Χρόνης Ακριτίδης: «Η Αθήνα δεν συγκρίνεται με καμία άλλη πρωτεύουσα»

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» μιλά για την υπάρχουσα κατάσταση των κτιρίων στο κέντρο της πόλης και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη της αισθητικής αναβάθμισής τους για την ανάδειξη του κτιριακού πλούτου της Αθήνας.

Η Αθήνα αλλάζει όψη με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της αισθητικής των παλιών εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών και μονοκατοικιών που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, και μάλιστα αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι: α) η απομάκρυνση των παράνομων επαγγελματικών και διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις των κτιρίων, β) η μετακίνηση των δορυφορικών κεραιών σε θέσεις που δεν επηρεάζουν την αισθητική της όψης του κτιρίου και γ) η αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος από κεντρική κεραία στο δώμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» κ. Χρόνης Ακριτίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα» αναφέρεται στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» και στη σημασία που έχει αυτό για την πρωτεύουσα.

 

– Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση στα κτίρια της πρωτεύουσας;

–Στο κέντρο της Αθήνας, το 60% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960, ενώ το 50% των κανονικών κατοικιών εντός του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1970 και μόλις 4% σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000.

Είναι προφανές ότι η προϊούσα γήρανση των κτιρίων και η φθορά του οικοδομικού πλούτου οδηγεί σε υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και αλλοιώνει την εικόνα της πόλης, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε νέα ζωή σε παλαιά κτίρια και αστικούς ιστούς.

Με το πρόγραμμα «Πρόσοψη» στοχεύουμε στην αισθητική αναβάθμιση της πρωτεύουσας, στην ανάδειξη του σημαντικού κτιριακού της πλούτου και, βεβαίως, στην απαλλαγή της Αθήνας από την αντιαισθητική εικόνα του «δάσους» των κεραιών που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης.

 

– Τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία όσον αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «μεταμόρφωσης» των κτιρίων της Αθήνας;

– H συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» είναι εξαιρετικά ικανοποιητική και αποδεικνύει ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους.

Από την ημέρα της έναρξης του προγράμματος, στις 6 Ιουνίου 2022, μέχρι τις 7 Ιουλίου κατατέθηκαν 173 αιτήσεις, απ’ τις οποίες έχουν εγκριθεί 105 και έχουν απορριφθεί μόνο 5.

Από τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι από τις εγκριθείσες αιτήσεις, 21 αφορούν μονοκατοικίες που επιδοτούνται κατά μέσο όρο με 3.321,27 ευρώ, 50 αφορούν πολυκατοικίες που επιδοτούνται κατά μέσο όρο με 5.123,70 ευρώ, ενώ 32 αιτήσεις έχουν κατατεθεί για διατηρητέα κτίρια, η επιδότηση για τα οποία φτάνει κατά μέσο όρο τα  5.825,43 ευρώ.

 

– Ποια κτίρια μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα;

– Στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» που υλοποιείται από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και προσφέρει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση, συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων, μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα.

Κι απ’ τη στιγμή που θα ενταχθούν, τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός πεντέμισι μηνών.

– Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια προγράμματα, δεν προβλέπεται χρηματοδότηση μέσω τραπέζης. Γιατί επιλέξατε αυτό το δρόμο;

– Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν συνιστά χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς προβλέπει την επιχορήγηση των εργασιών αναβάθμισης των προσόψεων σε ποσοστό 100%, και. Ανάλογα προγράμματα υλοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Ε.Ε.

 

– Ποιο είναι το ύψος της επιχορήγησης;

– Η επιχορήγηση αφορά τις ανώτατες τιμές του κόστους των εργασιών βάσει του ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007, ενώ το μέγιστο ποσό της επιχορήγησης είναι 6.000 ευρώ ανά κτίριο. Για τα διατηρητέα κτίρια η επιχορήγηση των εργασιών προσαυξάνεται κατά 35% και το μέγιστο ποσό ορίζεται στις 7.200 ευρώ.

 

– Ποιες είναι οι εργασίες που επιχορηγούνται;

– Επιχορηγούνται ο χρωματισμός και η συντήρηση της εξωτερικής όψης του κτιρίου, η επισκευή της όψης της στέγης, η επισκευή και ο χρωματισμός των εξωτερικών κουφωμάτων, η επισκευή των γύψινων επιχρισμάτων και κορωνίδων, το τρίψιμο, η στίλβωση και η επισκευή των ορθομαρμαρώσεων, η μετακίνηση και απόκρυψη των κλιματιστικών, η μετακίνηση των δορυφορικών κεραιών, η αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών και επαγγελματικών πινακίδων, η αντικατάσταση των ατομικών κεραιών από κεντρική κεραία, καθώς και η φύτευση δένδρων και θάμνων.

 

– Η Αθήνα σαφώς και έχει τη δική της ταυτότητα. Έχετε, ωστόσο κάποια πόλη του εξωτερικού ως πρότυπο όσον αφορά την καλή εικόνα των όψεων των κτιρίων και ιδιαίτερα των παλιών;

– Η Αθήνα διαθέτει μοναδικό στον κόσμο κτιριακό πλούτο, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Δεν θα τη συνέκρινα, λοιπόν, με καμία άλλη πρωτεύουσα. Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες εμβληματικά κτίρια, όπως αυτό στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας (στις οδούς Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά), τα οποία «κουβαλούν» τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» στοχεύει ακριβώς στην αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη αυτού του κτιριακού πλούτου της Αθήνας, ο οποίος είναι ασύλληπτης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας και καθιστά την πόλη μοναδική στον κόσμο.

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Guido Azzolin :«Η καινοτομία των προϊόντων αποτελεί το δυνατό σημείο της εταιρείας»

Για πάνω από 20 χρόνια η ιταλική εταιρεία MB S.p.A προσφέρει πολύ μεγάλη γκάμα από …

Τα Περιοδικά μας
WordPress Ads