Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
 


Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας Αρχιτεκτονικής (07/10/2019) ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑΣ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια για την ανάδειξη και τη διάδοση της σημασίας και της συμβολής του Αρχιτεκτονικού έργου στην κοινωνία και στο περιβάλλον με εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια.
Κορυφαία εκδήλωση του 2020 είναι η ανακήρυξη της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο της UIA και ως παγκόσμια πρωτεύουσα της Αρχιτεκτονικής μετά από κοινή απόφαση των UIA-UNESCO.
Μέσα από ποιοτικές επιλογές, Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και δράσεις θα πρέπει να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της Αρχιτεκτονικής και των Πολιτιστικών Αξιών σε μια διαδικασία ανάπτυξης και οργάνωσης των αστικών δομών.
Η ολιστική αντιμετώπιση θεμάτων όπως η Παιδεία, η Πολιτιστική Κληρονομιά, η Χωροταξία, η Κλιματική Αλλαγή και η Αρχιτεκτονική, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν στις πόλεις μας και στις μικρές διάσπαρτες ανθρώπινες κοινωνίες, ασφάλεια και ενσωμάτωση στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η συμμετοχή των παιδιών μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού, είναι κάτι που θα συμβάλει στο να σκεφτούν οι μεγαλύτεροι για τη μελλοντική ανάπτυξη των πόλεων.
Η UIA έχει αναγνωρίσει την αξία και την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας και εκπροσωπείται από τον Αρχιτέκτονα Νίκο Φιντικάκη, Αντιπρόεδρο UIA Region II - Eastern Europe and the Middle East, καθώς και τον Αρχιτέκτονα Βασίλη Σγούτα ως πρώτου επίτιμου Πρόεδρου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), δια των Συμβουλίων του Ελληνικού Τμήματος της UIA του ΤΕΕ και του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και των Προέδρων τους κκ Φανή Βαβύλη και Δημήτρη Ξυνομηλάκη.
Το Αρχιτεκτονικό Έργο στην Ελλάδα ελέγχεται από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), που είναι δύο σημαντικά όργανα εφαρμογής και προστασίας της Αρχιτεκτονικής στο τόπο μας. Το ΚΕΣΑ λόγω της φύσης των εξεταζόμενων από αυτό θεμάτων, ως το πλέον σημαντικό και επίσημο δημόσιο όργανο επί ζητημάτων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, πρέπει να προστατεύεται θεσμικά και νομικά από την πολιτεία, από το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και τον Πρόεδρό του.
Είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε, χωρίς υποχωρήσεις και παρεκκλίσεις, τον σκοπό της σύστασης και λειτουργίας και των δύο αυτών οργάνων, που θα πρέπει να διασφαλίζει πρωταρχικά τους παρακάτω στόχους:
• Την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας και οι Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις που έχει υπογράψει και υποχρεούται να τηρεί η χώρα μας.
• Την υποχρέωση της προστασίας του τοπίου, της ένταξης και ενσωμάτωσης των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το πολιτιστικό περιβάλλον.
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και σύσσωμο το ΔΣ παραμένει σταθερά στις αρχές του, που δεν είναι άλλες από την προστασία της Αρχιτεκτονικής στο τόπο μας και την ανάδειξη του ρόλου του Αρχιτέκτονα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
Ο Πρόεδρος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ
 
 Επικαιρότητα
ΥΠΕΣ: Χρηματοδότηση δήμων για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας
Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα ύψους 24.500.000 ευρώ
Το θέμα του Ελληνικού και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, στο επίκεντρο της συνάντησης Πατούλη με τον δήμαρχο Αλίμου
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Στην Αθήνα πίνακας με μελέτες ωρίμανσης έργων για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027
Χέρι χέρι Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Τρίπολης την ολοκλήρωση της κατατασκευής του περιμετρικού
Ολοκληρώθηκαν τα έργα στο γήπεδο Σαρακηνού
Στην κυκλοφορία ο νέος κυκλικός κόμβος στα Αστέρια Αγριάς
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συντήρηση και ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου στους Δήμους Πύλης και Φαρκαδόνας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες διαγράμμισης σε οδικά τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου
Νέα έργα 58 εκατ. ευρώ και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική για τα νησιά των Βορείων Σποράδων
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook