Πρεμιέρα νέας σειράς μηχανημάτων Volvo

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Στην γενέτειρά της, την Eskilstuna της Σουηδίας, πραγματοποίησε η Volvo Construction Equipment (VCE) το Διεθνές Συνέδριο Δημοσιογράφων στις 23-25 Μαΐου, στο οποίο συμμετείχαν απεσταλμένοι απ’ όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάστηκαν μηχανήματα έργων των περισσότερων τύπων που κατασκευάζει η εταιρεία.

Κείμενο: Πάνος Κατσαχνιάς Φωτογραφίες: Volvo Construction Equipment

Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στην πόλη Eskilstuna, ο οποίος διαθέτει 25.000 τ.μ. για χώρους επιδείξεων καθώς και αίθουσες εκδηλώσεων.
Σ’ αυτό το χώρο επιδείξεων, λοιπόν, η Volvo Construction Equipment παρουσίασε μια σειρά μηχανημάτων για διάφορες εργασίες, καθώς και έναν εκπαιδευτικό εξομοιωτή για εκσκαφείς.
Στο τεύχος αυτό θα προχωρήσουμε σε μια παρουσίαση των κυριοτέρων μηχανημάτων που επιδείχθηκαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση, για να υπάρξει άμεσα μια συνολική εικόνα γι’ αυτά, ώστε να ακολουθήσουν οι ξεχωριστές τους παρουσιάσεις στα επόμενα τεύχη.

Ερπυστριοφόροι εκσκαφείς – Σειρά D

Στη νέα γενιά εκσκαφέων D-Series που η Volvo Construction Equipment προσφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά ανήκουν δύο βαρέος τύπου παραγωγικά μηχανήματα στις κατηγορίες βάρους από 38 έως 55 τόνους. Καλύπτοντας τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων, οι ισχυροί εκσκαφείς EC380D και EC480D υπερέχουν στις βαρέος τύπου εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης, προσφέροντας γρήγορους κύκλους εργασίας και μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου. Η σειρά D-Series προσφέρεται με τους ισχυρότερους κινητήρες Volvo D13-T4(A) που καλύπτουν τις προδιαγραφές Stage IIIB. Λειτουργώντας με μειωμένες εκπομπές καυσαερίων και αυξημένη αποδοτικότητα καυσίμου, οι κινητήρες αυτοί συνδυάζονται αρμονικά με προηγμένα «έξυπνα» υδραυλικά συστήματα.
Οι ερπυστριοφόροι εκσκαφείς EC380D και EC480D, λοιπόν, καθαρότεροι λόγω της χαμηλής εκπομπής αερίων ρύπων κατά τη λειτουργία τους, με μεγαλύτερες δυνατότητες σε κεκλιμένα εδάφη χάρη στα υψηλής ροπής μοτέρ περιστροφής, δυνατότεροι και γρηγορότεροι ταυτόχρονα, με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και λιγότερο θόρυβο, προορίζονται για δύσκολες εφαρμογές, όπως για καθαρισμούς αγρών, χωματερές, οδοποιητικές εργασίες, κατασκευές αγωγών κ.ά.
Ο χειριστής έχει τη δυνατότητα μέσα από την καμπίνα να επιλέγει τους τρόπους διεξαγωγής των εργασιών, προεπιλέγοντας τις προδιαγραφές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται. Πέντε mode λειτουργίας [idle (αργός), fine (ακριβής), general (γενικός), heavy (βαρύς), power-max (μέγιστη ισχύς)] επιτρέπουν στο χειριστή να επιλέγει γρήγορα τον προσφορότερο τρόπο διεξαγωγής των εργασιών που κάθε φορά πρέπει να φέρει εις πέρας. Είναι εφικτός ο χειρισμός μέχρι και 18 εξαρτημάτων, καθορίζοντας ανάλογα την παροχή υδραυλικών και προαιρετικά την πίεση, ανάλογα με τις ειδικότερες προδιαγραφές του εργαλείου που χρησιμοποιείται.
Ο καινούργιος σχεδιασμός της καμπίνας προστασίας Volvo ROPS protected Care Cab παρέχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για το χειριστή, όπως κλιματισμό, αυξημένη ασφάλεια, περισσότερη ευρυχωρία, καλύτερη ορατότητα και ηχομόνωση, μεγαλύτερη ορατότητα και δυνατότητες ελέγχου από μηχανισμούς που βρίσκονται κοντά στα χέρια του χειριστή. Νέα, εύκολα αναγνώσιμη και έγχρωμη οθόνη LCD δίνει πληροφορίες για τις λειτουργίες του μηχανήματος, όπως επίσης και σημαντικές πληροφορίες διάγνωσης.
Τα μηχανήματα προσφέρονται και με το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης Care Track στο στάνταρ εξοπλισμό. Με το CareTrack έχετε όλη τη γνώση και την πληροφορία που χρειάζεστε για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να βελτιώσετε την κερδοφορία σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθείτε με τον κωδικό πρόσβασης σας στο web site, από όπου θα λάβετε λεπτομερή πληροφόρηση και επισκόπηση της λειτουργίας του μηχανήματος. Αυξημένη ασφάλεια, ελεγχόμενα σέρβις, υψηλότερη παραγωγικότητα είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το δορυφορικό σύστημα CareTrack της Volvo. Τέλος, μία ευρεία γκάμα συμβολαίων τεχνικής υποστήριξης Volvo αποτελούν «φυσική επιλογή» για όσους έχουν μηχανήματα Volvo.

Αρθρωτά ανατρεπόμενα φορτηγά – Σειρά F

Η νέα σειρά των αρθρωτών ανατρεπόμενων φορτηγών βαρέος τύπου F-Series είναι η πιο παραγωγική, άνετη, φιλική προς το περιβάλλον και αποδοτική σε κατανάλωση καυσίμου σειρά της Volvo που υπήρξε ποτέ. Όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που απαιτούνται από τις νομοθεσίες Tier 4i (U.S) και StageIIIB ( Europe) για τις εκπομπές καυσαερίων, αλλά διαθέτει επίσης ένα πακέτο βελτιώσεων στη λειτουργικότητα, το design και τη συντήρηση. Η σειρά F περιλαμβάνει μία γκάμα μηχανημάτων από 24 τόνους (A25F) μέχρι 39 τόνους (Α40F), κάθε ένα απ’ τα οποία είναι ικανό να εκτελεί χειρισμούς μανουβραρίσματος, να ταξιδεύει και να ανατρέπει κατά τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Η Volvo Construction Equipment ήταν αυτή που ανέπτυξε πρώτη τα αρθρωτά φορτηγά, και εξακολουθεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης παγκοσμίως στη μεταφορά χωματουργικών υλικών στις πιο απαιτητικές συνθήκες και εφαρμογές και σε όλα τα εδάφη. Σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών που περιλαμβάνει εργασίες σε λατομεία και ορυχεία, διάνοιξη σηράγγων, μετακίνηση γαιών, διαχείριση υλικών και διαχείριση απορριμμάτων, τα ντάμπερ της Volvo μεταφέρουν τόνους υλικών κάθε μέρα.
Καθοριστική σημασίας είναι το σύστημα μετάδοσης κίνησης, εξολοκλήρου της Volvo, από τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων μέχρι το drop-box και τους άξονες. Το αυτόματης επαναφοράς υδρο-μηχανικό σύστημα διεύθυνσης επιτρέπει εξαιρετικά μικρούς κύκλους στροφής, δυνατότητα εξαιρετικά χρήσιμη όταν η φόρτωση και εκφόρτωση είναι υποχρεωτικό να γίνουν σε περιορισμένο χώρο ή σε δρόμους με ελάχιστο χώρο για να στρίψει το μηχάνημα.
Ανθεκτικότητα και ισχύς είναι το γνώρισμα όλων των αρθρωτών φορτηγών βαρέος τύπου της Volvo. Τα βαρέος τύπου πλαίσια εμπρός και πίσω είναι σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται σε δύσκολες εκτός δρόμου εργασίες. Η καρότσα είναι επίσης βαρέος τύπου, κατασκευασμένη από ατσάλι Hardox HB400, με εξελιγμένο design. Το άδειασμα με ανατροπή από υψηλή θέση, καθώς και η γωνία κλίσης, συντελούν στην ασφαλή εκφόρτωση των υλικών. Το υδραυλικό σύστημα είναι κλειστού βρόχου, με αίσθηση φορτίου και με διπλής ενέργειας μπουκάλες που ανασηκώνουν την καρότσα ακόμα και σε απότομες κατηφορικές κλίσεις. Το σύστημα αυτό επιτρέπει ακριβείς και ελεγχόμενες ανατροπές, μειώνοντας έτσι τους χρόνους και αυξάνοντας την ασφάλεια. Το φρένο «φόρτωσης & ανατροπής» ενεργοποιείται με την πίεση ενός κουμπιού στην καμπίνα, το οποίο ενεργοποιεί τα φρένα και γυρνά το κιβώτιο ταχυτήτων σε νεκρά, πολλαπλασιάζοντας την ασφάλεια και μειώνοντας την κούραση του χειριστή.
Όλα τα μηχανήματα προσφέρουν νέες λειτουργίες ανατροπής, όπως λειτουργία κράτησης κατά το κατέβασμα της καρότσας και λειτουργία ρύθμισης της γωνίας ανατροπής. Χρησιμοποιώντας το σύστημα ελέγχου «Contronics» από την καμπίνα, οι χειριστές μπορούν να ορίσουν τη μέγιστη γωνία ανατροπής και κατά συνέπεια το συνολικό ύψος, επιτυγχάνοντας ασφάλεια σε περιπτώσεις εργασίας κάτω από ηλεκτροφόρα καλώδια, σε τούνελ ή υπογείως.
Η νέα σειρά F αρθρωτών φορτηγών βαρέος τύπου της Volvo πληροί τις προδιαγραφές των νομοθεσιών περί εκπομπής ρύπων Stage IIIB για την Ευρώπη και Tier 4i για τις Η.Π.Α. Με ηλεκτρονικά ελεγχόμενους εξακύλινδρους κινητήρες turbocharged V-ACT (Volvo Advanced Combustion Technology) που αποδίδουν υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές, επιτυγχάνεται χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, καθώς επίσης υψηλές επιδόσεις, ταχύτερη απόκριση του κινητήρα και λιγότερη φθορά, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι κινητήρες έχουν σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εναρμονίζονται με τη γραμμή μετάδοσης (Drivetrain) της Volvo, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη ισχύ και ροπή σε χαμηλές στροφές ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες εργασίας.
Ειδικότερα, ο κινητήρας είναι συμβατός με έναν μετατροπέα ροπής με ενσωματωμένη λειτουργία κλειδώματος και εφοδιασμένος με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και γρήγορο προοδευτικό κιβώτιο ταχυτήτων. Oι άξονες είναι όλοι ενισχυμένοι, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υψηλότερης ροπής που προκαλείται από την αυξημένη απόδοση των κινητήρων. Η νέα σειρά F δεν είναι μόνο φιλικότερη με το περιβάλλον, αλλά και οικονομικότερη μέχρι και 4% σε καύσιμα σε σχέση με τη σειρά Ε. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένου ότι η σειρά E-Series ήταν η κορυφή σε ό,τι έχει σχέση με την κατανάλωση καυσίμου. Η συντήρηση υποβοηθείται από ένα ανοιγόμενο προς τα κάτω εμπρόσθιο κιγκλίδωμα, με ενσωματωμένα σκαλιά, ώστε να λειτουργεί σαν πλατφόρμα εργασίας. Επιπλέον το καπό μπορεί να σηκωθεί σε κλίση 90 μοιρών, επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση στο χώρο του κινητήρα. Όλα τα σημεία λίπανσης και οι σωληνώσεις εκκένωσης υγρών είναι προσβάσιμα από το έδαφος ή από μη ολισθηρές πλατφόρμες, ενώ δεν απαιτείται ημερήσια ή εβδομαδιαία λίπανση.

Ελαστικοφόροι φορτωτές – Σειρά G

Η σειρά G περιλαμβάνει μία πλήρη γκάμα ελαστικοφόρων φορτωτών. Οι φορτωτές Volvo L150G, L1 80G και L220G είναι όλοι εφοδιασμένοι με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες άμεσης εγχύσεως Volvo, τεχνολογίας V-ACT D13E. Καλύπτουν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις Euro IIIΒ παρέχοντας τεράστια δύναμη και εντυπωσιακή ροπή σε χαμηλές στροφές, ενώ συνδυάζουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, αξιοπιστία και αντοχή με χαμηλά επίπεδα θορύβου και ρύπων. Με αποδόσεις μεταξύ 220 και 274 kW (300-371 hp, και τα τρία μοντέλα παρέχουν υψηλή ροπή σε χαμηλές στροφές και καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές σε σχέση με τις εκπομπές καυσαερίων, καθώς ο κινητήρας D13 είναι πρωτοπόρος στη βιομηχανία σε όρους αποδοτικότητας καυσίμου, αξιοπιστίας και θορύβου.
Η ροπή και η ισχύς του κινητήρα, σε συνδυασμό με τα υδραυλικά συστήματα αίσθησης φορτίου, απαλλάσσουν από την ανάγκη «ζορίσματος» του κινητήρα, γεγονός που συνεπάγεται παράταση της διάρκειας ζωής του καθώς και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται δραστικά ο θόρυβος. To φίλτρο σωματιδίων (DPF) κατακρατεί προσωρινά τα σωματίδια και κατόπιν τα αποτεφρώνει, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο τις εκπομπές καυσαερίων, και μάλιστα χωρίς να επέρχεται η παραμικρή απώλεια στην απόδοση ή στους χειρισμούς.
Σχεδιασμένοι για εφαρμογές υψηλής παραγωγικότητας, για φόρτωση σωρών και δύσκολων συμπυκνωμένων υλικών, καθώς και για εργασίες εξόρυξης και ανακύκλωσης, οι L110G και L120G είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες της Volvo στη G-Series ελαστικοφόρων φορτωτών στους 20.7 και 21.6 τόνους. H σειρά G-Series αυξάνει κατά 20% την ανυψωτική ικανότητα και κατά 10% την διεισδυτική ικανότητα σε σχέση με τους φορτωτές της σειράς F. Oι νέες βελτιώσεις εξασφαλίζουν ταχύτερους χρόνους και αυξημένη παραγωγικότητα. Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αυξημένες πιέσεις, έχουν εισαχθεί δύο ισχυρότερες μεταβλητού εκτοπίσματος εμβολοφόρες αντλίες και εύκαμπτοι σωλήνες. Αυτές επιτρέπουν ανώτερης ποιότητας έλεγχο του φορτίου και των εξαρτημάτων, καθώς και ταχύτερη ανύψωση και λειτουργίες κλίσης. Έχει επίσης σχεδιασθεί ένα νέο υδραυλικό σύστημα ψύξης που περιορίζει τις θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία μέχρι το μέγιστο στους 20οC. Επίσης το υδραυλικό φίλτρο επιστροφών έχει βελτιωθεί από 20 micron σε 10 micron, για να προστατεύονται ακόμα περισσότερο οι αντλίες από ενδεχόμενη επιμόλυνση.
Κατασκευασμένο εξολοκλήρου από τη Volvo, το σύστημα μετάδοσης κίνησης (pοwertrain) έχει σχεδιασθεί με τρόπο ώστε να λειτουργεί αρμονικά για τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Κινητήρες, μεταδόσεις, συστήματα μετάδοσης κίνησης, άξονες βαρέος τύπου, υδραυλικά, όλα είναι βελτιωμένα στον ανώτατο βαθμό, όχι μόνο ως προς τη μεταξύ τους συμβατότητα, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αποδοτικότητα και αξιοπιστία. Το κιβώτιο ταχυτήτων φέρει την εκπληκτική πατέντα Volvo Automatic Power Shift (APS), η οποία εξασφαλίζει ότι ο φορτωτής λειτουργεί πάντοτε με την ιδανική ταχύτητα, χάρη στους αισθητήρες ταχύτητας του κινητήρα, του φρεναρίσματος και άλλων παραγόντων. Προσφέροντας στους χειριστές την επιλογή μεταξύ τεσσάρων προγραμμάτων εναλλαγής ταχυτήτων (gear shifting programs), το APS έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο αποτελεσματικούς κύκλους εργασίας με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και φθορά.
Το νέο σύστημα Optishift, που συνίσταται από έναν νέο μετατροπέα ροπής με λειτουργία κλειδώματος και ελεύθερο στάτορα, ενσωματώνει την κατoχυρωμένη από τη Volvo λειτουργία Reverse-by-Braking (RBB), η οποία πετυχαίνει μείωση κατανάλωσης καυσίμου μέχρι και 15% αυξάνοντας ταυτόχρονα την άνεση του χειριστή και τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων μετάδοσης της κίνησης. Όταν γίνεται αλλαγή από «εμπρός» σε «πίσω» και αντίστροφα, το RBB εφαρμόζει το σύστημα πέδησης αντί του μετατροπέα ροπής, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να σταματά και παράλληλα να μειώνεται η πίεση στο μετατροπέα και στις μεταδόσεις. Επίσης το σύστημα Optishift μειώνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου σε εργασίες όπως είναι αυτές της φόρτωσης & μεταφοράς (load and carry) ή της φόρτωσης σε σύντομους κύκλους (short cycle loading).
Η σειρά G-Series προσφέρεται με ένα μεγάλο αριθμό προσθέτων εξαρτήσεων της Volvo ανάλογα με τις χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων κουβάδων με υψηλή ανατροπή και πλάγια ανατροπή. Τέλος, η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα συνδυάζεται με αυξημένη ευκολία στο χειρισμό και με αξιοπιστία, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με ένα σύγχρονο ντιζάιν, καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον και βελτιωμένη ορατότητα για το χειριστή.

Νέος ελαστικοφόρος φορτωτής υψηλής ανύψωσης (High-Lift) L180G

Ο νέος ελαστικοφόρος φορτωτής της Volvo L180G High-Lift, από τη Volvo Construction Equipment, διαθέτει ένα σύστημα βραχίονα μεγάλης ανυψωτικής ικανότητας που προσφέρει σημαντικά επεκτεινόμενο ύψος όταν εκτελεί εργασίες σώρευσης κορμών. Επιτυγχάνει μεγαλύτερη εμβέλεια και σταθερότητα κατά τις εργασίες διαχείρισης και ταξινόμησης κορμών ξυλείας και είναι εφοδιασμένος με μία λειτουργία περιστρεφόμενης αρπάγης που επιτρέπει την περιστροφή του φορτίου κατά 360 μοίρες.
Με νέο design, νέο κινητήρα και σύστημα μετάδοσης κίνησης για βελτιωμένη παραγωγικότητα επιτυγχάνει χαμηλότερες εκπομπές, μεγαλύτερη ομαλότητα, λειτουργικότητα και άνεση του χειριστή. Έχοντας δυνατότητα ανυψωτικού ύψους 5,8μ. με κλειστή αρπάγη/δαγκάνα, ο κεκλιμένης σχεδίασης βραχίονας επιτρέπει καλή ορατότητα του χώρου εργασίας. Με αρπάγες εύρους από 3,2μ. έως 3,8μ., το νέο αυτό μοντέλο είναι σε θέση να ανταποκριθεί ακόμα και στα μεγαλύτερα φορτία. Η φόρτωση και η εκφόρτωση της ξυλείας είναι γρήγορη και ταυτόχρονα ασφαλής, ενώ η επιπλέον σταθερότητα όταν το μηχάνημα κινείται φορτωμένο επιτρέπει υψηλές μέσες ταχύτητες επί του εδάφους.
Οι υδραυλικοί αισθητήρες φορτίου μεταδίδουν ισχύ στις υδραυλικές λειτουργίες μόνον όταν χρειάζεται, χωρίς περιττή άντληση καυσίμου, ενώ δύο ισχυρές εμβολοφόρες αντλίες μεταβλητού εκτοπίσματος παρέχουν ανώτερου επιπέδου έλεγχο και άδραξη του φορτίου, καθώς και ταχύτερους χρόνους κατά τις λειτουργίες ανύψωσης και ανατροπής.
Ένα νέου σχεδιασμού υδραυλικό σύστημα ψύξης μειώνει, σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα, τις θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία του μηχανήματος, οι οποίες φτάνουν το πολύ μέχρι τους 20 βαθμούς. Ο χρόνος κύκλου μπορεί να μειωθεί με το βασικό εξάρτημα υψηλής φόρτωσης με περιστροφή 360°, κάτι που το καθιστά ικανό να φτάνει τους κορμούς με κάθε αρπάγη από κάθε πλευρά του σωρού, ενώ το υδραυλικό φίλτρο επιστροφών είναι βελτιωμένο από 20 microns σε 10 microns, ώστε να προστατεύει ακόμα περισσότερο τις αντλίες. Το L180G High-Lift προσφέρεται με έναν μεγάλο αριθμό επιλογών και παρελκόμενων, όπως είναι ο προωθητήρας για χρήσεις διαχείρισης κορμών,συστήματα πυρόσβεσης, κάμερα οπίσθιας όψης και άνετο σύστημα οδήγησης. Ειδικά με το τελευταίο όπου οι χειριστές μπορούν να εναλλάσσουν τη λειτουργία με τιμόνι και τη λειτουργία με joystick που είναι ενσωματωμένο στο μπράτσο του καθίσματος, δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις σύντομων και επαναλαμβανόμενων κύκλων εργασίας.