Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΈργα ΥποδομώνΟλυμπία Οδός:...

Ολυμπία Οδός: Παραδόθηκε το τμήμα Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο

Παραδόθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, από την Αρχαία Κόρινθο μέχρι το Κιάτο, καθώς και δύο σήραγγες παράκαμψης και μια γέφυρα στο Δερβένι Κορινθίας, τα οποία και σας παρουσιάζουμε.



Με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα λειτουργικής παράδοσης έως τον Μάρτιο του 2017 για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου, παραδόθηκε στις 2 Αυγούστου 2016 στην κυκλοφορία το τμήμα Αρχαίας Κορίνθου – Κιάτου, μήκους 20 χιλιομέτρων, του πρώτου πλήρους τμήματος αυτοκινητοδρόμου του οδικού άξονα της «Ολυμπίας Οδού». Μαζί του παραδόθηκαν και οι δύο σήραγγες παράκαμψης στο Δερβένι Κορινθίας, μήκους 670 και 535 μέτρων αντίστοιχα, καθώς και της νέας γέφυρας διέλευσης του νότιου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου από τον ομώνυμο ποταμό, μήκους 122 μέτρων.


Έτσι, ο χρόνος διαδρομής από 17 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα (με μέση ταχύτητα 70 km/h) τώρα με μία μέση ταχύτητα περί τα 100 km/h (σήμερα είναι 90 και θα γίνει 130 όταν τελειώσει η περίφραξη), πέφτει στα 12 λεπτά (κέρδος 5 λεπτά, δηλ. περί του 30%).


Τον Ιούλιο του 2016 υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου και Παραχωρησιούχου η τελική Συμφωνία για την ολοκλήρωση του Έργου του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πάτρας. Ο Παραχωρησιούχος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 έχει προχωρήσει σε σημαντική επιτάχυνση των εργασιών σε εφαρμογή του Πλαισίου Συναντίληψης που υπογράφτηκε με το Δημόσιο στις 11 Φεβρουαρίου 2016.


Στο έργο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Πάτρα απασχολούνται σήμερα περίπου 1.750 εργαζόμενοι, ενώ λειτουργούν 8 συνολικά εργοταξιακές εγκαταστάσεις.


Με βάση το Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής που προσαρτήθηκε στη Συμφωνία, το Νέο Τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο μέχρι Πάτρα μήκους 120 χλμ. προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί σε λειτουργική κυκλοφορία στο τέλος Μαρτίου του 2017 και ολοκληρωμένο τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads