Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Επιχειρηματική ευκαιρία η ενεργειακή αναβάθμιση
 


Αφιέρωμα – Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙΠ) ιδρύθηκε το 1994. Σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των πιστοποιημένων παραγωγών προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη, καθώς επίσης τις εταιρείες που παράγουν, διακινούν και εφαρμόζουν στην αγορά πιστοποιημένα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Συνέντευξη: Πάνος Κατσαχνιάς

Όπως διευκρίνισε και στο περιοδικό μας ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Διπλ. Μηχανικός Δημοσίων Έργων και Γενικός Διευθυντής του ΠΑ.ΣΥ.ΔΙΠ, σκοπός του Συνδέσμου είναι η μελέτη των τεχνοοικονομικών θεμάτων γύρω από τη διογκωμένη πολυστερίνη, η τυποποίηση των προϊόντων και η προσαρμογή των τεχνικών τους χαρακτηριστικών, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πως κινείται ο σύνδεσμος σήμερα; Υπάρχουν προοπτικές εξόδου από την σημερινή κατάσταση για τον κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο;
Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, απλά οι λύσεις δεν είναι πάντα προφανείς. Σε ότι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, το 75% πανευρωπαϊκά ασχολείται με το αντικείμενο της ανακαίνισης σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Η Ε.Ε. διαπιστώνει ότι το 90% των υφιστάμενων κτιρίων θα υπάρχει μέχρι το 2050. Επιπλέον μέχρι τον ίδιο χρόνο όλα τα κτίρια πρέπει να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, έτσι ώστε η Ε.Ε. να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτάρκεια μέσω της δραματικής μείωσης των αναγκών της σε ενεργειακούς πόρους.
Τα ίδια ποσοστά ισχύουν και για την χώρα μας. Πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως 7 εκατ. κτήρια στην Ελλάδα χρίζουν ανακαίνισης. Δηλαδή μέχρι το 2050 όλα αυτά τα κτήρια πρέπει να ανακαινιστούν ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά, δημιουργώντας όπως καταλαβαίνετε μια ολόκληρη αγορά.
Το πρόβλημα τώρα βέβαια είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν μαθευτεί στην αγορά… Έχουν δηλαδή δημοσιοποιηθεί, αλλά δεν έχουν επικοινωνηθεί ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία η Οδηγία 27, η οποία όριζε ως χρόνο προσαρμογής –εναρμονισμού δηλαδή της εθνικής νομοθεσίας- τον Νοέμβριο του 2013. Η οδηγία αυτή λοιπόν λέει τα εξής σημαντικά. Ότι οι λογαριασμοί οι οποίοι θα αφορούν χρεώσεις για καταναλώσεις ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου, θα κλιμακώνονται ανάλογα με την ενεργειακή κατηγορία του κτηρίου που αφορούν. Δηλαδή άλλο ποσό θα πληρώνει αυτός που έχει ένα ανακαινισμένο σπίτι και άλλο αυτός που δεν το έχει αναβαθμίσει ενεργειακά. Πιστοποιήσεις όμως που θα προκύπτουν από ενεργειακές επιθεωρήσεις που δεν θα γίνονται όπως σήμερα. Γιατί σήμερα οι επιθεωρήσεις αυτές δεν γίνονται με αντικειμενικά μετρήσιμο τρόπο. Δηλαδή σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο για την ίδια οικοδομή να εκδίδονται δύο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που να διαφέρουν μεταξύ τους μία και δύο ενεργειακές κλάσεις. Κι αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούνται κάποιες «παραδοχές» χωρίς να πραγματοποιούνται μετρήσεις. Δηλαδή είναι κατά δήλωση όπως λέμε, εξΆ απονομής.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική μέτρηση σημαίνει: έχω ένα κτήριο τόσα τετραγωνικά. Υπολογίζω τους λογαριασμούς των τριών τελευταίων χρόνων που πληρώθηκαν για ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Δηλαδή σε ενεργειακούς πόρους. Έτσι στην συνέχεια με βάση λοιπόν, αυτά τα στοιχεία υπολογίζουμε τις κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο του κτηρίου που ξόδεψε και ανάλογα το κατατάσσουμε. Αντίθετα σήμερα ούτε καν θερμομέτρηση του κτηρίου δεν γίνεται. Που στην σωστή διαδικασία σε βοηθάει μόνο για να διασταυρώσεις με τις μετρήσεις που θα κάνεις αν οι αριθμοί που θα προκύψουν από τους λογαριασμούς είναι αληθινοί η πλασματικοί.
Οπότε τελειώνοντας η προθεσμία τον Νοέμβριο που μας πέρασε, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μιας και δεν δίνεται καμιά παράταση.

Ποιες είναι οι κινήσεις του συνδέσμου για την αντιμετώπιση της τωρινής οικονομικής κρίσης; Υπήρχαν σημάδια γι΄αυτό που ακολούθησε;
Σε μεγάλο βαθμό είχαμε προβλέψει την επερχόμενη οικονομική κρίση και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην οικοδομική δραστηριότητα. Με γνώμονα τις κινήσεις που είχαν κάνει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σχεδιάσαμε την στρατηγική μας σε δύο βασικούς άξονες: Τα προϊόντα συσκευασίας και τα προϊόντα, καθώς και τις εφαρμογές για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Παράλληλα τα μέλη του Συνδέσμου ήταν τα πρώτα στο χώρο των δομικών υλικών, που προχώρησαν στη σήμανση CE των προϊόντων τους στο αυστηρότερο σύστημα πιστοποίησης πανευρωπαϊκά. Τα προϊόντα EPS παράγονται και τυποποιούνται σύμφωνα με το διεθνές Πρότυπο ΕΝ 13163, ελέγχονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και σημαίνονται με σήμανση CE πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Εμείς στα φυλλάδια του Συνδέσμου προειδοποιούμε και παροτρύνουμε τον πολίτη – πελάτη να αγοράζει μόνο προϊόντα τα οποία φέρουν τη σήμανση αυτή. Η σήμανση, η οποία είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, σαφώς και διασφαλίζει τον καταναλωτή ότι το προϊόν το οποίο αγοράζει είναι αυτό το οποίο αναφέρει η πινακίδα και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι ποινικές ευθύνες για τον παραγωγό ο οποίος σημαίνει τα προϊόντα του ψευδώς είναι πάρα πολύ σοβαρές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα ως προς τις εξαγωγές προϊόντων μόνωσης;
Πρόσφατα αναπτύσσεται έντονη εξωστρέφεια με την ανάπτυξη και πιστοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων θερμομόνωσης, γεγονός που θα περιορίσει ταυτόχρονα τις εισαγωγές. Στον τομέα της παραγωγής Α΄υλών υπάρχει ήδη εξαγωγικός χαρακτήρας αφού τα ¾ περίπου εξάγονται και το ¼ καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Υπάρχουν επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη; Υπάρχουν οι δυνατότητες αυτές στην Ελλάδα;
Σαφώς και υπάρχουν τόσο σε επίπεδο Α΄υλών όσο και σε επίπεδο έτοιμων προϊόντων.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του υλικού, όσο και των εφαρμογών του;
Με βάση την παραδοχή της Ε.Ε. ότι τα υφιστάμενα κτίρια θα λειτουργούν μέχρι το 2050 σε ποσοστό 90% και ότι το 2050 όλα τα κτίρια θα πρέπει να είναι αυτόνομα, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος είναι κύρια επιχειρηματική ευκαιρία.
Το προϊόν που κατ΄ εξοχήν χρησιμοποιείται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διεθνώς είναι το EPS και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% σύμφωνα με στοιχεία του πανευρωπαϊκού συμβουλίου δομικών υλικών και του πανευρωπαϊκού συνδέσμου εξωτερικής θερμομόνωσης.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα κτίρια ευθύνονται για το 60% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Συνεπώς ένας στόχος της τάξης του 50% στην εξοικονόμηση ενέργειας συνολικά και με την συμβολή των ΑΠΕ θα περιόριζε δραματικά τις ανάγκες της χώρας σε ορυκτά καύσιμα και θα αύξανε άμεσα την ανταγωνιστική θέση της εγχώριας παραγωγής. Κατά την άποψή μας οι ανάγκες της χώρας σε ορυκτά καύσιμα μελλοντικά και με σωστό σχεδιασμό, μπορούν να περιοριστούν ΜΟΝΟ στις συμβατικές μεταφορές και σε ορισμένες βιομηχανικές παραγωγές.
Πέραν των ανωτέρω, ο χώρος στον οποίο τα προϊόντα EPS δεν έχουν ακόμη βρεί στη χώρα μας την θέση που τους αναλογεί, είναι οι εφαρμογές αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την τοποθέτηση του EPS στα θεμέλια των κτιρίων μειώνεται η επίδραση του σεισμικού κύματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Επειδή το μέγεθος αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν επιβεβαιωθεί με διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες του Πανεπιστημίου Πατρών με τα Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και του RPI της Νέας Υόρκης.

Ποιες είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται πάνω στα υλικά διογκωμένης πολυστερίνης - EPS και στους τρόπους εφαρμογής τους;
Οι τεχνολογικές εξελίξεις σημειώνονται μεταξύ άλλων στις κατωτέρω εφαρμογές.

o Παραγωγή προηγμένων δομικών υλικών και συστημάτων κατασκευής με στόχο την αποδοτική χρήση της ενέργειας στα κτήρια. Η απαιτούμενη έρευνα αφορά ανάπτυξη υλικών υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
o Νέες τεχνικές θερμομονωτικής προστασίας. Η απαιτούμενη έρευνα αφορά την ανάπτυξη μεθόδων για την αποτελεσματικότερη ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, καθώς επίσης για τον σχεδιασμό των δομικών στοιχείων των νέων κατασκευών.
o Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς στις κατασκευές τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι στην Ελλάδα αναπτύσσεται σε αυτό τον τομέα πρωτογενής τεχνογνωσία στην αντισεισμική τεχνολογία, η οποία στη συνέχεια διαχέεται διεθνώς, τόσο μέσω της επιστημονικής κοινότητας, όσο και μέσω των ευρωπαίων εταίρων στο χώρο της παραγωγής και τοποθέτησης σεισμικών αποσβεστήρων στις κατασκευές.
o Παραγωγή ισοθερμικών περιεκτών για την μηχανική και θερμική προστασία των τροφίμων.
o Παραγωγή ισοθερμικών περιεκτών για την μηχανική και θερμική προστασία των φαρμάκων – σκευασμάτων.
o Αντικατάσταση – συμπλήρωση παραγωγικού εξοπλισμού και μετρητικού εργαστηριακού εξοπλισμού.

Υπάρχουν παραδείγματα εφαρμογών;
Βεβαίως. Στην πλειονότητα των κτιρίων που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά με την εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης, χρησιμοποιήθηκε η διογκωμένη πολυστερίνη. Μερικά παραδείγματα είναι:

o Ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino.
o Εμπορικό κέντρο Golden Hall.
o Διεθνής αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”.
o Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα.
o Κτίρια ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
o Κτίρια Αεροδρομίου Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”.
o Θριάσιο νοσοκομείο.

Ποια είναι η κατάσταση ως προς την κατάρτιση/εκπαίδευση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού στο συγκεκριμένο υλικό;
Επειδή η παραγωγή προϊόντων από EPS στην Ελλάδα ξεκίνησε παράλληλα με τις άλλες χώρες, το προσωπικό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι άριστα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο, ενώ ο εξοπλισμός των εργοστασίων μελών του συνδέσμου είναι ο πλέον σύγχρονος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι για τους λόγους αυτούς έχει συμβεί μεγάλες εταιρείες παραγωγής Α΄ υλών να δοκιμάζουν νέες Α΄ ύλες σε ελληνικά εργοστάσια, επειδή έχει εκτιμηθεί ότι η εξέλιξη των προϊόντων μέσω της ελληνικής βιομηχανίας είναι ταχύτερη από οπουδήποτε αλλού.
 
 Πρόσωπα
«Απαξιώνεται ο κλάδος των χειριστών και με ευθύνη της Ομοσπονδίας»
Κωνσταντίνος Μακέδος: «Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. εξασφάλισε την απρόσκοπτη εγγυοδοσία και πιστοδοσία των μηχανικών»
Παντελής Σταγάκης: Με νέες υποδομές η Ελλάδα θα γίνει πιο αποτελεσματική.
Ο «πατριωτισμός» των εκπροσώπων του κλάδου, μόνη εγγύηση για την ισχύ του
«Η επανεκκίνηση των έργων δεν είναι επικοινωνιακό τρύκ»
Επέκταση Μετρό προς Πειραιά
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η συνολική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου
Όχι στην απαξίωση του ΙΓΜΕ
Ανταγωνισμός ναι, αλλά με διαφανείς διαδικασίες
Από την Λ. Πανεπιστημίου κι ακόμα παραπέρα
Αξιόπιστες υποδομές, για αξιόπιστη λειτουργία
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook