Το TL450 της Terex που βρίσκεται στο ορυχείο του Ελληνικού Χρυσού στο Στρατώνι Χαλκιδικής
Το TL450 της Terex που βρίσκεται στο ορυχείο του Ελληνικού Χρυσού στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Υψηλές επιδόσεις από την Terex

Του Ηλία Αντωνιάδη

Στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στην βιομηχανία και στις αγροτικές εργασίες από τα πλέoν βασικά και απαραίτητα μηχανήματα είναι οι φορτωτές . Η αντοχή , η ευελιξία , το χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για την σωστή επιλογή του κατάλληλου φορτωτή . Η Terex, η οποία αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά από την Man Air AE, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους παραπάνω παράγοντες και χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει μια πλήρη σειρά ελαστιχοφόρων φορτωτών κατάλληλους για κάθε εφαρμογή.

Οι ελαστιχοφόροι φορτωτές της Terex κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Schaeff στην Γερμανία . Η γκάμα τους ξεκινά από μοντέλα με βάρος λειτουργίας 4,9 τόνους και φτάνει μέχρι το μεγαλύτερο, αυτή τη στιγμή, με βάρος λειτουργίας 23 τόνους .

Η compact σειρά αποτελείται αυτή την στιγμή από έξι μοντέλα. Από τον TL65 που είναι ο μικρότερος φορτωτής με βάρος 4,9 τόνους και περιεκτικότητα κουβά 0,65 έως 1,00 κυβικό μέτρο , ανάλογα με το ειδικό βάρος του υλικού που θα φορτώνει, μέχρι τον TL260 με βάρος λειτουργίας 14,4 τόνους και περιεκτικότητα κουβά 2,5 έως 4,5 κυβικά μέτρα. Φέτος στην BAUMA 2010 στο Μόναχο παρουσιάστηκε ακόμα ένα μοντέλο , ο TL310, που θα συμπληρώσει την σειρά των μικρού μεγέθους φορτωτών.

Στην σειρά αυτή υπάρχουν δυο ακόμα μοντέλα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για ειδικές εφαρμογές : ο TL70s με βάρος λειτουργίας 5,2 τόνους και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το σύστημα φορτώσεως που περιστρέφεται σε ακτίνα 90 μοιρών προς κάθε πλευρά και μπορεί να δουλέψει σε οπουδήποτε γωνία απαιτεί η εφαρμογή και ο TL80AS με βάρος λειτουργίας 4,5 τόνους ο οποίος δεν έχει αρθρωτό σασί (σπαστό) αλλά έχει κίνηση και διεύθυνση και στους τέσσερις τροχούς (4WD-4WS). Την γκάμα ολοκληρώνουν οι μεγάλοι φορτωτές TL420 και TL450 με βάρη λειτουργίας 22,3 και 23,0 τόνους και περιεκτικότητες κουβά 4,2 και 4,5 κυβικά μέτρα αντίστοιχα.

Μεγάλη σταθερότητα

Οι κινητήρες των μικρών φορτωτών Terex είναι υδρόψυκτοι Deutz ή Perkins, τοποθετημένοι κάθετα προς τον άξονα κίνησης ώστε να επιτυγχάνετε η καλύτερη δυνατή κατανομή βάρους και ως εκ τούτου εξαιρετική σταθερότητα, εγγυώνται την ομαλή , οικονομική και ταυτόχρονα αποδοτική και απροβλημάτιστη λειτουργία των μηχανημάτων . Η κίνηση των φορτωτών είναι υδροστατικού τύπου με ένα υδραυλικό μοτέρ, υδροστατικό σασμάν και μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς μέσω κεντρικών αξόνων κίνησης .

Το υδροστατικό σασμάν , δυο βαθμίδων (low 0-6 km/hr , high 6-36 km/hr) , λειτουργεί ηλεκτρικά (powershift), και προσφέρει ευκολία και ομαλή πορεία του φορτωτή αφού η αλλαγή βαθμίδας μπορεί να γίνει εν κίνηση , χωρίς αναπηδήσεις και με την χρήση μόνο το γκαζιού ο χειριστής μπορεί να αυξομειώσει η ταχύτητα κίνησης . Επίσης μεγάλα πλεονεκτήματα του υδροστατικού συστήματος κινήσεως είναι η μεγάλη οικονομία καυσίμου (πολύ λιγότερα εξαρτήματα εμπλέκονται στην μετάδοση κίνησης όποτε πολύ λιγότερες απώλειες ισχύος ) και οι ελάχιστες δυνατές φθορές στο σύστημα πεδήσεως και τα ελαστικά αφού ο φορτωτής φρενάρει όταν ο χειρίστης αφήνει το πόδι του από το γκάζι .

Τα δυο μεγαλύτερα μοντέλα TL420 και TL450 έχουν κινητήρες Cummins που εξασφαλίζουν την απαραίτητη ισχύ ( 290 ίππους για τον TL420 και 314 ίππους για τον TL450 ) που μέσω των αυτομάτων σασμάν τεσσάρων ταχυτήτων με μετατροπείς ροπής (torque converters) την μεταφέρουν στους τροχούς καθιστώντας τους φορτωτές αυτούς τους πλέων ισχυρούς ακόμα και για τις πιο σκληρές και αντίξοες συνθήκες εργασίας .

Σε όλα τα μοντέλα οι οπίσθιοι άξονες κίνησης είναι ταλαντευόμενοι, με συνολική γωνία ταλάντωσης 24 μοιρών, ώστε να επιτυγχάνετε η μεγαλύτερη δυνατή πρόσφυση όλων των τροχών στο έδαφος ακόμα και σε πολύ ανώμαλα εδάφη . Αποτέλεσμα αυτού αλλά της μόνιμης κίνηση σε όλους τους τροχούς και η ύπαρξη self-locking διαφορικών και στους εμπρόσθιους και τους οπίσθιους άξονες είναι η βέλτιστη δυνατή έλξη και απόδοση ακόμα και στις πλέων αντίξοες συνθήκες εργασίας και ανώμαλα εδάφη. Στα μοντέλα έως 14,4 τόνους , που έχουν υδροστατικό σύστημα κινήσεως το σύστημα πεδήσεως αποτελείται από πολλαπλούς εμβαπτιζόμενους δίσκους που βρίσκονται στα εμπρός και πίσω διαφορικά και ανεξάρτητα για κάθε άξονα υδραυλικά κυκλώματα.

Στα δυο μεγαλύτερα μοντέλα , που οι απαιτήσεις πέδησης είναι αυξημένες , το σύστημα πεδήσεως αποτελείται επίσης από πολλαπλούς εμβαπτιζόμενους δίσκους σε κάθε τροχό και υδραυλικά ανεξάρτητα κυκλώματα για κάθε άξονα . Τέλος όλα τα μοντέλα φέρουν σύστημα διεύθυνσης έκτακτης ανάγκης ώστε να είναι δυνατή η διεύθυνση του φορτωτή ακόμα και σε περίπτωση που σβήσει ο κινητήρας .

Πλεονεκτήματα

Μοναδικό πλεονέκτημα των φορτωτών της Terex είναι το σύστημα σύνδεσης του κουβά του φορτωτή με την μπούμα και ο μηχανισμός λειτουργίας της κινησεως αυτου. Το σύστημα αυτό (SP-kinimatics ) επιτρέπει μεγαλύτερο ύψος εκφορτώσεως , πολύ ταχύτερη φόρτωση, εκφόρτωση και τοποθέτηση του κουβά στην επιθυμητή θέση και μεγαλύτερη δύναμη σε όλες τις λειτουργίες .

Αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης αυτού του συστήματος κινήσεως του κουβά είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου για να γίνει οποιαδήποτε εργασία και η οικονομία καυσίμου αφού απαιτείται λιγότερη ισχύ από άλλα συστήματα φορτώσεως. Επίσης η απολύτως παράλληλη κίνηση του κουβά η συνεχώς ελεγχόμενη θέση του κουβά , η ύπαρξη έξτρα υδραυλικής παροχής στην μπούμα (standard εξοπλισμός έως το μοντέλο TL260) και ο μηχανικός ταχυσύνδεσμος του κουβά (standard εξοπλισμός έως το μοντέλο TL160) δίνει την δυνατότητα χρήσης πολλών διαφορετικών εργαλείων ( «πιρούνια» για φόρτωση παλετών , κουβάδες πολλαπλών χρήσεων , κουβάδες υψηλής και πλάγιας εκφόρτωσης, σκούπας κ.λ.π).

ʼνετο περιβάλλον εργασίας

Τέλος πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο περιβάλλον εργασίας του χειριστή. Ηχομονωμένη καμπίνα με πιστοποίηση FOPS-ROPS, ελαστικές βάσεις στήριξης της για απορρόφηση των κραδασμών , δυο πόρτες πρόσβασης , άπλετος χώρος για τον χειριστή , 85% κάλυψη με τζάμια ασφαλείας για την μέγιστη δυνατή ορατότητα εμπρός και πίσω, υαλοκαθαριστήρες εμπρός και πίσω , αναπαυτικό κάθισμα με υδραυλική ανάρτηση και ρύθμιση προς όλες τις κατευθύνσεις , ρυθμιζόμενης κλίσης και ύψους βάση τιμονιού και το εργονομικά τοποθετημένο ταμπλό χειρισμών και ενδείξεων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν απολαυστική και κυρίως ασφαλή και αποδοτική την εργασία με έναν φορτωτή Terex.

Μοναδική καινοτομία αποτελεί το joystick χειρισμού του κουβά στο οποίο έχουν ενσωματωθεί διακόπτης για την επιλογή της πορείας , διακόπτης για την «πλεύση» του κουβά και διακόπτης για την λειτουργία του πρόσθετου υδραυλικού κυκλώματος στην μπούμα . Έτσι όλες οι λειτουργίες του φορτωτή μπορούν να γίνουν με το ένα χέρι ενώ το άλλο χέρι βρίσκετε μόνιμα στο τιμόνι με αποτέλεσμα τον γρήγορο , αποδοτικό και κυρίως ασφαλή χειρισμό του φορτωτή .

Η Terex χρησιμοποιώντας τις πλέων εξελιγμένες τεχνικές και τεχνολογίες και δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ασφάλεια ,την άνεση , την οικονομία, την μέγιστη δυνατή απόδοση και την παραγωγικότητα δεν κατασκευάζει απλώς μια σειρά φορτωτών αλλά προσφέρει στον τελικό χρήστη μια πλήρη σειρά ισχυρών και αξιόπιστων πολυεργαλείων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και αποτελούν την ιδανική λύση για κάθε εφαρμογή .

Ελέγξτε επίσης

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος HYSTER® Ελλάδος η “ΚΟΛΥΜΠΙΩΤΗ GROUP” Ένα σημαντικό γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην Αγορά

H Hyster® είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές περονοφόρων ανυψωτικών μηχανημάτων, με ιστορία πλέον των …