Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.: Βάζει «πλώρη» για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης
 Κατάλληλη είναι η χρονική στιγμή για τη σύναψη συμφωνίας με τους εργοδότες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας χειριστών μηχανημάτων έργου Ελλάδος κ. Νίκο Ηλιόπουλο


Μέχρι τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.) είναι αποφασισμένο να προσφύγει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος (Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.), προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργοδότες.

Οκτώ χρόνια μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι, έφτασε η κατάλληλη στιγμή –σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Νίκο Ηλιόπουλο– να διεκδικήσει η ομοσπονδία την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο δρόμος για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων έχει πλέον ανοίξει και για τους χειριστές, μετά την υπογραφή από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφης Αχτσιόγλου της τροπολογίας που επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και υπεροχής των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών όταν υπάρχουν διαφορές. Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος θα αποτελέσει από τις πρώτες ομοσπονδίες που θα διεκδικήσει υπογραφή κλαδικής σύμβασης προσφεύγοντας ακόμη και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης τα μέλη της Ομοσπονδίας Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, καθώς οι αμοιβές τους έχουν καταποντιστεί και η ανεργία στον κλάδο είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Ηλιόπουλο, την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων που απασχολούν μέλη της Ο.Χ.Μ.Ε.Ε. κινείται ικανοποιητικά από άποψη κερδών. Μάλιστα ο κλάδος των λατομείων και των μεταλλείων εμφανίζει αύξηση, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται μόνο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τεχνικά έργα. Η συνολική θετική εικόνα των εργοδοτών δίνει την ευκαιρία στην ομοσπονδία να αισιοδοξεί ότι θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική συμφωνία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ν. Ηλιόπουλο η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες, καθώς αποκλείει φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το πρώτο βήμα της ομοσπονδίας στις αρχές του 2019 θα είναι η αποστολή αιτήματος για υπογραφή συλλογικής σύμβασης σε όλους τους εργοδοτικούς συνδέσμους οι οποίοι εμπλέκονται στους κλάδους των τεχνικών έργων, των λατομείων, των μεταλλείων και των λιγνιτωρυχείων.

Εάν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι δεν απαντήσουν στο αίτημα εντός διμήνου, τότε η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος θα προσφύγει στον Ο.ΜΕ.Δ. ζητώντας τη μεσολάβησή του. Αν μετά τις συζητήσεις μεταξύ των συμβαλλομένων δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο διαιτητής του οργανισμού θα παρέμβει, και αφού λάβει υπόψη του διάφορους παράγοντες, όπως την οικονομική δραστηριότητα που έχει ο κάθε εργοδοτικός σύνδεσμος, θα εκδώσει σχετική απόφαση.

«Σε περίπτωση όμως που η κλαδική σύμβαση προκύψει με μεσολάβηση του Ο.ΜΕ.Δ., αναφέρει ο κ. Ν. Ηλιόπουλος, και ένας εργοδότης διαγραφεί από μέλος του εργοδοτικού συνδέσμου στον οποίο ανήκει, δεν θα υποχρεούται να την εφαρμόσει».

Πρόθεση της ομοσπονδίας, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρό της, είναι η νέα συλλογική σύμβαση να έχει σύγχρονη μορφή, υπολογίζοντας στη διαμόρφωση του ποσού καινούργια δεδομένα, όπως είναι για παράδειγμα το ότι για το επίδομα άδειας χειριστή απαιτείται να πιστοποιείται η συγκεκριμένη άδεια ανά διαστήματα και να εξειδικεύεται ο χειριστής νέες τεχνολογίες μέσα από στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Οι συμβάσεις που πρόκειται να υπογράψει η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος θα είναι ξεχωριστές για κάθε κλάδο και θα αφορούν τη βιομηχανία, τα τεχνικά έργα, τα λατομεία, τα μεταλλεία και τα λιγνιτωρυχεία.

Ιδιαίτερες δυσκολίες εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η ομοσπονδία με τον εργοδοτικό σύνδεσμο των τεχνικών έργων, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα έργα στη χώρα και έτσι οι πιθανότητες για μια καλή συμφωνία στον συγκεκριμένο κλάδο είναι μειωμένες.
 
 Επικαιρότητα
Απολύτως επιτυχημένη η 1η διεθνής έκθεση “Ascen.tec”
Eurolog 2019: Aναδείχθηκαν ο manager και το project της χρονιάς από το ilme
Κεντρική εκδήλωση ΓΣΕΒΕΕ «1919-2019 - 100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ: Η ιστορία μας, ιστορία του τόπου μας»
«Καλλέργης Μηχανήματα»: Νέα συνεργασία για υγραεριοκίνηση μηχανών ντίζελ
Δήμος Περιστερίου: Επένδυση πνοής με ηλεκτρικά και Euro 6
«Έπεσαν» οι υπογραφές για τη ΣΔΙΤ κατασκευής και λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμάτων Ν.Ηλείας
Παρατείνεται η υποβολή προτάσεων για τα “Greek Green Awards 2019”
ΜΑΝ HELLAS TRUCK & BUS S.A. : Ρεκόρ πωλήσεων μεταχειρισμένων φορτηγών το 2018
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Ξεκινούν οι εργασίες στο νότιο τμήμα του
Eγκαίνια του πρώτου στη Βόρεια Ελλάδα «Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης»
Περιφέρεια Αττικής: Ημερίδα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook