Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Πατώντας στους ώμους γιγάντων
 


Το Dumper HD405-7 της Komatsu ολοκληρώνει με πολύ μεγάλη επιτυχία, ασφάλεια, άνεση και ευελιξία την αποστολή του στο έργο, παρά τις αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν σ’ αυτό.

Επιμέλεια: Πάνος Κατσαχνιάς
Φωτογραφίες: Αφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε.

Τα «θηριώδη» ανατρεπόμενα χωματουργικά φορτηγά (dumper) της Komatsu εργάζονται σε λατομεία που απαιτούν εξοπλισμό με υψηλές απαιτήσεις σε παραγωγικότητα, διαθεσιμότητα και χαμηλό κόστος λειτουργίας. Η αξιοπιστία, η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και η μεγάλη ευελιξία σε «αφιλόξενα εδάφη», συνιστούν μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του dumper HD405-7 της Komatsu το οποίο η εταιρία Αφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε., ως επίσημος εισαγωγέας των μηχανημάτων Komatsu στην ελληνική αγορά, παρουσιάζει στα «ΕΘ». Οι εξελιγμένες δυνατότητες του συμβάλλουν σε κάθε περίπτωση στην παραγωγική διαδικασία του έργου στο οποίο καλείται να εργαστεί. Για να γίνουν αντιληπτές οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες ανταποκρίνεται με επιτυχία το HD405-7 στο έργο, αξίζει να αναφέρουμε πως «κλέβει την παράσταση» στους χώρους εργασίας, καθώς κινείται με πολύ μεγάλη, άνεση και ευελιξία σε πολύ εχθρικά και απόκρημνα περιβάλλοντα, καθώς και σε αφιλόξενα εδάφη όπου κυριαρχούν η σκόνη, τα χώματα, οι λάσπες, οι πέτρες και οι ογκώδεις βράχοι, όπως είναι οι χώροι των λατομείων.
Η αποδεδειγμένη αξιοπιστία των μηχανημάτων της Komatsu, επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Dumper HD405-7 που εκτελεί τον ρόλο του με πολύ μεγάλη ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των λατομείων μαρμάρου, όπου η αποστολή του είναι η μεταφορά των πλεονάζοντων υλικών. Την μεταφορά των μπαζών και των χωμάτων, του άχρηστου υλικού που προέρχεται από το λατομείο δηλαδή, στο σημείο απόθεσης, ώστε να γίνει η αποκάλυψη του καθαρού μαρμάρου, το οποίο μπορεί να αποκοπεί μετά και να εξαχθεί.
Ευέλικτο, το τεράστιο μηχάνημα στρίβει και κάνει μανούβρες σε στενά περάσματα. Η ιδιαίτερη γεωμετρία της εμπρόσθιας ανάρτησης του μηχανήματος, του επιτρέπει την μεγαλύτερη γωνία στροφής των τροχών του μηχανήματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακά χαμηλή ακτίνα στροφής των 7,2μέτρων.
Επιπλέον, ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογικές καινοτομίες στον εξοπλισμό του, καθώς δεν επηρεάζεται καθόλου κατά την κίνηση του σε δύσβατο έδαφος, τις ανωφέρειες και κατωφέριες μεγάλης κλίσης, τα φαγώματα στον δρόμο και τις βροχές. Με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η γρήγορη αποπεράτωση του έργου, χωρίς να υπάρχουν φθορές στα μηχανικά μέρη του μηχανήματος, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου χάρη και στους καινούριους κινητήρες της Komatsu (ecot3) με τους οποίους είναι εφοδιασμένα αυτά τα μηχανήματα.

Χαμηλή κατανάλωση
Το μηχάνημα είναι εφοδιασμένο με κινητήρα της ίδιας της Komatsu μιας και είναι η ίδια κατασκευαστής κινητήρων και άλλων μηχανικών μερών των μηχανημάτων που παράγει. Πρόκειται για τον πανίσχυρό εξακύλινδρο σε σειρά Komatsu SAA6D140E-5 καθαρής ισχύος 498HP, που πληροί τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro IIIA συνδυάζοντας και την εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.
Η δύναμη του κινητήρα και η ροπή του είναι τόσο μεγάλη, ώστε το μηχάνημα ελάχιστα επηρεάζεται από τις συνθήκες του εδάφους, ανωφέρειες, μεταβολές φορτίου κλπ. Επιπλέον ο κινητήρας έχει και δεύτερο «οικονομικό» πρόγραμμα λειτουργίας. Κατόπιν επιλογής του χειριστή μέσω του ανάλογου μπουτόν στο ταμπλό, ο κινητήρας μπαίνει στο οικονομικό πρόγραμμα λειτουργίας με επιπλέον οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου. Σύμμαχος του κινητήρα στο μεταφορικό έργο του μηχανήματος είναι και το εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων K-Atomics -επίσης κατασκευής της Komatsu- που επιτρέπει εξαιρετικά ομαλές αλλαγές με ελάχιστους κραδασμούς να μεταφέρονται στο υπόλοιπο σύστημα μετάδοσης της κίνησης με εμφανή οφέλη στην μακροζωία του μηχανήματος. Διαθέτει επτά ταχύτητες εμπροσθοπορείας, ώστε να φτάνει την μέγιστη ταχύτητα των 70km/h, καθώς και λειτουργία Skip-Shift. Η συγκεκριμένη λειτουργία του κιβωτίου επιτρέπει την αλλαγή περισσότερων από μία σχέση στο κιβώτιο όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Για παράδειγμα όταν ο χειριστής φτάσει με 5η ταχύτητα σε ανωφέρεια που το μηχάνημα μπορεί να ανέβει με 3η, το σύστημα θα αλλάξει άμεσα από 5η σε 3η χωρίς να αλλάξει καθόλου σε 4η, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση του χειριστή και των μηχανικών μερών από περιττές αλλαγές ταχυτήτων.

Μέγιστη ασφάλεια
Το σύστημα πέδησης του μηχανήματος συμπληρώνει την απόλυτη αίσθηση ασφάλειας και αξιοπιστίας που νιώθει ο χειριστής. Πλήρως υδραυλικά φρένα με πολλαπλούς δίσκους σε λουτρό ελαίου και στους δύο άξονες, κάνουν την ασφαλή μεταφορά του φορτίου σε κατωφέρειες παιχνίδι. Το μηχάνημα κατεβαίνει φορτωμένο σε κατωφέρεια μεγάλης κλίσης με ιδιαίτερη ευκολία και ασφάλεια. Με συνεχόμενη ισχύ πέδησης (Retarder Capacity) 887HP χάρη στην μεγάλη επιφάνεια πέδησης, αλλά και στην συνολική ικανότητα ψύξης του συστήματος πέδησης, το Komatsu HD405-7 βρίσκεται και σε αυτόν τον τομέα ένα βήμα μπροστά από των ανταγωνισμό. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του συστήματος πέδησης του Komatsu είναι το σύστημα ARSC (Automatic Retard Speed Control). Με το συγκεκριμένο σύστημα που αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού, ο χειριστής μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα κατάβασης με ακρίβεια 1km/h, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να αναλαμβάνει την πέδηση του μηχανήματος μόνο του με τον χειριστή να ασχολείται αποκλειστικά με την διεύθυνση του οχήματος.

Σύγχρονη καμπίνα
Η καμπίνα του μηχανήματος είναι το μέρος του μηχανήματος όπου ο χειριστής περνάει αρκετές ώρες κάθε μέρα, οπότε είναι πολύ σημαντικό αυτή να είναι άνετη ώστε ο χειριστής να παραμένει ξεκούραστος και παραγωγικός. Η καμπίνα του Komatsu HD405-7 είναι εξαιρετικά άνετη για τον χειριστή, στηρίζεται σε αντικραδασμικές βάσεις (Viscous cab mounts), διαθέτει κάθισμα με ανάρτηση αέρα, αυτόματο σύστημα κλιματισμού, κάμερα οπισθοπορείας και πλήρη πίνακα οργάνων που επιτρέπει την παρακολούθηση όλων των ζωτικών λειτουργιών του μηχανήματος.
Πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας (ROPS/FOPS), διαθέτει 2 πόρτες διέλευσης και κανονικό κάθισμα βοηθού/εκπαιδευτή. Το κάθισμα του χειριστή είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά του μηχανήματος κάτι που του επιτρέπει πολύ καλή αίσθηση της θέσης του οχήματος στον δρόμο. Επιπρόσθετα, ο χειριστής του HD405-7 απολαμβάνει ένα άνετο, ξεκούραστο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, έτσι ώστε μετά το τέλος της βάρδιας του να μην αισθάνεται καμία καταπόνηση.
Τέλος, η καρότσα του μηχανήματος συμπληρώνει την αίσθηση ποιότητας που αποκομίζει κανείς από αυτό. Με χωρητικότητα (κατά SAE) 27,3m3 και ωφέλιμο φορτίο 40tn, δείχνει ιδιαίτερα «σκληρή και ικανή». Με υλικό κατασκευής υψηλής κατεργασίας ατσάλι (450 Brinell high tensile strength steel) και με πάχος 25mm x 16mm x 14mm δείχνει ικανή να ανταπεξέλθει στις σκληρότερες συνθήκες.

Συντήρηση
Η Komatsu έχει φροντίσει ώστε αυτή να είναι όσο πιο οικονομική, απλή και ασφαλής είναι δυνατόν. Με αυξημένα μεσοδιαστήματα συντήρησης (στις 500 ώρες λειτουργίας), ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (EMSS, Equipment Management Monitoring System), ηλεκτρικούς διακόπτες απομόνωσης των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, συγκεντρωτικά σημεία λίπανσης και ομαδοποίηση των φίλτρων, που σε συνδυασμό με το δορυφορικό σύστημα ελέγχου Komtrax, η συντήρηση του μηχανήματος γίνεται εξαιρετικά απλή και γρήγορη.
Το Komtrax εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων. Η σωστή λειτουργία των μηχανημάτων σημαίνει μεγάλη διαθεσιμότητα για τον χρήστη, λιγότερες βλάβες, λιγότερο χρόνο αναμονής λόγω βλάβης, άρα λιγότερο κόστος λειτουργίας. Το δορυφορικό σύστημα ελέγχου Komtrax αποτελεί τη νέα καινοτομία της Komatsu στο τομέα της προληπτικής συντήρησης από απόσταση. Η εταιρία εφαρμόζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παρακολουθεί τη θέση και τη λειτουργία του μηχανήματος μέσω δορυφορικού συστήματος.
Η παρακολούθηση της θέσης γίνεται μέσω δορυφόρου GPS ενώ η μετάδοση των πληροφοριών γίνεται μέσω δορυφόρου επικοινωνιών. Οι πληροφορίες από το μηχάνημα εκπέμπονται από το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω κεραίας. Με το Komtrax είναι δυνατή η παρακολούθηση κρισίμων παραμέτρων λειτουργίας του μηχανήματος όπως:

• Η ακριβής θέση του μηχανήματος.
• Οι ακριβείς ώρες λειτουργίας κάθε ημέρα.
• Πληροφορίες συντήρησης και service.
• Άμεση παρακολούθηση κωδικών βλαβών.
• Το ιστορικό του μηχανήματος (ώρες λειτουργίας, συντήρηση, βλάβες κλπ.).
 
 Μηχανήματα έργων
Terex-Fuchs: Ο κυρίαρχος στα μηχανήματα ανακύκλωσης
Unimog παντός εδάφους Euro 6
VOLVO CE L30G & L35G
Ένα νέο μικρό «θαύμα» από την Volvo
JCB: Νέος εκσκαφέας Hydradig 110W
Volvo FH16 με προδιαγραφές Euro 6
Ευελιξία και χρηστικότητα
Μηχάνημα Διάνοιξης Σηράγγων EPB–TBM
Η μεγαλύτερη νέα σειρά μηχανημάτων στην ιστορία της JCB
Εκσκαφέας ECR305CL σε πλαίσιο μηδενικής περιστροφής
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook