Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Γιώργος Στασινός: Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια
 Πρακτικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τα προβλήματα που εμποδίζουν την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια έκανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε τη σημασία της επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τον κτιριακό τομέα αλλά σημείωσε πως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ανέφικτο να επιτευχθούν.

Τα βασικά σημεία των απόψεων και των προτάσεων του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας έχουν ως εξής:

Μέτρηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Σήμερα, είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ αλλά με τις επιλογές που έχουν γίνει αυτό το μέτρο εφαρμόζεται λανθασμένα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται επΆ άπειρον η πρακτική της έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής επάρκειας με μοναδικό κριτήριο το κόστος έκδοσης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι προσφέρονται στην αγορά ενεργειακά πιστοποιητικά με 50 ευρώ. Ίσως και παρακάτω. Αν δεν το γνωρίζετε, αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό βγαίνει από το γραφείο του ενεργειακού επιθεωρητή μετά από ένα τηλέφωνο, χωρίς καν επίσκεψη. Ποια έρευνα; Ποια μελέτη; Ποια εφαρμογή; Ποιος έλεγχος; Ποια ουσιαστική αξιολόγηση μπορεί να γίνει έστω σε ένα διαμέρισμα με μόλις 50 ευρώ;

Οι Έλληνες μηχανικοί, που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο και τις τεχνικές γνώσεις για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι αυτή δεν είναι μια περιττή διαδικασία, είναι το βασικό εργαλείο για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Και πρέπει να έχει κάποια εχέγγυα ποιότητας.

Η λειτουργία της αγοράς ενεργειακών επιθεωρητών χωρίς καμία ουσιαστική πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών απλά οδηγεί την εθνική πολιτική σε αποτυχία και δημιουργεί γραφειοκρατία χωρίς λόγο. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να βγαίνουν απλά χαρτιά με 50 ευρώ χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στο ζητούμενο.

Νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Το περιθώριο για την προσαρμογή στη νέα κοινοτική οδηγία είναι τον Μάριο του 2020. Το ξέρουμε όμως από το 2018. Το Υπουργείο μόλις τον Νοέμβρη έβγαλε διαγωνισμό για να πάρει τις αναγκαίες μελέτες. Και κηρύχτηκε άγονος.

Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βγάλουμε πρότυπα σε έναν ή δύο μήνες. Η επιστήμη έχει και τα όριά της. Οφείλει πλέον η χώρα να ζητήσει μια μικρή παράταση.

Κτίρια μικρής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ή προς μια νέα γενιά αυθαιρέτων;

Η νομοθεσία πλέον ορίζει ότι σε όλες οι νέες οικοδομές πρέπει να ανήκουν τουλάχιστον στην κατηγορία Α – και αυτό τεκμηριώνεται από μελέτη που κατατίθεται μαζί με τις άλλες απαραίτητες για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Με τους υφιστάμενους όρους, προδιαγραφές και κανόνες, είναι σχεδόν αδύνατον.

Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει αύριο κιόλας, 6μηνη παράταση στο προηγούμενο καθεστώς ή 6μηνη αναστολή ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων. Και να φροντίσουμε όλοι μαζί να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και όλα τα σχετικά κείμενα μέσα σε αυτή την προθεσμία.

Επενδύσεις δις ευρώ τα επόμενα χρόνια – πως;

Όλοι θέλουμε να κινητοποιηθούν πόροι. Αλλά για να επιτευχθεί αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει και απόδοση στις επενδύσεις. Αλλιώς δεν επενδύει κανείς.

Χρειάζονται γενναία και περισσότερα φορολογικά κίνητρα. Δεν φτάνει για τον κάθε ιδιώτη η εξοικονόμηση κόστους από την κατανάλωση ενέργειας, διότι απομακρύνει χρονικά πάρα πολύ την απόσβεση της επένδυσης. Και αυτό αφορά και ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Δεν αρκούν τα προγράμματα εξοικονομώ. Δεν φθάνουν οι επιδοτήσεις. Έχουμε κάνει δύο κύκλους εξοικονομώ κατΆ οίκον. Ένα πετυχημένο πρόγραμμα που το τρέχουμε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Όταν τελειώσει, θα έχουν αναβαθμιστεί περίπου 140 χιλιάδες ακίνητα – ιδιοκτησίες, σε 7-8 χρόνια, δηλαδή λιγότερο από 20.000 ακίνητα ανά έτος. Ο στόχος απέχει παρασάγγας από τα 60.000 ακίνητα που έχει τεθεί από το ΕΣΕΚ και τις κοινοτικές οδηγίες. Πως θα φθάσουμε με αυτούς τους ρυθμούς τα 600 χιλιάδες ανακαινισμένα κτίρια το 2030; Πόσα δημόσια κτίρια θα ανακαινισθούν με το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ των 500 εκατομμυρίων και πόση ενέργεια θα εξοικονομήσουμε με αυτά τα χρήματα;

Τα χρήματα δεν φθάνουν, δεν αρκούν οι επιδοτήσεις. Χρειάζονται κίνητρα. Και θεσμικά και φορολογικά. Και για ιδιώτες και για επιχειρήσεις. Αλλιώς δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Και πρέπει όλοι να δουλεύουν εγκαίρως. Και συνεκτικά, με σχεδιασμό. Όχι αποσπασματικά. Πρέπει να δούμε το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ολοκληρωμένα.
 
 Επικαιρότητα
Concrete Awards 2019: Χρυσό Βραβείο στο Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 27
Δημοπρατείται η μελέτη της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το τμήμα από τον κόμβο της Βιοκαρπέτ έως την Νίκαια
Στην τελική ευθεία για το 1ο Συνέδριο Πυροπροστασίας Κατασκευών
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρά στη διαγράμμιση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Λάρισας με έργο 800.000 ευρώ
Concrete Awards 2019: Στην τελική ευθεία για την Τελετή Απονομής
Κοινή συνεργασία και άμεση, αποτελεσματική λύση για το δρόμο Λάρισα-Φάρσαλα
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου
Δημοπρατήθηκε σε χρόνο ρεκόρ το έργο της κατασκευής της εισόδου της πόλης της Καρδίτσας
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Χωρίς κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο - Αντιμετωπίσθηκε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το Νομό Μαγνησίας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης σε διάφορα σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook