Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜιχάλης Σταρά...

Μιχάλης Σταράς: «Οι νέες συνεργασίες του ομίλου Κοντέλλη εγκαινιάζουν μια νέα εποχή»

Η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες που συνέβαλαν στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας και στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς μηχανημάτων, ενώ συνεχίζει να πρωτοπορεί διαθέτοντας προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που ακολουθεί και την οποία παραχώρησε στα «Εργοταξιακά Θέματα» ο διευθυντής του κλάδου Χωματουργικών και Βιομηχανικών Μηχανημάτων της «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ», ο οποίος εδώ και είκοσι δύο χρόνια ανήκει στην οικογένεια του θρυλικού ομίλου.

-Θα θέλαμε αρχικά, κ. Σταρά, να κάνετε μια ιστορική αναδρομή, και να μας πείτε ποιο ήταν το αρχικό όραμα της εταιρείας και ποιο είναι το μυστικό της συνεχούς επιτυχημένης πορείας της.

– Η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» είναι μία από τις παλαιότερες, μεγαλύτερες και αρτιότερα οργανωμένες εταιρείες στον κλάδο της. Οι ρίζες της ξεκινούν από το 1919, όταν ο Ιωάννης Κοντέλλης επέστρεψε από την Αμερική για να γίνει αντιπρόσωπος της Ford, αρχικά στη Μυτιλήνη και αργότερα στον Πειραιά και στην Αθήνα, ιδρύοντας την «Ι.Ε. Κοντέλλης ΑΕΒΕ». Το 1952 η εταιρεία συγκροτεί ξεχωριστό τμήμα για την προώθηση των γεωργικών ελκυστήρων Ford, ενώ το 1958 ιδρύεται η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ», για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό του αυξανόμενου όγκου πωλήσεων γεωργικών ελκυστήρων. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η εταιρεία συνεισέφερε ουσιαστικά στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας και στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς των χωματουργικών μηχανημάτων. Το 1962 διαθέτει ήδη τους κορυφαίους για την εποχή φορτωτές Bray, τους αεροσυμπιεστές Holman και αργότερα τους εκσκαφείς Priestman. Σύντομα συνέδεσε το όνομά της με θρυλικές εταιρείες όπως ήταν οι International Harvester, Ruston-Bucyrus, Bucyrus-Erie, Barber-Greene, American Hoist κ.ά.

Η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» σήμερα αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τους κορυφαίους κατασκευαστές γεωργικών ελκυστήρων, επαγγελματικών οχημάτων, χωματουργικών και βιομηχανικών μηχανημάτων και λιπαντικών. Απασχολεί 150 υπαλλήλους, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών της το 2021 υπερέβη τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Το μυστικό της διαχρονικής και επιτυχημένης παρουσίας της «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ στην ελληνική αγορά είναι η διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας, η γνώση, o σεβασμός αλλά και η προσωπική σχέση με τον επαγγελματία, ιδιαίτερα όσον αφορά την υποστήριξη των προϊόντων μετά την πώληση.

-Ποιους οίκους του εξωτερικού αντιπροσωπεύει η εταιρεία σας σε κάθε κλάδο όπου δραστηριοποιείται;

– Η εταιρεία δραστηριοποιείται σήμερα σε πέντε κλάδους, που είναι οι εξής:
1. Ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων, για τον οποίο η εταιρεία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα τους οίκους New Holland, Case και Goldoni που διαθέτουν γεωργικούς ελκυστήρες.
2. Ο κλάδος των επαγγελματικών οχημάτων, για τον οποίο η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο την Iveco –διαθέτοντας φορτηγά πάσης φύσεως, λεωφορεία, πυροσβεστικά και στρατιωτικά οχήματα– καθώς και την ιταλική ALKE, κατασκευαστή ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων.
3. Ο κλάδος των χωματουργικών και βιομηχανικών μηχανημάτων, για τον οποίο η εταιρεία αντιπροσωπεύει, κατ’ αποκλειστικότητα για τη χώρα μας, μερικούς από τους σημαντικότερους οίκους στο χώρο και ειδικότερα:
-Την Case Construction, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κατασκευαστή χωματουργικών μηχανημάτων και έναν από τους τρεις οίκους στον κόσμο που κατασκευάζουν πλήρη σειρά χωματουργικών (full liners).
-Τη Sennebogen, τον κορυφαίο γερμανικό οίκο μηχανημάτων διαχείρισης υλικών και γερανών.
-Τον αμερικανικό οίκο της Gomaco, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μηχανημάτων διάστρωσης σκυροδέματος στον κόσμο.

-Την TCM, τον παλαιότερο και σημαντικότερο ιαπωνικό κατασκευαστικό οίκο περονοφόρων ανυψωτικών οχημάτων.
-Την MultiOne, ιταλικό οίκο με μικρούς ηλεκτρικούς και πετρελαιοκίνητους φορτωτές.
4. Ο κλάδος των λιπαντικών, για τον οποίο με την αντιπροσώπευση της PETRONAS και της AREXONS
5. Ο κλάδος της τεχνικής υποστήριξης, καθώς η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» προσφέρει σχετικές υπηρεσίες και ανταλλακτικά
για τα μηχανήματα όλων των προαναφερόμενων κατασκευαστών.

-Ο οίκος της Case Construction είναι μια ιστορική εταιρεία στον κλάδο των μηχανημάτων έργων. Μιλήστε μας για το εύρος της γκάμας των μηχανημάτων που διαθέτει και για την πορεία της στην ελληνική αγορά.

–Ο οίκος της Case Construction γιορτάζει φέτος 180 χρόνια παρουσίας στο χώρο της κατασκευής χωματουργικών μηχανημάτων, είναι ο σημαντικότερος κατασκευαστής στην Ευρώπη και παράγει πλήρη σειρά μηχανημάτων, η οποία περιλαμβάνει: προωθητές γαιών (Dozers), διαμορφωτές γαιών (Grader), ερπυστριοφόρους εκσκαφείς, ελαστικοφόρους φορτωτές, μεσαίους φορτωτές, φορτωτές πλαγίας ολίσθησης, φορτωτές εκσκαφείς, μίνι ερπυστριοφόρους εκσκαφείς κ.ά.

Η Case Construction, διαθέτοντας τις βασικές μονάδες παραγωγής των προϊόντων της σε Ευρώπη και Αμερική, προσφέρει στην ελληνική αγορά κορυφαία μηχανήματα που χαρακτηρίζονται τόσο από την ποιότητα της κατασκευής τους όσο και από το συνδυασμό υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. Η Case Construction έχει μια σταθερή και ανοδική πορεία στη χώρα μας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, με εκατοντάδες ευχαριστημένους και πιστούς πελάτες σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.
Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της Case Construction , ακολουθώντας πιστά τις τεχνολογικές εξελίξεις, προσφέρει μηχανήματα και λύσεις οι οποίες συνάδουν με όλες πλέον τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Η Case Construction προσφέρει αυτό που ψάχνει ο κάθε επαγγελματίας: υψηλή ποιότητα κατασκευής, υψηλές αποδόσεις και χαμηλό κόστος χρήσης.

-Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τον γερμανικό κατασκευαστικό οίκο της Sennebogen, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων της. Τι μηχανήματα διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρεία και τι αναμένει από αυτή τη συνεργασία η αγορά;

– Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία μας με τη Sennebogen και ήδη εκτελούμε την πρώτη μας παραγγελία. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει μια
πραγματικά εντυπωσιακή γκάμα μηχανημάτων διαχείρισης υλικών: ελαστικοφόρα, ερπυστριοφόρα και σταθερής βάσης, μηχανήματα διαχείρισης υλικών τύπου
αντιβάρου, ελαστικοφόρους και ερπυστριοφόρους τηλεσκοπικούς φορτωτές και γερανούς, βαρέος τύπου δικτυωτούς γερανούς, ελαστικοφόρους και ερπυστριοφόρους γερανούς λιμένων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι επίσης τα μηχανήματα της Sennebogen για τη διαχείριση πρασίνου και την κοπή δένδρων.

Σημαντικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να γνωρίζει η ελληνική αγορά είναι ότι τα περισσότερα μηχανήματα της Sennebogen διατίθενται σε εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με ηλεκτροκινητήρες αλλά και με εξοπλισμό υβριδικής υποστήριξης. Η Sennebogen, πέραν των άλλων, μπορεί να προσφέρει μηχανήματα εκτός της συνήθους παραγωγής. Μηχανήματα σχεδιασμένα βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του εκάστοτε πελάτη, όπως είναι –για παράδειγμα– ένα μηχάνημα διαχείρισης υλικών τοποθετημένο πάνω σε γερανογέφυρα.

Η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς, διότι συμπληρωματικά με την Case Construction θα μπορέσουμε να καλύψουμε μεγαλύτερο πλήθος επαγγελματιών και να εισέλθουμε σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο, όπως είναι αυτός της διαχείρισης υλικών και της ανύψωσης μεγάλων φορτίων. Η ελληνική αγορά θα λάβει από τη συγκεκριμένη συνεργασία όλη την τεχνική υποστήριξη που απαιτείται σε τέτοιου είδους μηχανήματα τα οποία επιχειρούν σε ιδιαίτερα νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας.

-Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον των μηχανημάτων έργου σε τεχνολογικό επίπεδο και πώς η εταιρεία σας παρακολουθεί τη χρήση νέων τεχνολογιών στον συγκεκριμένο τομέα;

– Η προσαρμογή στην ψηφιακή πραγματικότητα είναι πλέον απαραίτητη στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας. Όπως αρκετά προϊόντα,
έτσι και τα μηχανήματα έργου ακολουθούν με γοργούς ρυθμούς όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το μέλλον ανήκει στα «έξυπνα» μηχανήματα, τα οποία δουλεύουν με εξελιγμένα λειτουργικά συστήματα διαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας τους. Όλα τα εργοστάσια με τα οποία συνεργαζόμαστε
τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα αρμόδια τμήματα έρευνας και ανάπτυξης έχουν εφαρμόσει εξελιγμένα συστήματα τηλεμετρίας και ο απομακρυσμένος έλεγχος του κάθε μηχανήματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, τόσο για τον ιδιοκτήτη του μηχανήματος και τον υπεύθυνο του στόλου των μηχανημάτων, όσο και για το συνεργείο που είναι αρμόδιο για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία του. Παλαιότερα, όταν αναφερόμασταν στη δορυφορική παρακολούθηση των μηχανημάτων, εννοούσαμε μόνο το γεωγραφικό εντοπισμό τους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

Τα σύγχρονα συστήματα τηλεμετρίας που προσφέρονται στα μηχανήματα έργων, εκτός από τη συνήθη υπηρεσία του γεωγραφικού εντοπισμού προσφέρουν πολλά περισσότερα, όπως πληροφορίες για τις καταναλώσεις καυσίμων, ενδείξεις για τον τρόπο χειρισμού του μηχανήματος, καθώς και ενδείξεις από σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα του μηχανήματος. Σήμερα ο απομακρυσμένος χρήστης μπορεί –σε μια ιδιαίτερα φιλική και αναλυτική πλατφόρμα, είτε μέσω του υπολογιστή του είτε ακόμη και μέσω του κινητού του τηλεφώνου– να συλλέξει και να αποθηκεύσει δεδομένα της λειτουργίας των μηχανημάτων, καθώς και στατιστικά στοιχεία, σχετικά με την παραγωγικότητά τους.
Εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, το μηχάνημα μπορεί να παρακολουθείται και από το αρμόδιο συνεργείο.

Στην περίπτωση αυτή φτάνουν εγκαίρως στο τεχνικό τμήμα όλα τα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία του μηχανημάτος τους, καθώς και όλα τα μηνύματα πιθανής δυσλειτουργίας του μηχανήματος, με αποτέλεσμα την προετοιμασία του συνεργείου τόσο για προγραμματισμένη συντήρηση όσο και για προπαραγγελία κάποιου ανταλλακτικού που θα χρειαστεί για αντικατάσταση, κι όλα αυτά χωρίς καν να έχει προηγηθεί επίσκεψη και έλεγχος από το τεχνικό τμήμα. Η εταιρεία μας εδώ και αρκετό καιρό έχει εκπαιδεύσει ανάλογα το τεχνικό προσωπικό στην παρακολούθηση και λειτουργία συστημάτων τηλεμετρίας, ενώ διαθέτουμε ήδη ενεργά τέτοιου είδους συμβόλαια. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το κόστος της εγκατάστασης και συνδρομής των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε σχέση με τα οφέλη που προκύπτουν είναι μικρό. και αυτό αποδεικνύεται από τον ρυθμό ανανεώσεων των συγκριμένων υπηρεσιών, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

– Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, εκτός από τα ποιοτικά προϊόντα που προσφέρουμε στην ελληνική αγορά, είναι οι άνθρωποί μας. Επενδύουμε σε αυτούς
και αυτό το εισπράττουμε θετικά από την ελληνική αγορά. Η εταιρεία μας, εκτός από τις άριστες συνθήκες εργασίας, προσφέρει επιμορφωτικά σεμινάρια για τη βελτίωση της απόδοσης του κάθε εργαζομένου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να εξελίσσονται και να επιμορφώνονται οι άνθρωποί μας, με σεμινάρια που αφορούν είτε προϊόντα είτε προσωπικές δεξιότητες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτοί διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, είναι στην ουσία η γέφυρα μεταφοράς πληροφοριών και γνώσεων, προκειμένου οι πελάτες μας να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι οι ανάγκες τους θα ικανοποιηθούν στο μέγιστο από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας; Θα υπάρξουν νέες συνεργασίες;

– Θεωρούμε ότι το μελλοντικά σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας θα πρέπει να βασίζονται σε νέες συνεργασίες και νέα προϊόντα. Η εταιρεία μας ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτή σε κάθε νέα συνεργασία, αλλά θα είναι και συνάμα επιλεκτική. Τόσο η ιστορία μας όσο και οι αρχές μας, μας επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη επιλογή του κάθε νέου μας συνεργάτη. Η εταιρεία έχει αυστηρά κριτήρια επιλογής νέων συνεργατών, και αυτό αποδεικνύεται από τη διαχρονικότητα των υπαρχουσών συνεργασιών μας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads