Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗ...

ΚΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: «Παρέχουμε τεχνολογία και υποστήριξη σε έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Στις μέρες μας η πληροφορία και η διαχείρισή της παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι άνθρωποι της «Marathon Data Systems», η οποία παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου διαθέτοντας μακροχρόνια εμπειρία στα συστήματα γεωγραφικών  πληροφοριών.

– Η εταιρεία σας ιδρύθηκε το 1982. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια ήταν βασική ιδέα για την ίδρυσή της και ποια η πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.

– Κατ’ αρχήν, να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνετε με την πρόσκλησή σας για μία συζήτηση σχετικά με την εταιρεία μας, τη διαδρομή της, τις αξίες της και τις τεχνολογικές λύσεις που παρέχει.

Πράγματι, το 2022 η εταιρεία μας κλείνει σαράντα χρόνια λειτουργίας. Ήταν το 1982 που ο κ. Άδωνης Κοντός ίδρυσε την εταιρεία, έχοντας διανύσει μία σημαντική διαδρομή 15 ετών σε Καναδά και Αμερική, υπηρετώντας και προσφέροντας υπηρεσίες σε τεχνολογίες αιχμής της εποχής σε οργανισμούς όπως ο «Δημόκριτος» του Καναδά, και σε πολλές άλλες εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι με τη μεγάλη του εμπειρία στο χώρο της πληροφορικής θα προσφέρει την απαραίτητη για τη χώρα μας τεχνογνωσία και τεχνολογία, βελτιώνοντας το επίπεδο λειτουργίας οργανισμών και επιχειρήσεων. Έτσι ίδρυσε την εταιρεία επιλέγοντας το όνομα «Marathon Data Systems», προκειμένου να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο, και σήμερα βλέπει ότι δικαιώθηκε για την αρχική πεποίθησή του.

– Η εταιρεία σας διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στα συστήματα γεωγραφικών  πληροφοριών και όχι μόνο. Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και τι σας κάνει να ξεχωρίζετε σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

– Από την ίδρυσή της το 1982 η εταιρεία μας επικεντρώθηκε και επένδυσε σε πρωτοπόρες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για κάθε κοινωνία: σε computer graphics, GIS (σ.σ. Geographic Information Systems: συστήματα γεωγραφικών  πληροφοριών), digitizer tablet, plotter, digital cameras, καθώς και σε CAD (σ.σ. Computer Aided Design: σχεδίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή). Να αναφέρουμε εδώ για την ιστορία ότι το πρώτο Αutocad στην Ελλάδα τιμολογήθηκε από τη Marathon Data Systems.

Θεωρώ ότι το DNA κάθε εταιρείας είναι καθοριστικό για την όλη πορεία της. Οπότε, όπως για κάθε μορφή επιχειρηματικότητας, έτσι και για τη δική μας εταιρεία τα «μυστικά» δεν είναι και τόσο μυστικά.

Απαιτείται πρωτίστως σεβασμός σε κάθε επίπεδο, στον ανταγωνισμό και στους συνεργάτες… Έπειτα απαιτείται αφοσίωση, πολλή δουλειά και συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση. Κι ακόμη, απαιτούνται σωστές επιλογές προϊόντων. Να τονίσουμε εδώ ότι από το 1983 έχουμε αποκλειστική συνεργασία σε Ελλάδα και Κύπρο με την κατά τεκμήριο μεγαλύτερη και καλύτερη εταιρεία στο χώρο των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, την Esri.

 

– Ποιους οίκους από το εξωτερικό εκπροσωπείτε και ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή τους;

– Όπως αναφέραμε ήδη, συνεργαζόμαστε με την Esri, η οποία διαθέτει λογισμικά με ευρύ φάσμα εφαρμογών: σε κτηματογράφηση, πολεοδομία, χωροταξία, οδοποιία, χαρτογραφία, γεωργία, περιβάλλον, γεωλογία, τοπική αυτοδιοίκηση, μεταφορές, ύδρευση κ.ά. Επίσης, εκπροσωπούμε τους οίκους Schneider Electric, Cellular Expert και Colortrac Scanners, που επίσης διακρίνονται για τις πρωτοπόρες λύσεις τους στον τομέα τους ο καθένας.

Το βασικό κριτήριο είναι το κοινό όραμα των εταιρειών μας. Βεβαίως η ωριμότητα και η αλληλεπίδραση των τεχνολογικών λύσεων αποτελεί επίσης βασικό κριτήριο επιλογής. Τέλος, εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι η δυνατότητα υποστήριξης των λύσεων των εταιρειών που εκπροσωπούμε. Δεν αρκεί –ειδικά στις ημέρες μας– το «sale and forget».

 

– Η εταιρεία σας συχνά διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή και συνεχή ενημέρωση των πελατών σας –και όχι μόνο– σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά; Έχετε προγραμματίσει νέα σειρά σεμιναρίων;

– Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία μας έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των χρηστών στις τεχνολογίες που προσφέρει. Θεωρούμε τη διάχυση της γνώσης ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας τους. Όπως βλέπετε, δεσπόζουσα θέση στους χώρους μας έχουν οι αίθουσες εκπαίδευσης, οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες για τη διεξαγωγή όσο το δυνατόν καλύτερων σεμιναρίων.

Παρότι η πανδημία έκανε τις αίθουσές μας να μένουν άδειες, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε εκ νέου τους εκατοντάδες συνεργάτες μας σε σεμινάρια πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις των προϊόντων μας.

Και μερικά από αυτά είναι το ArcGIS Pro, η 64-bit Desktop GIS εφαρμογή της Esri με κύριο χαρακτηριστικό την απεικόνιση των δεδομένων σε 2D και 3D ταυτόχρονα, η συλλογή από ενσωματωμένες εφαρμογές ArcGIS Apps οι οποίες είναι έτοιμες προς χρήση, λειτουργούν όπου κι αν βρισκόμαστε και εγκαθίστανται σε smart phone και τάμπλετ, καθώς και το ArcGIS Enterprise, μια πλατφόρμα χαρτογράφησης και ανάλυσης που παρέχει Web GIS υπηρεσίες.

Πέραν των σεμιναρίων της εταιρείας μας, η Esri παρέχει δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν online μαθήματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια, βίντεο και εκπαιδευτικό υλικό, όπως είναι το Esri Academy και το Esri’s MOOC Program.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια κάνουμε μία προσπάθεια να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά στις τεχνολογίες των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών με το πρόγραμμα GIS for Schools, στο οποίο συμμετέχουν πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

– Συχνά συμμετέχετε και σε πανεπιστημιακές διαλέξεις, όπου απευθύνεστε στους ανερχόμενους επαγγελματίες του χώρου. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τα νέα παιδιά; Ποια είναι η νοοτροπία τους;

– Κάνοντας μία αναδρομή στη πορεία μας –και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή αυτοπροβολής–αριθμούμε όντως χιλιάδες παρουσιάσεις, διαλέξεις, τεχνικά workshop και εκπαιδεύσεις, σε αμφιθέατρα Πανεπιστημίων από Ορεστιάδα μέχρι Κύπρο, καθώς επίσης σε σχολεία, ΙΕΚ, οργανισμούς, επαγγελματικές ομάδες (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ κλπ.).

Επιτρέψτε μας σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή τα στελέχη της εταιρείας μας στάθηκαν δίπλα μας και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό –και τα ευχαριστούμε πολύ για αυτό– παρέχοντας απλόχερα χρόνο, εμπειρία, γνώση και τεχνολογία σε κάθε εκδήλωσή μας.

Δεν θα αποφύγουμε το κλισέ ότι τα νέα παιδιά είναι το μέλλον. Για το λόγο αυτό δικαιούνται και εμείς υποχρεούμαστε να τους προσφέρουμε απλόχερα γνώση, εμπειρία, παιδεία και τεχνολογία. Είναι πολλές οι φορές που μετά από μία παρουσίαση ή μία εκπαίδευση σε νέα παιδιά έχεις την απόλυτη ικανοποίηση νιώθοντας σαν… να έριξες νερό σε ξερό έδαφος. Το ακούς, το βλέπεις και το αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ σίγουρα κάτι θα «ανθίσει».

 

– Ποια είναι τα τελευταία πρότζεκτ στα οποία έχετε λάβετε μέρος και αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο;

– Είναι προφανές ότι η τεχνολογία των GIS έχει πολύ πλούσια γκάμα εφαρμογών. Για παράδειγμα η MDS υποστηρίζει πολλές και διαφορετικής κατεύθυνσης εφαρμογές όπως είναι ο χάρτης της αιολικής ενέργειας από την ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ελλάδα.

Παρέχουμε τεχνολογία και υποστήριξη σε έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγάλη χρησιμότητα για όλους μας.

 

– Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση χρηστών ArcGIS;

– Η MDS διοργανώνει εδώ και 27 χρόνια συναντήσεις χρηστών των λογισμικών ArcGIS με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των στελεχών της κοινότητας ArcGIS, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των λογισμικών και εφαρμογών ArcGIS από τους χρήστες μας. Ωστόσο, το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας ,δεν πραγματοποιήσαμε τα ετήσια συνέδρια μας.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε ότι το 2022 θα είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε την 28η Συνάντηση Χρηστών ArcGIS, αυτό το σημαντικό για τους συνεργάτες μας και βεβαίως και για εμάς γεγονός. Η πρόθεση μας για αυτή τη χρονιά είναι να έχει η εκδήλωση όχι μόνο τεχνολογικό αλλά κυρίως ανθρώπινο προσανατολισμό, κάτι που μας έλειψε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.

 

– Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη νέα χρονιά; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της εταιρείας σας;– Κατά τις τέσσερις δεκαετίες της λειτουργίας μας αποφύγαμε βαρύγδουπες και μεγάλες κουβέντες. Εξάλλου, το όνομα της εταιρείας προδίδει ότι είμαστε έτοιμοι για «Μαραθώνιο» δρόμο.

Από την ίδρυση της το Σεπτέμβριο του 1982 έως σήμερα, το όραμα της διοίκησης και των στελεχών της Marathon Data Systems παραμένει αναλλοίωτο: Παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην ελληνική και κυπριακή κοινωνία, με απόλυτο κριτήριο και έμφαση στις έννοιες «εμπιστοσύνη και συνέπεια».

Παρέχοντας μάλιστα συνεχή ενημέρωση και καινοτόμες τεχνολογίες, δίνουμε ώθηση στους οργανισμούς, καθιστώντας τους αποτελεσματικότερους και έτοιμους να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, το 2022 θα αποτελέσει –με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας– μία πολύ δυναμική χρονιά, με υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για την ελληνική και κυπριακή κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
WordPress Ads