Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟδυσσέας Σπαν...

Οδυσσέας Σπανός: «Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το περιοδικό «Εργοταξιακά Θέματα», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Spanos Group IKE» κ. Οδυσσέας Σπανός μιλά για τις αξίες της εταιρείας, αναφέρεται στις στρατηγικές συνεργασίες και στέκεται στη συνεισφορά της στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Η «Spanos Group IKE» έχει χαράξει μια σημαντική πορεία, η οποία βασίζεται στις μακροχρόνιες συνεργασίες που έχει συνάψει όλα αυτά τα χρόνια με σπουδαίους οίκους του εξωτερικού. Και η επιτυχία της οφείλεται στο ότι προσπαθεί συνεχώς αφενός να επεκτείνει το δίκτυο των συνεργατών της κι αφετέρου να αναβαθμίζει την ευρεία γκάμα των προϊόντων της.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Οδυσσέας Σπανός αναφέρεται στις νέες συνεργασίες της εταιρείας, αναλύει τα πλεονεκτήματα της σειράς Ecobatch και μιλά για την τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος.

– Η εταιρεία που εκπροσωπείτε έχει μεγάλη απήχηση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην εγχώρια όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και ποια η στρατηγική που ακολουθείτε;

– Το μυστικό της επιτυχίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο μότο μας: «Building on Trust»! Από την ίδρυσή της, το 1991, η «Spanos Group IKE» επιδιώκει το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, τόσο με τους πελάτες όσο και με τους προμηθευτές της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι εξακολουθούμε σταθερά να αντιπροσωπεύουμε για πάνω από 30 έτη τους ίδιους διεθνείς οίκους και να επιτυγχάνουμε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις σε διαχρονικά ικανοποιημένους πελάτες. Αυτό θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί δίχως συνέπεια και αξιοπιστία, δύο στοιχεία που αποτελούν βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης.

 

– Όλα αυτά τα χρόνια έχετε αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με σπουδαίους οίκους του εξωτερικού, με την πιο πρόσφατη να αφορά τη βελγική πολυεθνική Keestrack. Θέλετε να μας μιλήσετε για τη συγκεκριμένη συνεργασία;

– Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πολύ σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα και ποικιλία, με μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον και μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Το νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης καθιστά ιδανική λύση τον κινητό εξοπλισμό θραύσης και διαλογής αδρανών υλικών, καθώς είναι συμπληρωματικός στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε ήδη.

Η Keestrack συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών κινητών σπαστήρων και κοσκίνων, με παραγωγικές μονάδες σε 5 χώρες και δίκτυο 116 αντιπροσώπων σε 100 χώρες. Η νέα συνεργασία που υπογράψαμε κατά τη διάρκεια της Bauma 2022 με την Keestrack, για την αποκλειστική διάθεση των μηχανημάτων της στην ελληνική αγορά, βασίστηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες, που είναι οι εξής:

α) Η μεγάλη δυναμική του βελγικού ομίλου, ο οποίος επενδύει αδιάλειπτα στην έρευνα και ανάπτυξη πρωτοποριακών υβριδικών μηχανημάτων υψηλής ποιότητας και αποδοτικότητας.

β) Η σημαντική προοπτική του εγχώριου κλάδου, ο οποίος αναμένεται να τρέξει με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς έννοιες αυτονόητες και αποτελούν βασικό κριτήριο επιλογής των συνεργατών μας, γιατί προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας. Σε σύγκριση με τα συμβατικά μηχανήματα υδραυλικής κίνησης, τα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα της Keestrack με ενσωματωμένη γεννήτρια επιτυγχάνουν άμεσα έως και 40% εξοικονόμηση καυσίμου.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και 70% στην περίπτωση συνδυαστικής διάταξης πολλαπλών μηχανημάτων σε σειρά, με απευθείας σύνδεση στο δίκτυο (plug-in).

Ιδιαίτερα σημαντική στην επιτυχία της νέας αυτής συνεργασίας είναι και η συμβολή της ΚΑΣΤΡΟ ΑΕΒΕ, η οποία θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

 

– Ήσασταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε την πρωτοποριακή τεχνολογία της θερμής ανακύκλωσης ασφάλτου στην Ελλάδα. θα θέλατε να μας περιγράψετε τη συγκεκριμένη μέθοδο και να μας εξηγήσετε τα πλεονεκτήματά της.

– Ο ελβετικός όμιλος Ammann, τον οποία αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα από το 1996, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ασφαλτικών συγκροτημάτων παγκοσμίως και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανακύκλωσης ασφαλτοσκυροδέματος. Η ηγετική θέση της «Spanos Group IKE» και της Ammann στον τομέα των ασφαλτικών συγκροτημάτων βασίζεται στην καινοτομία.

Η διαρκής έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ανακύκλωση ανακτημένου ασφαλτοσκυροδέματος και το δραστικό περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, προσδίδουν στους πελάτες μας σημαντικά ανταγωνιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

Η μείωση εκλύσεων CO2 επιτυγχάνεται με τη χρήση της θερμής ανακύκλωσης, με την αντικατάσταση της θέρμανσης μέσω διαθερμικών ελαίων από θέρμανση μέσω ηλεκτρικών αντιστάσεων, με τη χρήση εναλλακτικών φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων και με προηγμένα συστήματα αποκονίωσης.

Ήδη από το 2010 εισαγάγαμε με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική αγορά τη θερμή ανακύκλωση με τον επαναστατικό πατενταρισμένο ξηραντήρα RAH50, ο οποίος είναι ο μόνος που επιτυγχάνει ποσοστά ποιοτικής ανακύκλωσης έως και 50%. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι επρόκειτο για την πρώτη εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος παγκοσμίως.

Τα 4 τελευταία καινούργια ασφαλτικά συγκροτήματα (επί συνόλου 45) που έχουμε εγκαταστήσει στην Ελλάδα είναι εξοπλισμένα με το εν λόγω σύστημα θερμής ανακύκλωσης.

Τα νέα δεδομένα της αγοράς αλλά και η φύση των έργων οδοποιίας –κυρίως συντηρήσεις και επισκευές– καθιστούν απαραίτητη τη δυνατότητα ποιοτικής θερμής ανακύκλωσης. Από το 2007 η Ammann έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη συστημάτων θερμής ανακύκλωσης έως και 100%, τα οποία ήδη βρίσκονται στην 4η γενιά και λειτουργούν με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Δεν σας κρύβω ότι είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων για την εγκατάσταση και ενός τέτοιου ασφαλτικού συγκροτήματος στην Ελλάδα.

– Πριν από μερικούς μήνες παρουσιάσατε τη νέα σειρά συγκροτημάτων σκυροδέματος Ecobatch. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καινούργιας σειράς και τι μηνύματα έχετε λάβει μέχρι στιγμής από τους πελάτες σας;

– Η σειρά Ecobatch ενσωματώνει υψηλή εμπειρία και βαθιά τεχνογνωσία 30 ετών, και αποτελεί το πιο προηγμένο συγκρότημα της αγοράς, με τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση ανά παραγόμενο κυβικό μέτρο ετοίμου σκυροδέματος και με το μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα στο στάδιο του σχεδιασμού και της κατασκευής του. Το Ecobatch είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος με βελτιωμένη παραγωγικότητα και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, σχεδιασμένο και ανεπτυγμένο από τη «Spanos Group IKE». Η μελέτη κύκλου ζωής (Life Cycle Assessment) που εκπονήσαμε για το Ecobatch αποδεικνύει και τεκμηριώνει:

α) Τη βιώσιμη περιβαλλοντική του επίδοση καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του.

β) Την εξαιρετική ενεργειακή και παραγωγική απόδοση κατά τη λειτουργία του, σε σχέση με συμβατικά συγκροτήματα, η οποία απόδοση, βάσει μετρήσεων, ξεπερνά το 25%!

Παράλληλα, η «Spanos Group IKE» είναι η πρώτη εταιρία παγκοσμίως που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας κανόνων κατηγορίας προϊόντος (Product Category Rules) για συγκροτήματα σκυροδέματος, προκειμένου να αποκτήσει περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος (EPD) για τη σειρά Ecobatch, για την οποία  αναμένεται η ολοκλήρωσή της τον Ιούνιο του 2023, ενώ έχει εκδοθεί τίτλος πνευματικής ιδιοκτησίας από τον OBI με αριθμό 1010334.

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε τη νέα σειρά Ecobatch, η αγορά ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο έχει ήδη μετουσιωθεί σε παραγγελίες.

– H «Spanos Group IKE» έχει ενεργό ρόλο στα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα μας, κι ένα απ’ αυτά είναι το πρότζεκτ στο Ελληνικό. Θα θέλατε να μας δώσετε μερικές περαιτέρω πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στο μεγάλο αυτό εγχείρημα;

– Πράγματι, το Ελληνικό αποτελεί ένα έργο-ορόσημο για τη χώρα μας. Η υλοποίηση της εμβληματικής αυτής ανάπλασης εκτελείται με πρότυπο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Απόδειξη της αναγνώρισης των καινοτομιών που προανέφερα αποτελεί η επιλογή ενός συγκροτήματος παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος Ecobatch 175 από την Lafarge Beton, μέλος του ομίλου Holcim, για τις ανάγκες του εμβληματικού έργου της ανάπλασης του Ελληνικού. Η μεταφορά του συγκροτήματος έχει ήδη ξεκινήσει, και η εγκατάστασή του θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

– Τελευταία παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, με πολλά έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετά ακόμη πρόκειται να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης στο άμεσο μέλλον. Η συγκεκριμένη συνθήκη έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στον κλάδο. Ποια είναι η άποψή σας;

– Ο κλάδος των κατασκευών έχει ήδη εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά την τελευταία διετία, η οποία δεν αποτυπώνεται μόνο στους οικονομικούς δείκτες αλλά μετουσιώνεται και σε πωλήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η αγορά στη διάθεσή της, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ που αναμένεται να ανοίξουν εντός Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Ελπίδα όλων μας είναι να μη διαταραχθεί από εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες αυτή η ανοδική πορεία που διαγράφεται.

– Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

– Ανέκαθεν επιδιώκουμε τις συνέργειες και επενδύουμε διαρκώς σε αυτές. Διατηρώντας και αναπτύσσοντας εσωτερικά την τεχνογνωσία, συμπράττουμε στενά με καταξιωμένους στον εκάστοτε τομέα εξωτερικούς συνεργάτες.

Αυτό θα επιδιώξουμε και εκτός συνόρων, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη με τοπικές συνεργασίες και επιλεκτική τοπική παραγωγή, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των προϊόντων μας, μέσω της ελαχιστοποίησης της μεταφορικής δραστηριότητας. Παράλληλα τρέχουμε το τελευταίο διάστημα κάποια νέα πρότζεκτ, για τα οποία σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

– Στις 21 Απριλίου η Τεχνοεκδοτική / T-Press διοργανώνει την 1η διεθνή έκθεση «Ergo.tec» για τα Μηχανήματα Έργων, όπου θα συμμετέχει και η εταιρεία σας. Θα θέλατε να αναφερθείτε στη σημασία που έχει για την αγορά των μηχανημάτων έργων αυτή η έκθεση;

– Μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία που ακολούθησε, η επερχόμενη έκθεση είναι η πρώτη που θα διενεργηθεί στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 14 χρόνια.

H «Spanos Group IKE» συμμετέχει ανελλιπώς στις εκθέσεις μηχανημάτων έργων που διοργανώνει η Τεχνοεκδοτική / T-press, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο επαγγελματισμό και άρτια οργάνωση.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επερχόμενη 1η «Ergo.tec», η οποία αποτελεί τη μοναδική εγχώρια διοργάνωση του κλάδου μας και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναβρεθούμε όλοι σε ένα γνώριμο και παραγωγικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι η αγορά θα αγκαλιάσει τη νέα αυτή προσπάθεια και θα αναδείξει την «Ergo.tec» σε θεσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads