Ε.Τ.ΕΠ.: Χρηματοδότηση μεγάλων έργων

Έξι μεγάλα έργα καίριας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.ΕΠ.). Το πρώτο απΆ αυτά είναι η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας από το άλσος Βεΐκου μέχρι την περιοχή του Γουδή, με μήκος 14,9 χλμ. και 14 σταθμούς, έργο για το οποίο παρέχεται χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ. (Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1,4 δισ. ευρώ).

Το δεύτερο έργο αφορά την παράκαμψη της Χαλκίδας, μήκους 16,7 χλμ., για την πλήρη κατασκευή της οποίας θα δοθεί χρηματοδότηση 220 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ε.Τ.ΕΠ. θα επιχορηγήσει:

-Την αστική ανάπτυξη του δήμου Θεσσαλονίκης με 38 εκατ. ευρώ, για έργα υποδομών που θα συμβάλουν στην ανανέωση και στο μετασχηματισμό της πόλης.

-Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποβρύχιου καλωδίου, με χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 362 εκατ. ευρώ.

-Την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης, με 48 εκατ. ευρώ.

-Την ανάπτυξη μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (χερσαίων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών) σε όλη την επικράτεια, με 85 εκατ. ευρώ.