Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΖαχαρίας Αθου...

Ζαχαρίας Αθουσάκης,πρόεδρος ΣΑΤΕ:«Έγκαιρες πληρωμές και αναθεωρήσεις τιμών τα κλειδιά για τη βιωσιμότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων»

 

Συνέντευξη: Ράνια Μπιτζιλέκη

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών «ΣΑΤΕ» κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης μιλά στο περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα» για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις τεχνικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις, και καταθέτει προτάσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του εργοληπτικού κλάδου από τη θέση του προέδρου του ΣΑΤΕ σε δύο διαφορετικές περιόδους της τελευταίας δεκαετίας. Σήμερα το νέο Δ.Σ. καλείται να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση των πληρωμών, τις ανατιμήσεις των υλικών, την έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, την ανισότητα κατανομής έργων και μια σειρά άλλων προβλημάτων τα οποία –παρά την κατασκευαστική «άνοιξη»– αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Αθουσάκης μιλά για τις διαφορές που εντοπίζει σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του, ενώ αναφέρεται και στους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΑΤΕ για την επόμενη τριετία.

  • Ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές εταιρείες της χώρας;

Θα αναφέρω επιγραμματικά τα κυριότερα ζητήματα που καλούνται να ξεπεράσουν κατά την άσκηση της κατασκευαστικής δραστηριότητάς τους οι εργοληπτικές αλλά και οι υπόλοιπες τεχνικές εταιρείες της χώρας, τα οποία ο ΣΑΤΕ έχει αναδείξει και συνεχίζει να τα αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Τα ζητήματα αυτά είναι τα παρακάτω:

  1. Μη έγκαιρες πληρωμές. Είναι σύνηθες να μην τηρείται το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά τις εταιρείες και ειδικά τις μικρές και μεσαίες, αφού και η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση είναι περιορισμένη.
  2. Εργατοτεχνικό προσωπικό. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται εδώ και τρία περίπου έτη στην αγορά μας, συνεπάγεται καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους υλοποίησης των έργων και σε αδυναμία τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων τους. Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο για τις μεσαίες και μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις, αφού έχουν να ανταγωνιστούν μεταξύ άλλων και τις υψηλότερες μισθολογικές παροχές που προσφέρουν οι μεγάλοι όμιλοι στο προσωπικό τους, τις οποίες οι μεσαίες και μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσφέρουν.
  3. Αναθεώρηση τιμών δημόσιων συμβάσεων έργων. Με δεδομένες τις επιπτώσεις που επέφερε στο επίπεδο τιμών η πανδημία λόγω Covid-19 και εν συνεχεία ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατέστη ιδιαίτερα σαφές ότι πρέπει να λειτουργεί ένας μόνιμος και δίκαιος μηχανισμός αναθεώρησης των τιμών των δημόσιων συμβάσεων έργων.
  4. Δυστοκία εξέλιξης των επενδυτικών προγραμμάτων των υγιών επιχειρήσεων. Συστηματικά ο εργοληπτικός κλάδος παραμένει εκτός των προγραμμάτων επιδότησης αλλαγής μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του ΣΑΤΕ να ενταχθεί στους επενδυτικούς νόμους των Υπουργείων «Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», «Ανάπτυξης» κλπ. Αυτό το γεγονός έχει δυσμενείς συνέπειες και σε όρους ρύπανσης περιβάλλοντος, αφού τα παλαιά μηχανήματα των τεχνικών επιχειρήσεων προφανώς είναι περισσότερο ρυπογόνα από ό,τι αυτά της νεότερης τεχνολογίας, και πολύ πιο δαπανηρά σε χρήση καυσίμων.
  5. Διαφοροποιημένος ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός που διαπιστώνουμε να υπάρχει μεταξύ των εταιρειών 6ης τάξης και κάτω είναι στην κυριολεξία αδυσώπητος συγκριτικά με αυτόν που βιώνουν οι μεγάλοι εργοληπτικοί όμιλοι της 7ης τάξης. Χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκπτώσεις, συμπίεση του περιθωρίου κέρδους και εντέλει αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων και μη προβλεπόμενων καταστάσεων, οι οποίες είναι και ο κανόνας κατά την κατασκευή τεχνικών έργων.
  6. Κατανομή έργων. Δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των δημόσιων έργων στις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 5 μεγάλων ομίλων της χώρας είναι 18 δισ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο των υπόλοιπων 2.500 επιχειρήσεων 6ης τάξης και κάτω είναι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ.
  7. Απονομή δικαιοσύνης. Στον τομέα των δημόσιων τεχνικών έργων η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης επιδρά με άμεσο και φανερό τρόπο στην καθυστέρηση της αύξησης της ευημερίας των πολιτών της χώρας, αφού καθυστερεί η ολοκλήρωση και αξιοποίηση υποδομών, οι οποίες εντέλει κοστίζουν πολύ περισσότερο. Υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις και παραδείγματα για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης (εξωδικαστικός συμβιβασμός, εξειδικευμένο σώμα δικαστών κλπ.), τα οποία, εφόσον υιοθετηθούν, θα αποδώσουν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα ορατά αποτελέσματα.
  • Σε επιστολή του ΣΑΤΕ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνονται τα νομικά προβλήματα και οι ανισότητες που προκύπτουν από την καθυστέρηση της ενεργοποίησης και της εφαρμογής του νέου Προεδρικού Διατάγματος περί μητρώων τεχνικών έργων. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στις εργοληπτικές επιχειρήσεις και στα δημόσια έργα;

– Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει στο Υπουργείο τις σοβαρές δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την καθυστέρηση της ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος περί των μητρώων, και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς.

Έχουμε πιθανολογήσει ότι η μη ενεργοποίηση του νέου Προεδρικού Διατάγματος περί μητρώων ενδέχεται να οφείλεται και στο γεγονός ότι η αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί κεκτημένα δικαιώματα ολίγων. Το γεγονός αυτό όμως προκαλεί σοβαρότατα νομικά προβλήματα, θίγει και αδικεί τις καλές και βιώσιμες εργοληπτικές επιχειρήσεις που προβαίνουν σε επενδύσεις και αυξάνουν το δυναμικό τους, ενώ βλάπτει την ποιότητα των δημόσιων έργων και το δημόσιο συμφέρον.

Για τους λόγους αυτούς είχαμε ζητήσει την ταχεία ενεργοποίηση και εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος περί μητρώων τεχνικών έργων και μελετών, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές διατάξεις του ν. 4412/2016.

Πράγματι το Υπουργείο στις 2-5-2024 έθεσε σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των «Μητρώων συντελεστών παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων, μελετών, τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών» (ΟΠΣ ΜΗ.Τ.Ε), ορίζοντας αρμόδια υπηρεσία για την τήρησή του τη Διεύθυνση Μητρώων (Δ24) της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (ΓΓΥ).

  • Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Μάιο μέχρι σήμερα διαπιστώσατε δυσλειτουργίες;

– Στο μεσοδιάστημα των 4 μηνών διαπιστώσαμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσης όπως είναι τα παρακάτω:

– Καμία εργοληπτική επιχείρηση δεν μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτημα επανάκρισής της, παρά το γεγονός ότι όλες οι εγγεγραμμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να το πράξουν εντός 9μήνου από την έκδοση της Διαπιστωτικής Πράξης, δηλαδή έως τις 3-2-2025.

– Καμία εργοληπτική επιχείρηση δεν μπορεί να υποβάλει αίτημα αναβάθμισης τάξης, είτε αυτό συνοδεύεται από έντυπες βεβαιώσεις εμπειρίας, στην Επιτροπή Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.), είτε από ψηφιακές βεβαιώσεις εμπειρίας, αφού τα απαιτούμενα στοιχεία δεν έχουν αναρτηθεί ψηφιακά από τις αναθέτουσες αρχές στο ΟΠΣ ΜΗΤΕ.

– Είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν ακόμη και απλές διαδικασίες, όπως τροποποιήσεις εργοληπτικών βεβαιώσεων εγγραφής, για αντικατάσταση στελέχους λόγω συνταξιοδότησης κλπ.

– Υπάρχει σωρεία εσφαλμένων καταχωρήσεων και παραλείψεων όσον αφορά την ενημέρωση των αρχείων του Μητρώου Εμπειρίας Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) καθώς και του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών (ΜΕΚ) στις κατηγορίες έργων, συνθήκη που κωλύει κάθε περαιτέρω διαδικασία.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών «ΣΑΤΕ»;

Για τα πιστοποιητικά εμπειρίας που έχουν εκδοθεί έως και τις 31-12-2023 προτείναμε να δοθεί η δυνατότητα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις να τα καταχωρούν οι ίδιες, με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους, κατά τα πρότυπα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), κατ’ εξαίρεση του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος.

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω πρόταση θα συντελέσει:

α) Στην ταχύτατη ενσωμάτωση των πιστοποιητικών εμπειρίας της τελευταίας 5ετίας 2019 – 2023 που απαιτούνται για την επανάκριση, και τα οποία δεν είναι ακόμα καταχωρημένα στο σύστημα στο σύνολό τους.

β) Στην καταχώρηση στοιχείων ιδιωτικών έργων, έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και έργων εξωτερικού, για τα οποία σήμερα δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία.

γ) Στην αξιοποίηση του μεσοδιαστήματος για την εκπαίδευση ικανού αριθμού στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των αναθετουσών αρχών, προκειμένου να ανταπεξέρχονται στη σχετική διαδικασία για τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από την 1-1-2024 και μετά.

Προφανώς, τα καταχωρημένα στοιχεία θα υπόκεινται σε έλεγχο ορθότητάς τους από στελέχη της Υπηρεσίας ή και των Αναθετουσών Αρχών.

Παράλληλα με τα τεχνικής φύσης ζητήματα σημειώσαμε ορισμένα θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν τροποποιώντας τις προβλέψεις του ΠΔ 71/2019. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

– Να εισαχθούν στις προβλέψεις του ΠΔ 71/2019 οι ρυθμίσεις των διατάξεων του ν.3669/2008 για δυνατότητα υπολογισμού της αξίας παγίων από ορκωτό εκτιμητή λογιστή σύμφωνα με πρόταση του ΣΑΤΕ που είχε υποβληθεί κατά τη λειτουργία των Ομάδων Εργασίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Β’6-11-2020) και η οποία είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή.

– Να επανέλθει για τις εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης η τήρηση των δεικτών βιωσιμότητας στα όρια που ισχύουν σήμερα.

– Να καταργηθεί πλήρως το όριο ανεκτέλεστου των εργοληπτικών επιχειρήσεων, ή σε περίπτωση διατήρησής του να συνδυαστεί κλιμακωτά με το ύψος των δεικτών βιωσιμότητας της κάθε εργοληπτικής επιχείρησης.

– Να συμπληρωθούν οι προβλέψεις του άρθρου 50 από σαφή περιγραφή ενός αυστηρού πλαισίου, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι δεσμεύονται οι ικανότητες άλλων φορέων για λογαριασμό τρίτου, καθώς και να οριστούν ποινές στην περίπτωση που αυτές οι προβλέψεις δεν τηρηθούν.

Αυτές είναι οι θέσεις και της μεγάλης πλειοψηφίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων-μελών του ΣΑΤΕ, οι οποίες καλούνται να ασκήσουν την επιχειρηματικότητά τους σε ένα μη ρυθμισμένο περιβάλλον.

Αναφορικά με τις θέσεις του Υπουργείου επί του ζητήματος, αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του, στην οποία και έχουμε απευθύνει σχετικές επιστολές μας.

  • Αναφερθήκατε σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα. Από αυτά ποιο θα λέγατε ότι έχει άμεση προτεραιότητα προς επίλυση;

– Όλα τα προβλήματα επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητα αλλά και στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχεδιασμό των εταιρειών μας.

Κάθε συνάδελφος εργολήπτης έχει να αντιμετωπίσει –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– κάποιο ή κάποια από τα ζητήματα που ανέφερα παραπάνω.

Θα έλεγα ότι για τη βιωσιμότητα των εταιρειών μας δύο είναι τα κύρια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Το πρώτο είναι η καθυστέρηση των πληρωμών των λογαριασμών των έργων. Δεν νοείται το Δημόσιο να ζητά από τους εργολήπτες να χρηματοδοτούν τα έργα στα οποία κηρύσσονται ανάδοχοι!

Μπορεί να σας ακούγεται οξύμωρο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει κάθε εργολήπτης, αφού καλείται να καταβάλει πληρωμές προμηθευτών, πληρωμές μισθών και αμοιβών, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, τις φορολογικές του υποχρεώσεις, τις επιβαρύνσεις των εγγυητικών επιστολών του και των επιχειρηματικών του δανείων χωρίς να γνωρίζει πότε θα πληρωθεί για εργασίες που έχει εκτελέσει και για υλικά που έχει ενσωματώσει στα έργα!

Το δεύτερο πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση είναι η αναθεώρηση των τιμών των συμβάσεων για τα δημόσια έργα. Η αναθεώρηση των βασικών τιμών κατά την εκτέλεση δημόσιων έργων είναι θεσμός αναγκαστικού δικαίου και αποσκοπεί στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και στην αποκατάσταση –σε κάποιο βαθμό– της ζημίας που προκαλείται στον ανάδοχο από την αύξηση των τιμών των αγαθών. Δηλαδή, η αναθεώρηση θεσμοθετήθηκε για να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων αλλά ταυτόχρονα αποτελεί στοιχειώδη έκφανση του δικαιώματος σεβασμού και προστασίας της περιουσίας του αναδόχου.

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές υλικών, εργατικών και λοιπών παραγόντων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με την έκδοση αξιόπιστων συντελεστών αναθεώρησης για όλες τις περιόδους δημοπράτησης έργων. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των οικοδομικών και λιμενικών έργων οι εκδοθέντες συντελεστές είναι ασήμαντοι μπροστά στις σημαντικότατες αυξήσεις που επήλθαν από το 2020 και μετά…

Παράλληλα, θα πρέπει να δρομολογηθεί η λειτουργία της Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, η οποία θεσμοθετήθηκε μεν από το Υπουργείο σε συνεργασία με τις οργανώσεις του κλάδου, αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, δεν θα ήθελα να κατανοηθεί εσφαλμένα ότι τα άλλα θέματα είναι λιγότερο σημαντικά. Π.χ. αυτό της άμεσης και ουσιαστικής λειτουργίας του Μητρώου των Τεχνικών Εταιρειών είναι κομβικής σημασίας για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, και κυρίως για την λειτουργία τους σε υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

  • Βρίσκεστε στο «τιμόνι» του ΣΑΤΕ για δεύτερη φορά μετά από πέντε χρόνια. Εντοπίζετε κάποιες διαφορές σε σχέση με την πρώτη σας θητεία;

–Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις δύο εποχές. Στην πρώτη μου θητεία στον ΣΑΤΕ, από το 2014 έως το 2018, ο κατασκευαστικός κλάδος –όπως και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας– είχε να αντιμετωπίσει οξυμένα ζητήματα βιωσιμότητας, αφού η ρευστότητα ήταν ανύπαρκτη, τα έργα πολύ λιγότερα και οι ευκαιρίες δραστηριοποίησης ελάχιστες.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δημοπρατημένων έργων προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ ήταν:

  • 1,4 δισ. ευρώ για 259 έργα το 2014.
  • 1,35 δισ. για 130 έργα το 2015.
  • 1,07 δισ. για 120 έργα το 2016.
  • 1,25 δισ. για 195 έργα το 2017.
  • 2,6 δισ. για 350 έργα το 2018.

Παράλληλα, ήταν η περίοδος που για πρώτη φορά επιχειρήθηκε από την ελληνική πολιτεία η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των νομικών κανόνων όλων των μορφών των δημόσιων συμβάσεων (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών).

Η αρχή έγινε με το ν.4281/2014, οι διατάξεις του οποίου δεν εφαρμόστηκαν ποτέ –και ήταν αδύνατον να εφαρμοσθούν. Ακολούθησε εν συνεχεία ο ν.4412/2016, οι διατάξεις του οποίου ίσχυσαν μεν αλλά χρειάστηκε να τροποποιηθούν πάρα πολλές φορές ώστε να είναι στοιχειωδώς εφαρμόσιμες. Η τελευταία ευρεία τροποποίηση έγινε με το ν.4782/2021, ενώ οι τροποποιήσεις του συνεχίζονται 7 χρόνια μετά και με νόμους του 2023 (π.χ. ν.5079/2023).

Προφανώς, ως Σύνδεσμος είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον να προωθηθούν ρυθμίσεις που θα εξυγίαιναν τον κλάδο και θα τον βοηθούσαν να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με διεξαγωγή όλων των δημοπρασιών μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.).

Ως ΣΑΤΕ είχαμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί ανεμπόδιστα, με αξιοπιστία και φερεγγυότητα, και να προετοιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, η οποία έχει μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματός μας.

Σήμερα κατά τη δεύτερη θητεία μου στη θέση του προέδρου του ΣΑΤΕ, η εικόνα του κλάδου είναι διαφορετική, όπως διαφορετική είναι και η ένταση των προβλημάτων αλλά και το είδος τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα συνολικά μεγέθη των προϋπολογισμών των δημοπρατημένων έργων προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ είναι κατά πολύ υψηλότερα:

  • Το 2021 ήταν 3,8 δισ. ευρώ για 518 έργα.
  • Το 2022 ήταν 3,8 δισ. για 462 έργα.
  • Το 2023 ήταν 6,1 δισ. για 796 έργα.

Και φυσικά, τα μεγάλα έργα κατέχουν το πιο σημαντικό μερίδιο.

Σήμερα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην έλλειψη αντικειμένου, όπως στην πρώτη μου θητεία στον ΣΑΤΕ, αλλά σε τρία σημεία:

α) Στο πώς αυτό το αντικείμενο κατανέμεται ανάμεσα στις εργοληπτικές εταιρείες των τάξεων του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.).

β) Στη μεγάλη διείσδυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που στην ουσία λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς την κατασκευή των τυπικών δημόσιων έργων.

γ) Στο πώς τα δημόσια έργα θα πληρώνονται έγκαιρα και στις σωστές τιμές.

  • Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι που έχετε θέσει για το διάστημα της δεύτερης θητείας σας στον ιστορικό αυτό Σύνδεσμο;

– Με το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο έχουμε αποφασίσει ότι ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΑΤΕ κατά την επόμενη τριετία θα είναι η στήριξη της καθημερινότητας των μελών μας, ώστε η άσκηση της εργοληπτικής επιχειρηματικότητας να είναι λιγότερο δύσκολη και τα προβλήματα να ξεπερνιούνται όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Για αυτό αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό και τις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού του Συνδέσμου μας, καθώς και των συνεργατών-συμβούλων μας, νομικού και φοροτεχνικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads