Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο αναμένεται να δώσει μια ξεχωριστή πνοή στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Ο Πύργος του Πειραιά, με 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα και δομημένη επιφάνεια 34.623 τετραγωνικά μέτρα, είναι το δεύτερο σε ύψος κτίριο της Ελλάδας, μετά από τον Πύργο των Αθηνών, ο οποίος έχει ύψος 103 μέτρα και 28 ορόφους.
Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά ξεκίνησε το 1972, στη θέση όπου βρισκόταν η παλιά αγορά και το ρολόι του Πειραιά, το οποίο κατεδαφίστηκε. Ο σκελετός του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974 και η επένδυση των προσόψεων με γυάλινα πάνελ το 1983· το εσωτερικό όμως του κτιρίου παρέμεινε ημιτελές και αναξιοποίητο, φιλοξενώντας μερικά καταστήματα στους τρεις πρώτους ορόφους.
Στις αρχές Ιουλίου του 2020 ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε την ανακατασκευή του κτιρίου, και μετά από διαγωνιστική διαδικασία το παραχώρησε στην Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development [EBRD]), με την οποία υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης για 99 χρόνια, με σκοπό την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του ακινήτου.
Σήμερα, μετά από περίπου 4 χρόνια, μένουν μόνο μερικές λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, το οποίο έχει ήδη αναβαθμίσει την εικόνα του Πειραιά και θα δοθεί σε πλήρη χρήση μέσα στους επόμενους μήνες.
Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο θεωρείται αφετηρία της νέας αθηναϊκής ριβιέρας, βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα επιβατικά λιμάνια της Ευρώπης και θα φιλοξενεί γραφεία, καταστήματα λιανικής, καταστήματα ένδυσης, φαρμακείο, γυμναστήριο και χώρους φαγητού και ποτού.
Συγκεκριμένα, στο ισόγειο –όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος– υπάρχουν τρία καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως επίσης στον 1ο και στον 2ο όροφο. Ο 3ος όροφος περιλαμβάνει χώρους εστίασης και επιφάνεια εξωτερικού χώρου 1.354 τ.μ., ενώ στον 4ο όροφο υπάρχουν γυμναστήρια και χώροι ψυχικής υγείας. Από τον 5ο μέχρι τον 22ο όροφο στεγάζονται γραφεία εταιρειών.
Ο Πύργος διαθέτει και δύο υπόγεια, στα οποία υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Διαθέτει επίσης συστήματα αποκαπνισμού, καθώς και αυτόνομα συστήματα ηλεκτροδότησης, που εξασφαλίζουν την πλήρη λειτουργία του κτιρίου σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα, ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ 500 τ.μ., τα οποία είναι τοποθετημένα στο δώμα του κτιρίου.
Καινοτόμος και βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο καινοτόμος σχεδιασμός και η εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών καθιστούν τον Πύργο του Πειραιά σύμβολο προόδου, ευημερίας και περιβαλλοντικής ευθύνης.
Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο μοντελοποίησης πληροφοριών κτιρίων (Building Information Modelling [ΒΙΜ]), και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο λεπτομερούς μοντελοποίησης (LOD 500).
Επιπλέον, ο Πύργος του Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το σύστημα περιβαλλοντικής αξιολόγησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στη διαχείριση κατασκευαστικών έργων.
Παράλληλα, η κοινοπραξία στοχεύει σε άλλη μία πιστοποίηση, με βάση το αμερικάνικο πρότυπο WELL Building Standard, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών και των εργαζομένων.
Πρωτεία προσβασιμότητας
Ο Πύργος του Πειραιά βρίσκεται κοντά στον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας. Σε ακτίνα μικρότερη των 500 μ., οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του Πύργου μπορούν να βρουν όλα τα μέσα μεταφοράς, από λεωφορεία μέχρι πλοία, καθώς και όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς: ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, μετρό, τραμ και προαστιακό.
Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η σύνδεση του Πύργου με την πλατεία Καραϊσκάκη και το λιμάνι, μέσω μιας εναέριας πεζογέφυρας, της οποίας τη μελέτη έχει χρηματοδοτήσει η Piraeus Tower Α.Ε.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύργος του Πειραιά βρίσκεται κοντά και σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, όπως είναι το Ναυτικό Μουσείο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, η «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση» και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Φωτό Νίκου Δανιηλίδη