μελέτη θερμομόνωσης. Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι από διπλά υαλοστάσια μέσα σε κουφώματα αλουμινίου.

Τα δάπεδα θα είναι από μάρμαρα/φυσικές πλάκες, ξύλινα, από κεραμικά πλακάκια αναλόγως του είδους του χώρου.
Η στέγη είναι από οριζόντια από οπλισμένο σκυρόδεμα και με επικάλυψη από πλακίδια πάνω από θερμομονωτικές-στεγανωτικές επιστρώσεις.

Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηιωσήφ το έργο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2005 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του, στο τέλος του 2006. Όλα τα διαμερίσματα του συγκροτήματος καθώς και τα δύο καταστήματα προορίζονται προς πώληση, ενώ ήδη έχουν πουληθεί γύρω στα 10 διαμερίσματα.
Στο έργο όπως υπογραμμίζει ο κύριος Χατζηιωσήφ έχει δοθεί έμφαση στις πέργκολες και αυτό που το ξεχωρίζει, είναι το ίδιο το σχέδιό του, που είναι «αμφιθεατρικό, κυκλικό και διαφέρει από τις άλλες οικοδομές. Δημιούργησαν ένα καμπύλο κτίριο» προσθέτει « γιατί ήθελαν να γίνει ένα πιο πρωτοποριακό έργο, το οποίο θα είναι και το πρώτο της κοινοπραξίας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι ήθελαν να εκμεταλλευθούν πιο πολύ το οικόπεδο. «Το τοπογραφικό διάγραμμα μας δείχνει και πως θα γίνει το οικόπεδο. Αν το τοπογραφικό είναι τετραγωνικό βγάζουμε τετραγωνικά οικόπεδα. Τώρα εδώ ήταν λίγο κυκλικό και το εκμεταλλεύτηκαν οι αρχιτέκτονες και το κάνανε κυκλικό».
Η κατασκευή σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου είναι πολύ προσεγμένη καθώς χρησιμοποιήθηκαν μπετά, μίας ποιότητας καλύτερης από ότι προβλεπότανε, καθώς και υλικά πρώτης ποιότητας.

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την κατασκευή του έργου, ο κ. Χατζηιωσήφ σημειώνει ότι «Υπήρχαν πολλά νερά στην θεμελίωση. Η εκσκαφή ήταν γύρω στα 7 μέτρα και αυτός είναι και ο λόγος που καταργήσαμε το ένα υπόγειο επειδή χρειαζόντουσαν πολύπλευρες αντιστηρίξεις. Δηλαδή τα τρία υπόγεια τα κάναμε δύο. Δουλεύαμε πολύ γρήγορα. Την ίδια μέρα που σκάβαμε ρίχναμε τα τοιχία, κάναμε τις αντιστηρίξεις μας, τις οποίες μετά τις βγάζαμε. Ηταν αντιστηρίξεις, οι οποίες πηγαίνανε σύμφωνα με το κτίριο. Δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες πασσαλομπήξεις ή κάποια ντουλάπια».

Παράλληλα, προσθέτει ότι τους δυσκόλεψε και η τοποθέτηση των πλακιδίων, των μαρμάρων και των ξύλινων πατωμάτων λόγω της καμπυλότητας του κτιρίου. «Πέρναμε τις διαστάσεις του κάθε χώρου και ανάλογα με αυτές προσαρμοζόμαστε με την ανάλογη διάσταση στο πλακάκι, στο μάρμαρο ή στο ξύλο». Αυτό γινότανε καθώς όπως σημειώνει ο κ. Χατζηιωσήφ «στα οικιστικά αυτό που σε ενδιαφέρει άμεσα, είναι να έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα για να πουλήσεις».

Ταυτότητα Έργου

Έργο: Συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και καταστημάτων

Κοινοπραξία κατασκευής: 5Ν Α.Ε. (J&P Development & Α.Παναγίδης (Ελλάς) Α.Ε..

Αρχιτεκτονική Μελέτη: ΕΡΓΟ 7 Αρχιτέκτονες Ο.Ε., Στρατής Παπαδόπουλος-Μαίρη Δαλκαφούκη & Συνεργάτες

Στατική Μελέτη: Σωτήριος Δημητρίου και Συνεργάτες

Μελέτη Η/Μ: Χρήστος Τσαντίλας

Στελέχωση εργοταξίου:

Διευθυντής: Νίκος Μαυροκορδάτος, Αρχιτέκτων
Μηχανικός

Εργοταξιάρχης: Γιώργος Τόντης, Πολιτικός
Μηχανικός

Μηχανικός έργου: Παναγιώτης Χατζηιωσήφ,
Μηχανολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads