Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Μανώλης Μανωλάς: «Συνυπεύθυνη η Ομοσπονδία για το νέο Προεδρικό Διάταγμα!»
 Για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους χειριστές και παρεμποδίζουν την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Χειριστών Γεωτρυπανιστών Ελλάδος κ. Γεώργιος Μανωλάς, αφήνοντας αιχμές εναντίον όσων συνέταξαν και προώθησαν το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Ο πρόεδρος κ. Μανώλης Μανωλάς αναφέρεται στο νέο ΠΔ 113 του 2012 και κάνει λόγο για εξυπηρέτηση εργοδοτικών απόψεων, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το νέο ΠΔ δεν βόλεψε τον κλάδο των χειριστών αλλά την εργοδοσία.

«Σήμερα ο εργοταξιάρχης, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλάς, έχει υποβιβαστεί μισθολογικά και εργασιακά, σαν να είναι ανειδίκευτος εργάτης, καθώς μάλιστα βάσει του νέου ΠΔ, ο κάθε εργοδότης μπορεί να βγάλει δίπλωμα στον οποιονδήποτε.

»Με μια αναγγελία εργασίας στην Περιφέρεια και με την εργοδοτική δήλωση οποιουδήποτε ανειδίκευτου ως βοηθού χειριστού, μπορεί μέσα σε ένα εύλογο διάστημα να εκδοθεί δίπλωμα χειριστού. Κι αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα, καθώς υπήρχαν άλλα μέτρα και σταθμά».

Όπως ο ίδιος σημειώνει, υπήρχε το Προεδρικό Διάταγμα 31 του 1990 που διασφάλιζε τα δικαιώματα του κλάδου. Δηλαδή παλιά, αν κάποιος ήθελε να γίνει χειριστής, δηλωνόταν για δύο χρόνια στην Επιθεώρηση Εργασίας από τον εργοδότη ως βοηθός χειριστής μηχανήματος και έπρεπε να συμπληρώσει 600 ημερομίσθια υπό την επίβλεψη του αδειούχου χειριστή που ήταν στον ίδιο εργοδότη. Έτσι, με την απαιτούμενη άδεια που είχε, έβγαζε το δίπλωμα. Με τα νέα δεδομένα, όμως, η κατάσταση πλέον αλλάζει.

«Πρώτον, λέει ο κ. Μανωλάς, δεν θα εγγράφονται μέλη στα σωματεία, καθώς αφαιρέθηκε απΆ τους προέδρους των σωματείων το δικαίωμα της σφραγίδας και της επικύρωσης των αδειών. Με το νέο ΠΔ, το δικαίωμα αυτό παραχωρείται στον εργοδότη και υπογράφει την άδεια ο επιβλέπων χειριστής, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται να προσέλθει ο νέος χειριστής στο τοπικό σωματείο.

»Δεύτερον, καταργείται η κλαδική σύμβαση, αφού από τις 14/02/2012 έχουν καταργηθεί όλες οι συμβάσεις. Ο βασικός μισθός του εργαζομένου μειώνεται στα 586 ευρώ μεικτά, ενώ καταργούνται οι πέντε τριετίες και μένουν τρεις.

Έχει μείνει το επίδομα του γάμου, αλλά έχουν καταργηθεί τα επιδόματα των παιδιών και το επίδομα ενοικίου, που ήταν μέχρι 280 ευρώ. Επίσης έχουν καταργήσει οι εργοδότες το 8ωρο, και οι χειριστές εργάζονται 12ωρο και Σαββατοκύριακα»!

Συνυπεύθυνη η Ομοσπονδία

«Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τα παραπάνω, λέει ο κ. Μανωλάς, το έχει η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδας, καθώς δεν κινητοποιήθηκε προκειμένου να μην αφαιρεθεί το δικαίωμα της σφραγίδας από τα σωματεία.

Και ήταν μια σημαντική αρμοδιότητα που είχαμε κερδίσει με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και με ασφαλιστικά μέτρα όταν συντασσόταν το παλιό Προεδρικό Διάταγμα 30 του 1990».
 
 Επικαιρότητα
Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε τον κύκλο DIY workshops
Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε: Στο παγκοσμίως μεγαλύτερο διαγωνισμό για τεχνικούς οχημάτων
Με κοινοτικά κονδύλια η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε: Νέο μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας
ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ: Αναζητείται αγοραστής
SPANOS GROUP: Σύστημα επεξεργασίας και ανακύκλωσης ανακτημένου ασφαλτομίγματος AMMANN-RSS120
Intrakat:Τρία μεγάλα έργα παρουσιάστηκαν στην τακτική Γενική Συνέλευση
Όμιλος «Ηρακλής»: Τριπλή διάκριση στα Health & Safety Awards 2018
LAMDA DEVELOPMENT: «Μάνατζερ της Χρονιάς» ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου
Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε: Βραβεύτηκαν τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της εταιρείας
Fraport Greece: Το χρονοδιάγραμμα αναμόρφωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook