Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι χειρισμοί ...

Οι χειρισμοί τους…παράδειγμα προς μίμηση

Της Χριστίνας Σούρρα

Ο Σύνδεσμος Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων κάθε τύπου και κάθε έργου
Μακεδονίας-Θράκης είναι ένας ιστορικός σύνδεσμος με πολυετή πορεία. Ιδρύθηκε το 1932 και έχει έδρα του την Θεσσαλονίκη.

Απαριθμεί 2500 μέλη και από αυτά είναι ενεργά και ταμειακώς εντάξει τα 2000.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Χατζάκος κατά καιρούς κάποιοι συνάδελφοι φεύγουν από τον κλάδο και άλλοι εγκαταλείπουν και τη χώρα μας αναζητώντας δουλειά σε άλλους τόπους όπως είναι το Αφγανιστάν, το Κατάρ, το Ντουμπάι και η Κύπρος σε συνεργασία με μεγάλες τεχνικές εταιρίες του κλάδου. ʼλλοι πάλι συμπληρώνουν τα χρόνια εργασίας τους και συνταξιοδοτούνται.

Πάντως τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου Χειριστών Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχουν στις δραστηριότητες του, έρχονται σε επαφή με τον σύνδεσμο και τα μέλη της διοίκησης και σε αυτούς εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους για τα κλαδικά θέματα. Επίσης όπως μας είπε ο κ. Χατζάκος κάνουν προτάσεις για την βελτίωση ορισμένων προβλημάτων που εντοπίζουν και γενικότερα δημιουργούν με την δράση τους τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να είναι ενωμένος και συσπειρωμένος ο κλάδος. Ταυτόχρονα βοηθούν και συμβάλλουν ώστε η διοίκηση του συνδέσμου να είναι υπεύθυνη απέναντι τους και απέναντι στα θέματα που έχει να επιλύσει.

Ο σύνδεσμος και το διοικητικό συμβούλιο είναι ιδιαίτερα δραστήριοι. Πραγματοποιούν συχνά γενικές συνελεύσεις και συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις του κλάδου (απεργίες, διαδηλώσεις κλπ) επίσης παίρνουν μέρος σε ενημερωτικές ημερίδες καθώς και σε σεμινάρια για θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.

Ένας από τους τελευταίους στόχους που έχουν θέσει είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος. Όσον αφορά την αλληλοβοήθεια μεταξύ των συναδέλφων και αυτή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον σύνδεσμο και στα μέλη του. Όπου και όταν υπάρχει ανάγκη ακόμη και σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης οι συνάδελφοι είναι παρόντες και στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη. Επίσης βοηθούν και αυτούς που δεν είναι σε θέση να δουλέψουν λόγω προβλήματος υγείας και τους ενισχύουν οικονομικά.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει όμως και πολλά προβλήματα.

Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Χατζάκος τα σημαντικότερα από αυτά είναι η εφαρμογή της κείμενης εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ που αφορούν τον κλάδο των χειριστών και η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 31/90.
Η ανεργία επίσης μαστίζει τον κλάδο σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν τα Ολυμπιακά έργα το πρόβλημα είναι εντονότερο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Και συμπληρώνει ο κ. Αναστάσιος Μακρίδης, γενικός γραμματέας του συνδέσμου: «Οι καθυστερήσεις σε ότι αφορά την εκτέλεση μεγάλων τεχνικών έργων δημόσιου χαρακτήρα, δημιουργούν έντονα προβλήματα ανεργίας σε πολλούς συναδέλφους.»
Σε τοπικό επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χειριστές είναι περίπου τα ίδια με αυτά που ισχύουν και για όλη την Ελλάδα. Βέβαια το πρόβλημα της ανεργίας και ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλο και συμπαρασύρει και τον συγκεκριμένο κλάδο. Και μας λέει σχετικά ο κ. Μακρίδης: «όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πολλές παραγωγικές μονάδες έχουν πάψει να λειτουργούν όπως για παράδειγμα η Βαλκάν Εξπορτ, οι χημικές βιομηχανίες κ.α. Επίσης και πολλές μικρότερες όπου απασχολούνταν αρκετοί συνάδελφοι χειριστές, μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια κ.α.
Ευελπιστούμε ότι τώρα με την κατασκευή του μετρό θα μπορέσουν να εργαστούν αρκετοί έμπειροι και καλοί χειριστές και έτσι θα δοθεί τέλος στο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν.»

Όπως μας ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης ο Σύνδεσμος Χειριστών & Βοηθών Μηχανημάτων Μακεδονίας-Θράκης είναι από τα πρώτα σωματεία που εντάχθηκε ως μέλος της ΟΧΜΓΕ (Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος) και η συνεργασία τους είναι κάτι παραπάνω από άψογη σε όλα τα επίπεδα. Η επικοινωνία και η καλή συνεργασία σε ότι αφορά τα εκάστοτε προβλήματα και την επίλυση τους υπάρχει σε καθημερινή βάση και τις περισσότερες φορές με την αρωγή της ΟΧΜΓΕ επιλύονται σοβαρά ζητήματα του κλάδου και του συνδέσμου.
Η επικοινωνία, όπως μας είπαν, είναι άμεση για κάθε θέμα που απασχολεί την διοίκηση και τα μέλη. Συγκεκριμένα επικοινωνούν με τον πρόεδρο της ΟΧΜΓΕ κ.Στάθη Παναγόπουλο και προς τιμή του με την δράση του και τις παρεμβάσεις του βοηθά πολύ το έργο του συνδέσμου.

Πάγιο αίτημα προς την πολιτεία είναι η εφαρμογή του ΠΔ 31/90 και οι διατάξεις του που αφορούν άμεσα τον κλάδο. Επίσης όπως μας ανέφερε ο κ. Μακρίδης ένα άλλο αίτημα προς την πολιτεία είναι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται από τις αρμόδιες αρχές στους χώρους εργασίας, χρειάζονται δηλαδή συχνότεροι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Και συγχρόνως ζητούν και την αναγνώριση του χρόνου εργασίας στις ΜΟΜΑ σαν συντάξιμα χρόνια. Το ζήτημα αυτό αφορά μεγάλο αριθμό χειριστών.

Ζητούν επίσης την μονιμοποίηση των συναδέλφων στην Ολυμπιακή, την ΔΕΚΕ, τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες που δουλεύουν με συμβάσεις οκτώ μήνες και πέρα των τεσσάρων.
Ένα άλλο αίτημα των χειριστών Μακεδονίας-Θράκης προς ην πολιτεία είναι η λήψη του εποχικού επιδόματος σε άνεργους χειριστές ανεξάρτητα αν πήραν επίδομα ανεργίας.

Επίσης ζητούν την άμεση υλοποίηση των μεγάλων και των μικρών έργων που δρομολογούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να μπορέσουν οι κατασκευαστικές τεχνικές εταιρίες να έχουν δουλειά και παράλληλα να δίνουν δουλειά και σε χειριστές.
Όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση του συνδέσμου όπως μας είπαν είναι πολλοί και σύνθετοι.

Ενδεικτικά μας αναφέρουν ότι στους βασικούς καθημερινούς στόχους τους είναι η ανάδειξη και η καθιέρωση του επαγγέλματός τους. Μέλημα τους είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο σε όλα τα επίπεδα (οικονομικά, εργασιακά) και στόχος τους είναι η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων υγείας που αποκτούν οι συνάδελφοι. Κατά την περίοδο της διάρκειας που εργάζονται και η αναφορά τους πλέον στο ΙΚΑ ως επαγγελματικές ασθένειες.

Στόχος τους τέλος , είναι όπως μας είπαν, η συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από την διοίκηση για την καλύτερη ενημέρωση σε όλα τα θέματα που αφορούν τους χειριστές για την ενότητα του κλάδου και την παροχή συμβουλών και πληροφοριών όταν χρειάζονται και σε κάθε συνάδελφο. Επίσης στοχεύουν στην ανάδειξη των δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας μαζί με άλλους φορείς όπως το ΕΚΘ-Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το ΜΑΚΙΝΕ-Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας αλλά και με τις επιθεωρήσεις εργασίας.

Το Δ.Σ.

Η σύνθεση του ΔΣ του Συνδέσμου Χειριστών & Βοηθών Μηχανημάτων
Μακεδονίας-Θράκης από τις 21/6/2007 είναι η εξής:

Πρόεδρος: Παναγιώτης Χατζάκος

Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Καμπούρης

Γεν.Γραμματέας: Αναστάσιος Μακρίδης

Ταμίας: Κωνσταντίνος Σοφιανίδης

Έφορος: Εμμανουήλ Γερμανός

Σύμβουλοι: Πολύβιος Παπαδόπουλος, Σάββας Κυριακίδης, Βλάσιος Νικολαίδης, Βασίλειος Μπέλλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads