Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
ΜΕΑ: Το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη
 Το περιοδικό «Εθ» μίλησε με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. κ. Νίκο Περδικάρη, η οποία κατασκεύασε στην Κοζάνη την πιο σύγχρονη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και σας παρουσιάζουμε ένα εκτενές ρεπορτάζ για το έργο που αποτελεί περιβαλλοντική πρωτοπορία στη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κοζάνη αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και κατέχει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων μικρότερων μονάδων επεξεργασίας, καθώς επεξεργάζονται ένα μικρό ποσοστό από το αντίστοιχο σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Η μονάδα της Κοζάνης παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται το σύνολο των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας μέγιστη ετήσια δυναμικότητα έως 120.000 τόνους.

Υπάρχει ένα δίκτυο 10 περιφερειακών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κοζάνη, Αμύνταιο, Βόιο, Γρεβενά, Δεσκάτη, Εορδαία, Καστοριά, Σέρβια, Σιάτιστα και Φλώρινα, στους οποίους σταθμούς μεταφέρουν οι Δήμοι τα απορρίμματά τους.

«Τα απορρίμματα, μας λέει ο κ. Νίκος Περδικάρης, μεταφορτώνονται και μεταφέρονται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) που βρίσκεται στο Νότιο Πεδίο στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Στη ΜΕΑ εκφορτώνονται στη Μονάδα Υποδοχής, όπου ένα αυτόματο σύστημα γερανογέφυρας με αρπάγη τροφοδοτεί τη γραμμή επεξεργασίας των απορριμμάτων, τα οποία μετά την απομάκρυνση των ογκωδών, καταλήγουν στην μονάδα μηχανικής διαλογής.

»Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός του οργανικού υλικού (που θα οδηγηθεί για κομποστοποίηση) και των ανακυκλώσιμων υλικών. Με οπτικούς και βαλλιστικούς διαχωριστές, μαγνήτες και αλουμινοδιαχωριστές ανακτώνται ποσότητες χαρτιού, σιδηρούχων υλικών, αλουμινίου καθώς και πλαστικών υλικών πέντε ειδών. Όλα τα ανακτημένα υλικά καταλήγουν στις καμπίνες ποιοτικού ελέγχου, όπου αφαιρούνται τυχόν προσμείξεις, και στη συνέχεια δεματοποιούνται για την ευκολότερη διάθεσή τους.

»Το οργανικό κλάσμα οδηγείται στη μονάδα κομποστοποίησης για βιολογική επεξεργασία σε κλειστούς οριζόντιους βιοαντιδραστήρες, όπου παραμένει για δύο περίπου εβδομάδες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον θερμοκρασίας και υγρασίας. Το υγιεινοποιημένο και σταθεροποιημένο οργανικό υλικό που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία εκφορτώνεται στο στέγαστρο ωρίμανσης, όπου και παραμένει για κατάλληλο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθούν οι βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα.

»Το σταθεροποιημένο πλέον προϊόν οδηγείται τελικά στη μονάδα εξευγενισμού - ραφιναρία, όπου διαχωρίζονται οι διάφορες προσμείξεις (σκληρά πλαστικά, χαλίκι, αδρανή, film πλαστικών, γυαλί). Τελικά παράγεται κομπόστ τύπου α΄, που θεωρείται πλέον πλήρως εξευγενισμένο και κατάλληλο προς τελική διάθεση. »Τα υπολείμματα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων οδηγούνται στον παρακείμενο χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, ο οποίος είναι πλήρως στεγανοποιημένος και διαθέτει δίκτυο συλλογής των στραγγισμάτων, καθώς και δίκτυο συλλογής του εκλυόμενου βιοαερίου.

»Για τη μείωση των εκπομπών σε χαμηλά επίπεδα υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα απόσμησης και αποκονίωσης σε όλες τις παραγωγικές μονάδες του εργοστασίου, για την ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο εργασία στους χώρους του έργου.

»Ο έλεγχος του εξοπλισμού της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων είναι αυτοματοποιημένος, ενώ έχει εγκατασταθεί πλήρες σύστημα αυτοματισμού και για τη σύνδεση των δεδομένων των 10 ΣΜΑ, ώστε ολόκληρη η μονάδα να μπορεί να λειτουργεί αυτόματα.

»Το ολοκληρωμένο σύστημα διαθέτει και μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, στην οποία καταλήγει το σύνολο των παραγόμενων υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης. Τα υγρά απόβλητα τροφοδοτούν τους βιοαντιδραστήρες βιολογικής επεξεργασίας, και στη συνέχεια υφίστανται φυσικοχημική επεξεργασία στη μονάδα αντίστροφης ώσμωσης, με σκοπό την ανάκτηση νερού κατάλληλου για τις βιομηχανικές χρήσεις στο έργο και τις ανάγκες άρδευσης των χώρων πρασίνου.

»Η μονάδα συμπληρώνεται από βοηθητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι το κτίριο διοίκησης, όπου στεγάζονται το εργαστήριο-χημείο, το ιατρείο, η αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία της διοίκησης), πρατήριο καυσίμων, πλυντήριο οχημάτων, συνεργείο, πυρσό καύσης και δεξαμενές πυρόσβεσης».

Καινοτόμες τεχνολογίες της ΜΕΑ

Η εκτενής εμπειρία και τεχνογνωσία της ΗΛΕΚΤΩΡ, καθώς επίσης ο εξοπλισμός αιχμής που χρησιμοποιήθηκε στη Μονάδα της Δ. Μακεδονίας, εξασφαλίζουν την τεχνολογική υπεροχή του έργου αυτού.

Τόσο η βιολογική επεξεργασία όσο και η μηχανική διαλογή είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες στην εν λόγω μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων , ώστε να είναι συμβατές και με πρόσθετα ειδικά ρεύματα απορριμμάτων (π.χ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα).

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Περδικάρης, αυτά τα ειδικά ρεύματα δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση αλλά θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), και αντίστοιχα στον Περιφερειακό (ΠΕΣΔΑ) για τη Δ. Μακεδονία.

«Η δυνατότητα ανάκτησης με μηχανικά μέσα οχτώ ανακυκλώσιμων υλικών από το ρεύμα των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων, η τεχνολογική ευελιξία της βιολογικής επεξεργασίας που μπορεί να γίνεται είτε για κομποστοποίηση είτε για βιοξήρανση παράγοντας αντίστοιχα είτε κομπόστ τύπου α΄ είτε δευτερογενές καύσιμο SRF, καθώς και η λειτουργική ευελιξία της μονάδας ώστε να δύναται να παραλάβει και να διαχειριστεί και πρόσθετα ρεύματα απορριμμάτων που δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση, αποτελούν ορισμένες από τις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μονάδα».

Περιβαλλοντικά οφέλη του έργου

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων διαθέτει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το 2014 και διακρίνεται για την εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων.

Επίσης, όπως υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε., η μονάδα αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων, όπως είναι αυτή της αερόβιας επεξεργασίας (μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία της γερμανικής εταιρείας HERHOF, θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.), και συνδυάζει κατάλληλες τεχνολογίες μηχανικής διαλογής με in-house σχεδιασμό από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.».

Κοινωνικά οφέλη της μονάδας

Σε κοινωνικό επίπεδο, το έργο έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα ανεργίας ιδιαίτερα για τους νέους. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής λοιπόν (κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν συμβατικές τυπικές μέθοδοι ανέγερσης και κατασκευής και υπήρξε συνεργασία ως επί το πλείστον με τοπικούς υπεργολάβους) απασχολήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι, ενώ στη φάση της λειτουργίας διασφαλίστηκαν 120 μόνιμες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της περιοχής για τα επόμενα 25 χρόνια.

Πρόσθετα οφέλη αναμένονται για την τοπική κοινωνία μέσω παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της λειτουργίας, όπως είναι η εμπορία των ανακυκλώσιμων υλικών και τα έργα μεταφορικού αντικειμένου, καθώς και έμμεσα οφέλη από τις επισκέψεις που θα γίνονται στη μονάδα από σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες, κρατικούς φορείς κλπ.

Παρόλο που στη μονάδα μηχανικής διαλογής γίνεται χρήση ειδικευμένων μηχανημάτων και τα στάδια επεξεργασίας είναι αυτοματοποιημένα μέσω συστήματος SCADA, ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του έργου.

«Στην περίπτωση του ολοκληρωμένου συστήματος της δυτικής Μακεδονίας, άνθρωπος και μηχανές συνυπάρχουν κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο και κανείς δεν μπορεί να λείψει από αυτή τη συνύπαρξη» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Περδικάρης.

Χρηματοδότηση έργου

Αφού προηγήθηκε περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, κατά την οποία έγιναν δοκιμές και λεπτομερείς τεχνικές ρυθμίσεις, σήμερα έχει ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας, η υποδοχή δηλαδή του συνόλου των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας στους 10 περιφερειακούς σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η μεταφόρτωση και μεταφορά τους στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και η εκεί επεξεργασία τους.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της μονάδας, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε μας είπε τα εξής: «Το έργο κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η χρηματοδότηση διασφαλίστηκε εξολοκλήρου από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε., μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση επετεύχθη με δανειοδότηση 12,72 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 12,72 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας και 5,6 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα για τον ΦΠΑ, ενώ 16,96 εκ. ευρώ προήλθαν από ίδια κεφάλαια της ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.».

Στόχοι μονάδας

Η μονάδα, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία της, είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση απορριμμάτων, και επιτυγχάνει:

• Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή σε ποσοστό μικρότερο από 36%.

• Εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80%.

• Ενίσχυση της ανακύκλωσης, που εκτιμάται ότι θα φτάνει το 35%.

• Παραγωγή χρήσιμων δευτερογενών προϊόντων (κομπόστ τύπου α΄).

• Ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. • Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Η δυτική Μακεδονία είναι αρκετά μπροστά στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, μας είπε στο τέλος της κουβέντας μας ο κ. Περδικάρης, αφού από το 1996 έχει κλείσει όλους τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, δηλαδή τις παράνομες χωματερές, αποφεύγοντας πρόστιμα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Με την προσθήκη της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων ξεπερνιούνται οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής οδηγίας 1999/31 (ΚΥΑ 29407/3508/2002) όσον αφορά την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων, αφού ακόμα και σήμερα –που η μονάδα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα δύο μήνες λειτουργίας– εξασφαλίζεται επεξεργασία στα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα (και αντίστοιχα εκτροπή τους από την ταφή) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%».
 
 Κατασκευές
Πειραιάς: Κατασκευή Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ
Γέφυρα Τσακώνας: Έξυπνη διαχείριση σύνθετου προβλήματος
Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι
Νέος αυτοκινητόδρομος στα Τέμπη
Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – FIX
Κατασκευή αγωγών και διυλιστηρίου
Κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη
Επόμενη στάση: Πειραιάς
Ένα τεράστιας έκτασης έργο για το μέλλον
Το νέο κτίριο «βιτρίνα» των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook