Σημαντικές ειδήσεις

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Γιώργος Καραγιάννης: Έως τις αρχές του 2023 δημοπρατούνται έργα 4 δισ. και δημιουργούνται 200.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα την επόμενη τριετία

Στα πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία που δημιουργεί το ράλι ανόδου στις κατασκευές αναφέρθηκε από το βήμα του 5ου Συνεδρίου για τις Υποδομές και τις Μεταφορές ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αρμόδιος για τις υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της αγοράς, με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, να αποτελέσουν τους νέους πρεσβευτές της χώρας.

«Σε λιγότερα από 3 χρόνια, είπε ο κ. Καραγιάννης, έχουμε δημοπρατήσει έργα 8 δισ. και έχουμε συμβασιοποιήσει έργα 3,5 δισ. που ήδη υλοποιούνται. Έως τις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε δημοπρατήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ακόμα και θα έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από όσα έμειναν.

»Η πρόβλεψη, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε, με τη συνεργασία και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πως η συνεισφορά των έργων αυτών, είναι της τάξεως των 200.000 θέσεων εργασίας για την επόμενη τριετία, κάτι που σημαίνει ότι μας δίνεται η ευκαιρία για να κάνουμε το Brain Gain πράξη».

Ακόμη, στην ομιλία του ο κ. Καραγιάννης αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά από την υγειονομική κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έκανε γνωστό ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τους αναθεωρημένους συντελεστές πρώτων υλών για το Δ’ τρίμηνο του 2021 και ότι ξεκινά τις επόμενες ημέρες η αναθεώρηση και για το Α’ τρίμηνο του 2022.

Οι μεταρρυθμίσεις

Ο Υφυπουργός Υποδομών στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν και αλλάζουν συνολικά τον τρόπο ωρίμανσης και δημοπράτησης των έργων, ενώ απαντούν στα αιτήματα της αγοράς.

Ενδεικτικά ανέφερε τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Τιμών και της εταιρείας που συστήθηκε με αρμοδιότητα την επικαιροποίηση τιμών και προδιαγραφών για την άμεση προσαρμογή, σε real time τιμές αγοράς, των προϋπολογισμών δημοπράτησης των έργων.

Επίσης, ανέφερε τα έργα ψηφιοποίησης, όπως το μεγάλο έργο Project management που θα ακουμπήσει στις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης, παρακολούθησης και προγραμματισμού του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και το έργο παρακολούθησης της στατικής συμπεριφοράς γεφυρών μέσω της εγκατάστασης ενός δικτύου οπτικών ινών.

, Κατά τον κ. Καραγιάννη,  η σημαντικότερη τομή ήταν η αλλαγή στο νόμο των Δημοσίων Συμβάσεων, τον 4412, ο οποίος θεσμοθέτησε την υποβολή πρότυπων προτάσεων από την αγορά και την ιδιωτική επίβλεψη σε μελέτες και έργα.

»Τα δύο αυτά εργαλεία, είπε ο κ. Καραγιάννης,  θα αποτελέσουν ένα μεγάλο πολλαπλασιαστή ταχύτητας και δυναμικής στην παραγωγική διαδικασία των έργων. Ήδη το πρότζεκτ Pipeline έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες συμβούλων, επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς οίκους».

Αναθέρμανση της οικονομίας

Περιγράφοντας την εικόνα που δημιουργούν τα μεγάλα έργα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται, ο κ. Καραγιάννης τόνισε:

«Σκεφτείτε την Κρήτη μετά την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ που ξεκινά φέτος μετά από δεκαετίες συζητήσεων και μετά την ολοκλήρωση του Καστελλίου.

»Σκεφτείτε τη βόρεια Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που θα διασυνδέουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία και τη Μαύρη Θάλασσα.

»Σκεφτείτε την Αττική μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Πειραιά το καλοκαίρι, μετά την παράδοση της γραμμής 4, μετά τις νέες επεκτάσεις προς τα δυτικά και προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση της λεωφόρου Κύμης και των νέων επεκτάσεων της Αττικής Οδού προς Ελληνικό και προς τους λιμένες της Ραφήνας και του Λαυρίου.

»Σκεφτείτε όμως και τη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση του μετρό, του Flyover και του νέου προαστιακού δυτικής Θεσσαλονίκης».

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Υποδομών κάλεσε την αγορά να ανταποκριθεί στο ρόλο της και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι η στιγμή οι μελετητές και οι κατασκευαστές να αυτομεταρρυθμιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα παγκοσμιοποιημένα δεδομένα· να ανοίξουν το βλέμμα τους στο μέλλον και πέρα από τα σύνορα της χώρας· να αποτελέσουν τους νέους πρεσβευτές μας με εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Και σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις λοιπές αναθέτουσες αρχές, να τρέξουν τις μελέτες και τα έργα και να τα αποδώσουν ολοκληρωμένα και λειτουργικά σε εκείνους που δικαιωματικά τους ανήκουν· στους Έλληνες πολίτες».

Ελέγξτε επίσης

Στον Νέο Κόσμο το 9ο πάρκο “τσέπης”, ένας πρότυπος χώρος αναψυχής

Οι γειτονιές της Αθήνας αποκτούν σταδιακά περισσότερο χρώμα, ζωή και “ανάσες” πρασίνου. Ο Δήμος Αθηναίων, …

Τα Περιοδικά μας