Αναδείχθηκαν οι νικητές των Βραβείων LafargeHolcim 2017 στην περιφέρεια της Ευρώπης

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός Βραβείων LafargeHolcim συνεχίζει να βραβεύει έργα που αποτελούν παραδείγματα μίας νέας εποχής στις αειφόρες κατασκευές, προσελκύοντας περισσότερες από 5.000 συμμετοχές δημιουργών από 121 χώρες.

3.606 συμμετοχές κρίθηκαν έγκυρες, και περισσότερες από τις μισές εξ αυτών πέρασαν από τη φάση προεπιλογής στην επόμενη φάση ποιοτικής αξιολόγησης, από πέντε ανεξάρτητους κριτές στις περιοχές της Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής, Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής - Αφρικής και Ασίας - Ειρηνικού. Οι κριτές αξιολόγησαν τα έργα βάσει πέντε «καίριων ζητημάτων» για τις αειφόρες κατασκευές με ολιστικό τρόπο, τα οποία έχει ορίσει το Ίδρυμα LafargeHolcim. Το 2018 οι Χρυσοί, Αργυροί και Χάλκινοι νικητές από κάθε περιφέρεια θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο των Διεθνών Βραβείων LafargeHolcim.

Τα Βραβεία της LafargeHolcim, μητρικής του Ομίλου Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, αποτελούν το σημαντικότερο διαγωνισμό παγκοσμίως στον τομέα των αειφόρων κατασκευών και είναι έργα που βρίσκονται είτε σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, είτε είναι έτοιμα να κατασκευαστούν, μελέτες που υπερβαίνουν τα σημερινά πρότυπα και παρουσιάζουν βιώσιμες απαντήσεις σε τεχνολογικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Η κριτική επιτροπή με επικεφαλή τον Harry Gugger, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο EPFL Λωζάνης (Ελβετία), αποφάσισε να απονείμει το πρώτο βραβείο σε δύο υποψηφίους - έργα που βρίσκονται σε μία περιοχή των Βρυξελλών για τις οποίες έχει αναπτυχθεί πολεοδομικό σχέδιο – το Willebroek Canal. Το συγκεκριμένο σχέδιο υποστηρίζει τη διατήρηση των διαφορετικών και ποικίλων χρήσεων της γης σε βιομηχανική περιοχή και συνεπώς, αποσκοπεί να διατηρήσει τον πολυποίκιλο και ζωντανό χαρακτήρα των Βρυξελλών.

Το χρυσό Βραβείο 1 απονεμήθηκε στο έργο η «Έξυπνη διαχείριση αποβλήτων στις Βρυξέλλες», του αρχιτεκτονικού γραφείου «BC architects and studies» στις Βρυξέλλες που σχεδιάζουν να ενσωματώσουν τις ανάγκες μίας εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων και παράλληλα μέσα στην ίδια την υποδομή να δημιουργήσουν χώρο για δημόσια χρήση, όπως είναι οι χώροι πρασίνου.

Το χρυσό βραβείο 2 δόθηκε στο δωρεάν έργο της ομάδας «TETRA architecten» όπου πρότεινε την ένταξη εργοστασίου σκυροδέματος στο αναπτυσσόμενο αστικό περιβάλλον των Βρυξελλών.

Το χάλκινο Βραβείο αποδόθηκε στην ομάδα ZEDpods για το έργο «Κατοικήσιμοι χώροι στάθμευσης στο Λονδίνο». Το έργο έχει ως όραμα να αξιοποιήσει μέσω κατακόρυφης στοίβαξης το εμβαδόν υφιστάμενων χώρων στάθμευσης για τη στέγαση φοιτητών, ατόμων που μετακινούνται καθημερινά και άλλων ενδιαφερομένων – μόνο με επί τόπου στοιχεία που μπορούν να συναρμολογούνται γρήγορα, δημιουργώντας βιώσιμα «διαμερίσματα σε πασσάλους».

Βραβεία Αναγνώρισης: Φέρνοντας το παρελθόν στο παρόν

Στο πλαίσιο των Βραβείων LafargeHolcim, απονέμονται βραβεία Αναγνώρισης σε τέσσερα έργα από κάθε περιφέρεια. Για το λόγο αυτό, η ομάδα του Ascociata Culturala Grivita 53 θα προσφέρει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας το πρώτο ανεξάρτητο θέατρο, για να αξιοποιηθεί μελλοντικά η υπάρχουσα δομή. Οι AGi architects από τη Μαδρίτη σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα χώρο αρχαιολογικής εκσκαφής στην ισπανική επαρχία Ποντεβέδρα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Karamuk Kuo Architekten από τη Ζυρίχη ενέταξε τη βιώσιμη ευελιξία στη μελέτη του για ένα κέντρο εκσκαφής στο ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο Augusta Raurica στην Ελβετία. Και η ομάδα NP2F από το Παρίσι σχεδιάζει ένα κέντρο αναψυχής στο Μπορντό της Γαλλίας, το οποίο είναι ταυτόχρονα ανάλαφρο και τολμηρό.

Βραβεία Επόμενης Γενιάς: Το μέλλον είναι στα χέρια τους

Τέσσερα βραβεία απονεμήθηκαν στην κατηγορία «Επόμενη Γενιά» για φοιτητές και επαγγελματίες έως 30 ετών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Βραβείων LafargeHolcim, υποβλήθηκαν περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία Επόμενη Γενιά από ότι στις κύριες κατηγορίες. Τα δύο κορυφαία βραβεία της ευρωπαϊκής κατηγορίας «Επόμενη Γενιά» πήγαν στην Πολωνία καθώς η Malgorzata Madera σχεδιάζει να μετατρέψει ένα παλιό εργοστάσιο στο Lodz σε έναν νέο ευέλικτο χώρο κατοικίας. Ο Jakub Grabowski κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το σχέδιο του να αποκαταστήσει και να θέσει σε νέα, ευπροσάρμοστη χρήση ένα εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα στο Otyn. Η Anna Andronova από τη Ρωσία έλαβε το τρίτο βραβείο για μία εικονική μακέτα στο Καζάν που στοχεύει να προάγει την αειφορία στον ψηφιακό κόσμο και το τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε στον Frédéric Bouvier από την Ελβετία, που πρότεινε μία δομή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στην περιοχή Κολομπριέρ της Γαλλίας.