Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – FIX
 


Στις όχθες του Ιλισσού στη σημερινή Λ. Καλλιρόης, λίγο πιο κάτω από την πηγή της νύμφης Καλλιρόης, το ΕΜΣΤ έρχεται να κατοικήσει ένα απο τα σημαντικότερα κτίρια της Ελληνικής Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής: το παλιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας FIX.

Το έργο βρέθηκε πολλές φορές στον αέρα, οι διαδικασίες ανάπλασης υπήρξαν πολύπλοκες, το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης άλλαξε ουκ ολίγες φορές και τώρα, έπειτα από 13 χρόνια, βαίνει προς μια αίσια κατάληξη. Τα εγκαίνια του κτιρίου του ΕΜΣΤ, το οποίο αν και άστεγο τόσα χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ τη δράση του, έχουν οριστεί για τον Μάρτιο του 2014. Τα κονδύλια της κατασκευής προέρχονται από ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.

Το παλιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας FIX είναι έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Φιλοδοξία του γραφείου «3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες» και του αρχιτέκτονα Βαγγέλη Στυλιανίδη που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, είναι από τη συνεύρεση αυτή να γεννηθεί κάτι καινούργιο.

Έτσι λοιπόν, οι όψεις που σχεδίασε ο Τάκης Ζενέτος επί της οδού Συγγρού και Φραντζή διατηρούνται. Στις δυο νέες όψεις του το κτίριο αποκαλύπτει ξανά τη ξεχασμένη τοπογραφία των Αθηνών. Η «τομή» του Ιλισσού, το νερό δηλαδή και η κοίτη του με τα ιζηματογενή πετρώματα όπως έχουν προέλθει από την καθίζηση τόσων αιώνων, εμφανίζεται ξανά, «αναδύεται» μέσα από το έδαφος και αιωρείται, γιγάντια «κουρτίνα» που κρύβει μέσα της τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Στο κάτω μέρος της στο επίπεδο του ισογείου ένας υδάτινος τοίχος γλιστράει στο κενό ανάμεσα στον όγκο των εκθέσεων και το έδαφος. Το κτίριο του FIX σήμερα «πλέει» σε μια θάλασσα αυτοκινήτων. Ένα στενό πεζοδρόμιο που το ζώνει ως τα «απόνερα του πλοίου», και ο χώρος του Σταθμού Μετεπιβίβασης αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο του. Μιας και στερείται λοιπόν, χώρου εξωτερικά, στην μόνιμη πια στέγη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προσφέρεται ένας δημόσιος χώρος εσωτερικά, δηλαδή μέσα στο ίδιο το κτίριο.

Το Μουσείο ξαναδίνει στην πόλη αυτό πουπήρε: μια εσωτερική πλατεία (foyer) και έναν «επικών» διαστάσεων χώρο, (ύψος σχεδόν 30μ.), ο οποίος αποκαλύπτει στο εσωτερικό πλέον του κτιρίου κατακόρυφα «τα αρχαιολογικά ευρήματα του οικοπέδου»: την όψη του Ζενέτου στη Συγγρού. Απο τον τελευταίο όροφο, φτάνει κανείς στο 1ο επίπεδο του δώματος απ΄όπου υπαίθρια πλέον μπορεί να ανέβει στη Γλυπτοθήκη. Αυτή κατοικεί το «έδαφος» ενός κήπου – λαβύρινθου που αποκαλύπτει φυγές θέες προς επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.

Το Μουσείο σαν κτίριο δεν θα είναι μια tabula rasa όπου είναι αδιάφορο αν κανείς βρίσκεται στο Ελσίνκι, στη Βαρκελώνη ή στο Λονδίνο. Είναι σημαντικό στοιχείο της φύλαξης της συλλογικής μνήμης αυτής της πόλης.

Το παρελθόν -όπως αυτό υλοποιείται στο κτίριο του FIX- δεν μπορεί να κρατηθεί φυσικά ατόφιο γιατί τότε θα ήταν ένα μουσείο για το κτίριο FIX. Αλλά το γεγονός ότι το κτίριο κατασκευάσθηκε για κάτι άλλο και τώρα μεταμορφώνεται σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σημαίνει ότι ο χώρος κουβαλάει τις μνήμες της εποχής που το δημιούργησε και αυτό τον κάνει πλουσιότερο.
 
 Κατασκευές
Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια ο διαγωνισμός για τη σήμανση του επαρχιακού οδικού δικτύου Κω
Συντήρηση οδικού δικτύου Τήνου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
ΑΕΚ: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογειοποίηση
Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρά το έργο της βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας της Δ.Ε. Φύλλου στον Παλαμά Καρδίτσας
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συντηρεί φωτεινούς σηματοδότες σε κόμβους του οδικού δικτύου Π.Ε. Καρδίτσας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – όρια Ν. Καβάλας
Βελτιώνεται η ασφάλεια της εθνικής οδού Τρικάλων-Καλαμπάκας
Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: Αποκαθίστανται οι βλάβες στο οδικό δίκτυο
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρά στην ανάπλαση του λιμανιού της Σκοπέλου
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης στην 29η Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Τριλόφου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook