Συγκροτήματα παραγωγής τροποποιημένης πίσσας

Υλικά – Η χρήση τροποποιημένης ασφάλτου με πολυμερή στα οδοστρώματα, πλέον θεωρείται απαραίτητη. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος καθώς και η εξοικονόμηση χρημάτων συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους.

ʼρθρο: Ευταξία Καμπούρη*
Φωτογραφίες: Ε. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΕΠΕ

Η χρήση τροποποιημένης ασφάλτου με πολυμερή(Polymer Modified Bitumen /PMB) στα οδοστρώματα, θεωρείται πλέον απαραίτητη και όχι πολυτέλεια. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος καθώς και η εξοικονόμηση χρημάτων λόγω μειωμένων εργασιών συντήρησης που θα απαιτηθούν στο μέλλον, είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των μειγμάτων που συγκροτήματα όπως αυτά που παρουσιάζουμε εδώ μπορούν να προσφέρουν.
Η απόδοση της PMB είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την απλή πίσσα: Οι δρόμοι που κατασκευάζονται με PMB παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε βαριά φορτία κυκλοφοριακής κίνησης, αυξημένη αντιολισθηρότητα, αυξημένη ασφάλεια και άνεση.
Η εταιρεία Massenza, με πάνω από 30 χρόνια πορείας στο χώρο, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά αυτή. Από την Ισπανία έως την Τουρκία και από τη Σαουδική Αραβία έως την Ινδία έχει μεγάλο πελατολόγιο, μεταξύ των οποίων η SHELL και η TOTAL που την έχουν εμπιστευτεί σε όλες τις χώρες στις οποίες έχουν παρουσία.
Η Ε. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΕΠΕ, αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα με εγκαταστάσεις της Massenza σε συγκροτήματα παραγωγής γαλακτωμάτων και PMB, είναι πρωτοπόρος στο χώρο, με εφαρμογές στους καλύτερους οδικούς άξονες της χώρας. Η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει τα προϊόντα της με διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού και παραγωγικής δυναμικότητας, ώστε να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών της. Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή της PMB μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διυλιστήριο, σε εργοστασιακό χώρο ή στο χώρο όπου εκτελούνται οι εργασίες οδόστρωσης (κοντά σε ασφαλτικό συγκρότημα).
Τα συγκροτήματα παραγωγής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σταθερά και κινητά. Ανάλογα λοιπόν με την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί για την παραγωγή PMB, μπορούμε να έχουμε δύο τύπους συγκροτημάτων: μονού περάσματος και πολλαπλών περασμάτων. Στην πρώτη περίπτωση, το συγκρότημα δουλεύει σχεδόν συνεχόμενα με μόνο ένα πέρασμα του μείγματος πολυμερούς/πίσσας από τον μύλο. Στη δεύτερη περίπτωση, το συγκρότημα δουλεύει με τεχνολογία batch (κατά παρτίδες) και το μείγμα πολυμερούς/πίσσας περνάει από τον μύλο ανάλογα, 3-5 φορές. Ασχέτως της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί (συνεχούς ή batch παραγωγής), η «καρδιά» του συγκροτήματος είναι ο μύλος.
Ο οίκος Massenza έχει αναπτύξει και σχεδιάσει τον δικό του μύλο, ειδικά κατασκευασμένο για παραγωγή PMB, και έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποδοτικός στην κατηγορία του. Ο ειδικός συνδυασμός ρότορα/στάτορα με ηλεκτρικό μοτέρ 160kW συνιστά έναν ισχυρό μύλο διάτμησης ικανό να διασπείρει το πολυμερές μέσα στην πίσσα και να το διαλύσει επιτυγχάνοντας την ομογενοποίηση του μείγματος. Επιπλέον, η αυτό-ρυθμιζόμενη αντλία τροφοδοσίας του μύλου αριστοποιεί την παραγωγική ικανότητα.
Το συγκρότημα που προτιμάται από τους εργολάβους είναι το Challenger (πολλαπλών περασμάτων). Η παραγωγική του ικανότητα κυμαίνεται από 8 έως 15 t/ h, και εξαρτάται από τη συμβατότητα πολυμερούς και πίσσας και από την διάταξη στον χώρο παραγωγής. Το Challenger είναι η άριστη επιλογή όταν πρέπει να τροφοδοτηθεί ένα ασφαλτικό συγκρότημα, όσο μεγάλο και να είναι, τόσο στην περίπτωση που θέλουμε να έχουμε συνεχή παραγωγή PMB όσο και στην περίπτωση παραγωγής batch.
SeparatorBetweenMainTextsΤο συγκρότημα είναι εξοπλισμένο με ένα πολύ αξιόπιστο και μεγάλης ακριβείας σύστημα τροφοδοσίας πίσσας (μετρητή μάζας) και πολυμερούς καθώς και με πνευματικές βαλβίδες. Οι λειτουργίες που αφορούν την παραγωγή ελέγχονται μέσω PLC με τερματικό TOUCH SCREEN. Ο κύκλος παραγωγής γίνεται με αυτόματο τρόπο, με τη δυνατότητα καθορισμού του αριθμού περασμάτων από το μύλο.
Στην περίπτωση που οι ανάγκες απαιτούν ένα συγκρότημα PMB μικρότερης ικανότητας (περίπου 4-8 t/h), υπάρχει το μοντέλο Monomix. Αυτό είναι απλούστερο από το Challenger, με λιγότερους αυτοματισμούς. Μπορεί να είναι το πιο απλό συγκρότημα παραγωγής τροποποιημένης πίσσας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και τους μηχανισμούς ασφαλείας των μεγαλυτέρων συγκροτημάτων. Έχει σχεδιαστεί για πελάτες με μικρότερες ανάγκες παραγωγής και με σχετικά μεσαίου ύψους κεφάλαιο προς επένδυση.
Στον αντίποδα βρίσκεται η περίπτωση μεγάλων παραγωγών τροποποιημένης πίσσας, πάντα σε σχέση με το προαναφερθέν μοντέλο. Η πιο εύκολη και αξιόπιστη λύση είναι η μετατροπή του Challenger με την προσθήκη δεύτερου μύλου ισχυρής διάτμησης σε σειρά με τον πρώτο. Με την παραπάνω μετατροπή επιτυγχάνεται παραγωγή γύρω στους 25-30 t/h. Το όνομα του συγκροτήματος αυτού είναι Superchallenger. Και εδώ οι λειτουργίες του ελέγχονται από ένα PLC και ένα TOUCH SCREEN τερματικό, με τους αυτοματισμούς και τους μηχανισμούς ασφαλείας παρόντες. Ο κύκλος παραγωγής είναι αυτόματος, ώστε να επιλέγει ο χειριστής τον αριθμό περασμάτων από το μύλο.
Η ευρεία γνώση στις τεχνολογίες που εμπλέκονται στην παραγωγή τροποποιημένης πίσσας είναι εμφανής από την ποικιλία προαιρετικών συστημάτων που προσφέρονται στους πελάτες: το σύστημα αδειάσματος μεγάλων σάκων πολυμερών, την αντλία αρωματικών ελαίων και το σύστημα μετρήσεων λίτρων (για αύξηση συμβατότητας μεταξύ πολυμερούς και πίσσας), τον μικροκοχλιομεταφορέα χημικών προσθέτων (για αύξηση σταθερότητας της τροποποιημένης πίσσας κατά την αποθήκευση) κλπ.
SeparatorBetweenMainTextsΕκτός των συγκροτημάτων τροποποιημένης πίσσας, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο εξοπλισμού και υπηρεσιών: δεξαμενές αποθήκευσης απλής πίσσας, ειδικές δεξαμενές εξοπλισμένες με σύστημα ανάδευσης για την ωρίμανση και αποθήκευση της PMB, ελαιόθερμα, σωληνώσεις διαθερμικού λαδιού και πίσσας, τεχνικούς για την εγκατάσταση και εκπαίδευση του προσωπικού.
Για όλους αυτούς τους λόγους και σε ότι αφορά τα συγκροτήματα παραγωγής ασφαλτικών γαλακτωμάτων, ο οίκος Massenza διακρίνεται για την ποιότητά του, αποτελώντας έτσι μέρος της πρωτοπορίας στον τομέα αυτό.

*Η κ. Ευταξία Καμπούρη είναι στέλεχος της Ε. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΕΠΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ελέγξτε επίσης

Σεισμική μόνωση με εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής

Μετά το μουσείο της Ακρόπολης, και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το …