ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ: Ενισχύει τα περιβαλλοντικά μέτρα στο εργοστάσιο της στο Βόλο

Ολοκληρώνει την έρευνα για την τοποθέτηση οργάνων συνεχούς δειγματοληψίας για διοξίνες και φουράνια η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αυτό έγινε γνωστό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΕΝ με θέμα τη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου για την παρακολούθηση της σωστής χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που περιελάμβανε παρουσίαση του σχετικού ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου, επιστημονικά δεδομένα και ενέργειες της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και της επιχείρησης, κατατέθηκαν από τον αν ΥΠΕΝ οι κάτωθι προτάσεις:

1. Εισαγωγή του θέματος της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία και ειδικότερα της περίπτωσης του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή και ειδικών φορέων αλλά και φυσικά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

2. Αναθεώρηση άμεσα (εντός Μαΐου) του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών στο οποίο θα προβλέπεται η συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το θέμα και παρακολούθηση όλες της διαδικασίας παραγωγής, μεταφοράς και αξιοποίησης (συναποτέφρωσης) RDF.
Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο αναθεωρημένο πρωτόκολλο θα περιλαμβάνεται εξαπλασιασμός των μετρήσεων και των αναλύσεων των διοξινών και φουρανίων καθώς και η λειτουργία on line συστημάτων μετρήσεων αέριων ρύπων με ελεύθερη πρόσβαση για τις τοπικές κοινωνίες.

3. Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ (Πράσινο Ταμείο) μελέτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, από ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα για να διαπιστώσουμε τις πηγές διάφορων οσμών και ατμοσφαιρικών ρύπων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

4. Συγκρότηση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου τοπικά, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις εθνικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από το ΥΠΕΝ. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετάδοσης πληροφορίας και γνώσης και αλληλοενημέρωσης σε μία κοινή βάση όλων των κοινωνικών εταίρων, για τη λειτουργία της επιχείρησης και της περιβαλλοντικές παραμέτρους, για να μην υπάρχουν μοναχικές πορείες και κρυφά σημεία.

Για το θέμα της επιτροπής ο αν. ΥΠΕΝ κάλεσε τους τοπικούς φορείς με τα όργανά τους να τοποθετηθούν για τη συμμετοχή τους σε αυτή και την πιθανή συμμετοχή και άλλων φορέων.

5. Οργάνωση νέας τυπικής δειγματοληψίας κατά τα προβλεπόμενα, από την επιχείρηση και την Περιφέρεια, στην οποία να παρίστανται κοινωνικοί εταίροι, όπως το ΤΕΕ και ο Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να διασφαλιστεί ότι και η κοινωνία αλλά και η πολιτεία (ΥΠΕΝ) θα έχει στην διάθεσή τους θεσμικές πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτού του φορτίου RDF.

6. Υποστήριξη της πρότασης της Περιφέρειας για διεύρυνση του συστήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ένταξης της πρότασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

7. Πρόσκληση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, σε ειδική συνεδρίαση του ΤΕΕ και σε συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να κλείσει το κενό πληροφόρησης και να υπάρχει πλήρη εικόνα στους φορείς του Βόλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΝ καθ. Δημήτριος Δερματάς, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βόλου, Στυλιανός Διαμαντίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα.

Επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής Βόλου, Βασίλης Χαλαστάρας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Αθανάσιος Παπαδημόπουλος, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βόλου, Φίλιππος Σαμαλέκος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Ελένη Κολιοπούλου, ο διευθυντής του εργοστασίου Βόλου της ΑΓΕΤ, Μιχάλης Βλάχος, ο γεν. Διευθυντής Εφοδιαστικής Αλυσίδας της ΑΓΕΤ, Μπόζος Νίκος, και ο διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων της ΑΓΕΤ, Νίκος Παπαευσταθίου.