Κώστας Μπακογιάννης: «Μπαίνει μπροστά ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων άνω των 40 εκατ. ευρώ για να αλλάξει η εικόνα των δρόμων της πόλης»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα» ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης τονίζει τη σημασία της επιτάχυνσης των έργων, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος «για να γυρίσει σελίδα η πόλη».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην παράδοση του τρίτου «Pocket Park» της Αθήνας στο Παγκράτι και παρουσίασε τις νέες παρεμβάσεις για τη βελτίωση σημαντικών σημείων της πόλης. Μεταξύ άλλων μας είπε για την ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου και του Λόφου του Στρέφη, για τα 34 επισκευασμένα και αναβαθμισμένα σιντριβάνια της πόλης, αλλά και για το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων προϋπολογισμού άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, για το οποίο είπε ότι θα ξεκινήσει έως το τέλος του ’21 και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή.

-Ανακοινώσατε πρόσφατα, κ. Μπακογιάννη, ότι επιστρέφουν στους πολίτες 63 κτίρια κοσμήματα της Αθήνας, έπειτα από τον καθαρισμό που έγινε. Ποια είναι αυτά τα κτίρια και πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν;
– Η Αθήνα διαθέτει αμύθητο κτιριακό πλούτο. Αυτό δεν το αποκαλύπτω εγώ· το βλέπει ο καθένας με μία απλή βόλτα στην
πόλη. Από την πιο μικρή γειτονιά μέχρι τον πιο κεντρικό δρόμο, όπου σηκώσεις το κεφάλι, θα δεις τέτοια αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Βλέπεις όμως και κάτι άλλο: την παρακμή, την εγκατάλειψη και τη μαυρίλα. Κάτι έπρεπε να γίνει επιτέλους για αυτό το πρόβλημα των πολλών δεκαετιών. Κάποιος έπρεπε να κάνει το πρώτο βήμα, και το κάναμε εμείς. Με συντονισμό και οργάνωση, λειτούργησε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και η υπηρεσία
καθαριότητας. Στην πρώτη φάση, το ενιαίο κέντρο απάλλαξε τα κτίρια από τις παράνομες καταλήψεις τους, και στη δεύτερη, η ομάδα της καθαριότητας έκανε όλες τις ενέργειες που χρειάζονταν για να καθαριστούν τα κτίρια αυτά αλλά και για να προστατευτεί η δημόσια υγεία στις γειτονιές που βρίσκονται. Μην ξεχνάτε την αναγκαιότητα τέτοιων δράσεων στην περίοδο της πανδημίας. Η αξιοποίησή τους δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Μιλάμε για πολλούς ιδιοκτήτες αλλά και για πολλούς φορείς που εμπλέκονται σε αυτήν. Ωστόσο, ανοίξαμε τη συζήτηση και το δρόμο για το δεύτερο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να αναβαθμιστούν τα εν λόγω κτίρια και να προσφέρουν πάλι το χρώμα και τη λάμψη τους στην πόλη.
Ένα παράδειγμα κτιρίου που τελούσε για χρόνια υπό κατάληψη, και που εκτός από την απελευθέρωσή του πέρασε και σε φάση αξιοποίησης, είναι το σχολικό συγκρότημα της οδού Πρασσά στα Εξάρχεια. Σήμερα καταβάλουμε την προσπάθεια να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Γυμνάσιο.
Το ίδιο κάνουμε και με πολλά άλλα τέτοια κτίρια, μέσα από συνεννόηση και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις όσον αφορά την αξιοποίηση τέτοιων κτιρίων.

-Το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα αποτελέσει τοπόσημο αστικής ανάπτυξης. Πότε θα δούμε τον Βοτανικό να μετατρέπεται σε εργοτάξιο;
– Η διπλή ανάπλαση είναι ένα έργο που είχε μείνει στα χαρτιά και στις συζητήσεις για πολλά χρόνια. Είναι μία πολύ μεγάλη παρέμβαση, που δεν αφορά μόνο την οικογένεια του Παναθηναϊκού αλλά όλη την πόλη. Για πρώτη φορά, περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Είναι μια εμβληματική παρέμβαση, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις αλλαγές που γίνονται στην εικόνα της πόλης και δημιουργεί ένα σύγχρονο «σπίτι» για την ιστορική ομάδα της Αθήνας στον Βοτανικό.
Έχουμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, και πάνω σε αυτή στηριζόμαστε για
να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή, η υλοποίηση του έργου προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, και στόχος μας είναι να τρέξουμε ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε η πόλη να γυρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σελίδα. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και η έκδοση των περιβαλλοντικών – οικοδομικών αδειών που απαιτούνται, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο στο τέλος του 2021.
Βάσει του σχεδιασμού μας, η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου θα έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω αναφορά στην ευρύτερη σημασία του έργου, καθώς είναι από εκείνες τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απελευθέρωση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου της Αθήνας· είναι έργο από εκείνα που δίνουν ανάσα στην πόλη.
Και δεν μιλάμε μόνο για ένα γήπεδο αλλά και για χώρους περίπατου και ψυχαγωγίας των κατοίκων και των επισκεπτών.
Είναι ένα αναπτυξιακό έργο που «γεννά» ευκαιρίες για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα της πόλης και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

– Όσον αφορά το «Μεγάλο Περίπατο», πάμε για κάτι καινούριο; Γιατί σχολιάστηκε αρνητικά όλη η προσπάθεια που έγινε;
– Μιλάμε για ένα έργο λιγότερο οραματικό και περισσότερο πρακτικό. Γιατί η Αθήνα δεν έχει ανάγκη από όραμα αλλά
από λύσεις που αλλάζουν την καθημερινότητά της· και οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου, αυτό κάνουν:
καθιστούν καλύτερη την καθημερινή ζωή στην πόλη. Ο σχολιασμός και η συζήτηση που άνοιξε, είναι θεμιτά. Γιατί αυτή είναι η φύση του έργου: Πριν περάσουμε στην πράξη, να συζητήσουμε και να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε. Τι είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα; Ανακοινώναμε ένα έργο, βάζαμε μία ταμπέλα, σκάβαμε, κόβαμε κορδέλα και μετά αρχίζαμε τη συζήτηση για κακοτεχνίες και για το τι πήγε στραβά. Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε από την αφετηρία που ξεκινούν πολλές
ευρωπαϊκές πόλεις. Θέσαμε τα όρια του έργου ώστε να βιώσουμε όλοι τα νέα δεδομένα, και η επιστημονική ομάδα να παίρνει τα στοιχεία που χρειάζεται. Σε αυτή τη φάση μετράς, εκτιμάς, υπολογίζεις, βελτιώνεις. Βλέπεις τι αλλαγές πρέπει να κάνεις και πώς μπορείς να κάνεις το έργο καλύτερο. Δοκιμάζουμε τις παρεμβάσεις πριν υλοποιηθούν, και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες όλων. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και εκείνοι που στην αρχή είδαν «με στραβό μάτι» αυτές τις αλλαγές που γίνονται στο κέντρο της πόλης, μόλις ολοκληρωθούν, θα απολαμβάνουν –μαζί με τους χιλιάδες πολίτες που αγκάλιασαν το έργο– τις δυνατότητες που θα δώσει η απελευθέρωση του χώρου, η ισορροπία των μετακινήσεων και η όμορφη εικόνα
που θα δημιουργηθεί.

-Τι νέες δράσεις να αναμένουμε μελλοντικά;
– Μας «πετύχατε» στη φάση της παράδοσης του τρίτου «Pocket Park» της Αθήνας στο Παγκράτι, έκτασης 750 τ.μ. Το
πρώτο δημιουργήθηκε στην Κυψέλη και το δεύτερο στον Κολωνό. Αναφέρομαι στα πάρκα αυτά που αποτελούν πλέον περιβαλλοντικές και κοινωνικές λύσεις πολλών πυκνοκατοικημένων πόλεων στον κόσμο. Είναι πρακτική που έχουμε υιοθετήσει πλήρως, και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες μικρές οάσεις στις γειτονιές μας.
Δίνουμε, λοιπόν, μεγάλη σημασία στα «Pocket Park», τα οποία δημιουργούνται σε χώρους που μέχρι σήμερα ήταν εγκαταλελειμμένοι και βρόμικοι. Κάνουμε χώρο στους πολίτες, για να μπορούν να έχουν στη γειτονιά τους ένα σημείο γεμάτο
πράσινο, με εξοπλισμό φιλικό προς το περιβάλλον και καθαρό.
Μπορώ να σας αναφέρω μόνο ενδεικτικά κάποια από τα έργα και τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα, γιατί
πραγματικά είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε εκατοντάδες δρόμους της Αθήνας, το οποίο έχει κόστος μεγαλύτερο από 40 εκατ. ευρώ και θα αλλάξει την εικόνα μεγάλων και μικρών δρόμων της πόλης.
Πρέπει να πούμε ότι αυτές οι ασφαλτοστρώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του τεχνικού
προγράμματος του δήμου και κλείνει «λογαριασμούς» δεκαετιών στην Αθήνα.

Ένα άλλο έργο αφορά τα πεζοδρόμια, που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έχουμε δώσει έμφαση τόσο
στην επισκευή των κατεστραμμένων πεζοδρομίων όσο και στη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
Πολύ σύντομα ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, με παρεμβάσεις για το πράσινο, το φωτισμό και τον αστικό
εξοπλισμό. Η όμορφη γραφική πλατεία βγαίνει ξανά στο φως και αφήνει πίσω της την υποβάθμιση και το σκοτάδι. Παύει πια να είναι πιάτσα ναρκωτικών και άντρο παραβατικότητας· ζωντανεύει και γίνεται προορισμός, όπως ήταν τόσα χρόνια, και επανασυνδέεται με την Ομόνοια που επανήλθε στην εμβληματική της μορφή.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το έργο ανάπλασης στο λόφο του Στρέφη, αυτό το μαγικό σημείο της Αθήνας που επίσης είχε παραδοθεί στην εμπορία ναρκωτικών και στην εγκληματικότητα. Αυτός ο καταπράσινος λόφος θα επανενταχθεί στην πόλη και θα επιστρέψει στη γειτονιά και στους κατοίκους, ως ένας υποδειγματικός πνεύμονας πρασίνου που θα διαθέτει υποδομές, κατάλληλο αστικό εξοπλισμό και χώρους άθλησης και περιπάτου.
Σας ανέφερα τις παρεμβάσεις που δείχνουν τη στόχευσή μας να επιστρέψουμε στην πόλη και στους ανθρώπους της το χώρο
που δικαιούνται και την αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά τους. Είναι πολλά τα σημεία που έχουμε ζωντανέψει, και θα
συνεχίσουμε με περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Εθνικού Κήπου, όπου οι παρεμβάσεις μας –με
νέες κατασκευές, επισκευές, μονοπάτια και δεντροφυτεύσεις– επαναφέρουν αυτόν τον ιστορικό τόπο στην καθημερινότητα της Αθήνας. Ήταν κρίμα να μένει σχεδόν ξεχασμένος και εγκαταλειμμένος ένας πνεύμονας τέτοιας περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας.
Σε λίγο καιρό παραδίδουμε επισκευασμένα και αναβαθμισμένα 34 σιντριβάνια, που αναβαθμίζουν την αισθητική κάθε
σημείου της πόλης που τα φιλοξενεί. Είναι πηγή χρώματος και φωτός, και η πόλη έχει ανάγκη αυτά τα στοιχεία τώρα, περισσότερο από ποτέ.

-Πιστεύετε ότι ικανοποιήσατε τις προσδοκίες των Αθηναίων όσον αφορά την πλατεία
της Ομόνοιας;
– Η Ομόνοια, ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Αθήνας, είχε μετατραπεί σε ανοιχτή πληγή και είχε χάσει κάθε συμβολική αλλά και πρακτική αξία. Σήμερα η Ομόνοια έγινε πλατεία ξανά. Ανέκτησε τη χαμένη αίγλη και τη λάμψη της, και έγινε και πάλι σημείο αναφοράς. Και αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα για όλους μας: Να αναβιώσει η όψη και η χρήση της.

Ελέγξτε επίσης

Γιώργος Καραγιάννης: Έχουμε ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα μεγάλα έργα και υλοποιείται

Β’ φάση διαγωνισμού για το «Flyover» τον Ιούνιο Για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με …

Τα Περιοδικά μας