Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠΕΔΜΕΔΕ: Ζητά...

ΠΕΔΜΕΔΕ: Ζητάει την επίλυση του ζητήματος χρηματοδότησης των δημόσιων έργων

Ένα σημαντικό και καίριο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο των κατασκευών, είναι η στάση πληρωμών στα δημόσια έργα, με την ΠΕΔΜΕΔΕ να τοποθετείται δημόσια, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της μέσα από σχετική ανάρτηση.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης :

“Δεν αρκούν οι εξαγγελίες και οι συμβασιοποιήσεις νέων έργων. Είναι απολύτως βέβαιο ότι, εάν η Πολιτεία  και η Δημόσια Διοίκηση  δεν λειτουργούν με όρους που αρμόζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, το αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα αφήσει η διαχείριση κεφαλαίων, θα είναι για ακόμη μία φορά ισχνό και πρόσκαιρο.  Σταθερά και με συνέπεια έχουμε υπογραμμίσει την συνεισφορά που έχει ο Κατασκευαστικός Κλάδος στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή του τόπου. Εντούτοις, εδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των Δημοσίων Έργων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει  «κανονικότητα», παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αιφνίδια και υπερβολική επιβάρυνση του κόστους εκτέλεσης των Δημόσιων Έργων,  ο Εργοληπτικός Κόσμος έρχεται αντιμέτωπος και με μία νέα στάση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο. Θέματα αυτονόητα, όπως η έγκαιρη εξόφληση του εργολαβικού τιμήματος και η αναθεώρηση των τιμών των  εργασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, παραμένουν άλυτα, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για έναν σημαντικό  και  παραγωγικό Κλάδο. Χιλιάδες ελληνικές Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους παραμένουν απλήρωτες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και είμαστε η μοναδική Χώρα στην Ευρώπη που δεν τηρεί την Οδηγία  2011/7/2011 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων. Είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους. Η Πολιτεία  οφείλει πρώτη αυτή η ίδια  να τηρεί τις συμβατικές οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις. Εάν θέλουμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος και εάν έχουμε την απαίτηση τα Δημόσια Έργα να εκτελούνται έγκαιρα, πρέπει επιτέλους  το Ελληνικό Κράτος  να μετατραπεί από έναν «κακοπληρωτή πελάτη» σε έναν «αξιόπιστο πελάτη». Οι Πανελλήνιες  Εργοληπτικές Οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ ζητούν την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε Εργοληπτικές Επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) ιδρύθηκε το 1935 και καλύπτει όλο το φάσμα των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (Ατομικών και Εταιρειών έως & 7ης τάξης) και των στελεχών τους που ασχολούνται με την κατασκευή των Δημοσίων Έργων.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ εκπροσωπεί τον Κατασκευαστικό κλάδο διεθνώς. Με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη είναι η μοναδική Ελληνική Εργοληπτική Οργάνωση που είναι μέλος σε ευρωπαϊκές οργανώσεις της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας:

  • FIEC– European Construction Industry Federation, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Εταίρο
  • EIC– European International Contractors
  • EDA– European Demolition Association
  • EDI – European Decontamination Institute
  • ACRP– European Association for Construction, Repair, reinforcement & Protection
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads