Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Ένα τεράστιας έκτασης έργο για το μέλλον
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου αποτελούν ένα εμβληματικό έργο που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Γι’ αυτό και φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα σκηνικό για τις έξι εβδομάδες της διοργάνωσης.

Κείμενο: Πάνος Κατσαχνιάς
Φωτογραφίες: Official London 2012 website

Είναι τελικά ικανά τα 240χλμ που είναι το μεγαλύτερο πλάτος της Μάγχης ανάμεσα στην Αγγλία και την ηπειρωτική Ευρώπη να λειτουργήσουν ως αποτρεπτική τάφρος, εμποδίζοντας την οικονομική κρίση να αποβιβαστεί στα βρετανικά νησιά;
Η έως τώρα προσπάθεια των βρετανών αυτό τουλάχιστον δείχνει. Κορυφαίο δείγμα αυτής της προσπάθειας, η ανάληψη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από τον μητροπολιτικό δήμο του Λονδίνου. Η 30η διοργάνωση θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου του 2012. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις - που έχουν καταγραφεί παγκόσμια όλα αυτά τα χρόνια από την αναβίωση των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων το 1896 και μετά – το φιλόδοξο αυτό γεγονός, αποτελεί ταυτόχρονα αιτία και αφορμή γι’ αυτούς που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του, να αποδείξουν τόσο στους ίδιους όσο και στο υπόλοιπο κόσμο, τόσο τις ικανότητές τους σε πολλαπλά επίπεδα, όσο και το ότι διαθέτουν την απαιτούμενη οικονομική επάρκεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του. Το Λονδίνο βέβαια διαθέτει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και είναι η τρίτη φορά μετά το 1908 και το 1948 που διοργανώνει αυτούς τους αγώνες. Γίνεται έτσι η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει τρείς Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το στοίχημα που έχουν βάλει οι ίδιοι, είναι να κατακτήσουν - μετά και το πέρας των αγώνων - το «πράσινο» μετάλλιο, αλλάζοντας μια τεράστια υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας σε έναν αναβαθμισμένο περιβαλλοντολογικά χώρο, με υποδομές τέτοιες που θα έχουν το βιώσιμο εκείνο μέγεθος ώστε να αξιοποιηθούν καταλλήλως και να μην περιπέσουν σε αχρηστία αμέσως μετά.
Από την εύρεση του κατάλληλου χώρου για την ανέγερση του Ολυμπιακού Πάρκου το 2005 ως την ολοκλήρωση των έργων ένα χρόνο σχεδόν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το Ανατολικό Λονδίνο, η καρδιά των Αγώνων, γνώρισε μια πραγματική μεταμόρφωση. Αυτή η περιοχή του αναξιοποίητου δυναμικού, εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό αστικό πάρκο με εγκαταστάσεις διεθνούς επιπέδου και νέες υποδομές για περαιτέρω ανάπλαση και ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. O Φορέας Ολυμπιακής Ανάπτυξης (ΦΟΑ) ιδρύθηκε το 2006 και ήταν αρμόδιος για την κατασκευή των κύριων μόνιμων εγκαταστάσεων και υποδομών για το Ολυμπιακό Πάρκο και το Ολυμπιακό Χωριό. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την κατασκευή του νέου κέντρου ύδρευσης του Lee Valley και τις βελτιώσεις και επεκτάσεις των εγκαταστάσεων στο Eton Dorney, Weymouth και Portland.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007 αμέσως μόλις πέρασε η περιοχή στην δικαιοδοσία του ΦΟΑ και ως το καλοκαίρι του 2008 ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του χώρου. Τότε ξεκίνησαν και οι εργασίες για την κατασκευή των μεγάλων εγκαταστάσεων και υποδομών που έγιναν γνωστές ως το «μεγάλο έργο»(«the big build»).
Τα έργα ολοκληρώθηκαν εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος στις 27 Ιουλίου 2011, ένα χρόνο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Έκτοτε ανέλαβε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων για να τοποθετήσει τα συστήματα που αφορούν τους αγώνες αυτούς καθ’ αυτούς, π.χ. συστήματα χρονομέτρησης, και να μεταμορφώσει τα νέα κτίρια σε αθλητικές εγκαταστάσεις έτοιμες να υποδεχτούν τους αθλητές.
Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα κατασκευάστηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες εντάχθηκαν στους Αγώνες και θα ωφελήσουν τόσο τους πρωταθλητές όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα τα παγκοσμίου φήμης γήπεδα ποδοσφαίρου στο Hampden Park, τη Γλασκώβη και στο Κάρνιφ, θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ποδοσφαίρου.
Η πρώτη άδεια κατασκευής δόθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι εργασίες άρχισαν τον Μάιο του 2008 και λίγο αργότερα ξεκίνησε και η κατασκευή του Κολυμβητηρίου. Εκτός Ολυμπιακού Πάρκου όμως οι εργασίες είχαν ξεκινήσει έξι μήνες ενωρίτερα με ανάπλαση περιοχών στο Weymouth και στο Portland. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν δόθηκε άδεια και ξεκίνησε η κατασκευή όλων των μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσεων, του Ολυμπιακού Χωριού και άλλων κτιρίων. Όλες οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων για τις δοκιμαστικές διοργανώσεις και για την τελική τους προετοιμασία ώστε να είναι έτοιμες να δεχτούν του αθλητές. Το Ποδηλατοδρόμιο χτίστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια και ήταν το πρώτο που παραδόθηκε στην οργανωτική επιτροπή 18 μήνες πριν τους Αγώνες.

Βιώσιμες πηγές ενέργειας

Είτε πρόκειται για τη χρήση των σιδηροδρόμων και των καναλιών για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Πάρκου, είτε πρόκειται για την ανέγερση του Ενεργειακού Κέντρου για την ηλεκτροδότηση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, είτε πρόκειται για τη σχεδίαση των εγκαταστάσεων ώστε να εξοικονομείται όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, η βιωσιμότητα αποτέλεσε εξαρχής αναπόσπαστο κομμάτι της σχεδίασης , της εκτέλεσης και της κληρονομιάς των Αγώνων. Μόνιμες κατασκευές επελέγησαν μόνο για τις περιπτώσεις που κρίθηκε ότι θα υπάρχει ικανοποιητική χρήση και στο μέλλον. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις επελέγη η λύση λυόμενων κατασκευών ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλες εμβληματικές εγκαταστάσεις όπως το Wimbledon και το γήπεδο κρίκετ του Lord’s.

Αλλά και άλλα εμβληματικά σημεία όπως το πάρκο του Greenwich και ο χώρος της Βασιλικής Φρουράς θα αξιοποιηθούν προσφέροντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τους αγώνες, αναδεικνύοντας παράλληλα τα αξιοθέατα της πόλης.
Πριν την φάση της κατασκευής ο ΦΟΑ ανέλαβε και έφερε σε πέρας την πιο εκτεταμένη και βιώσιμη επιχείρηση καθαρισμού που έγινε ποτέ στη Βρετανία. Με αυτό τον τρόπο μειώθηκαν σημαντικά τα υλικά που στάλθηκαν στη χωματερή. Κατά την κατεδάφιση, 97% των υλικών υπέστη επεξεργασία και ξαναχρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του Ολυμπιακού Πάρκου. Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκαθάρισης αυτού του είδους, Ο Οργανισμός Ολυμπιακής Ανάπτυξης καθάρισε και επαναχρησιμοποίησε χιλιάδες τόνους χώματος οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Περισσότερα από 200 κτίρια στην περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου κατεδαφίστηκαν και το 98% των υλικών, όπως τούβλα και πέτρες, συγκεντρώθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν ή ανακυκλώθηκαν είτε επιτόπου είτε κάπου αλλού. Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά ήταν σχετικά νέες κατασκευές με ατσάλινο σκελετό που αποσυναρμολογήθηκαν με το χέρι, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Ένα κτίριο στην δυτική πλευρά του Πάρκου διασώθηκε και θα ενταχθεί στην κατασκευή του νέου Ενεργειακού Κέντρου μετά τους Αγώνες.
To νέο Ενεργειακό Κέντρο, καθώς και το ενεργειακό δίκτυο του Ολυμπιακού Πάρκου, παρέχουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Εγκαταστάθηκε επίσης μια ανεμογεννήτρια ύψους 120 μέτρων η οποία συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πάρκου σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. Τα περισσότερα από δίκτυα κοινής ωφελείας (ύδρευσης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιών) αποσυνδέθηκαν, απομακρύνθηκαν ή εξετράπησαν, και τοποθετήθηκαν νέα. Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πάρκου σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν ώστε να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. Το Ποδηλατοδρόμιο για παράδειγμα, διαθέτει σύστημα εξαερισμού σχεδόν 100% φυσικό, αξιοποιεί τον φυσικό φωτισμό ώστε να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας και το νερό της βροχής που συλλέγεται στην οροφή του για χρήση στην αποχέτευση του κτιρίου. Για να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα στο Ολυμπιακό Πάρκο, λειτούργησε κέντρο παραγωγής σκυροδέματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προμήθευσε όλους τους εργολάβους της κατασκευής του Πάρκου. Αυτά τα νέου τύπου κτίρια θα αποτελέσουν τη σπονδυλική στήλη για την μελλοντική ανάπλαση της περιοχής μετά τους Αγώνες.
Περίπου 1.4 εκατ. κυβικά μέτρα εδάφους ανασκάφθηκαν, καθαρίστηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Πάρκο ώστε να φτιαχτεί ένα νέο προσβάσιμο πάρκο με ήπιες κλίσεις. Ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο βιομηχανικής περιοχής μετατράπηκε στο μεγαλύτερο αστικό πάρκο που φτιάχτηκε στη Βρετανία τα τελευταία 100 χρόνια. Πριν την επαναχρησιμοποίηση του, δείγματα του εδάφους πέρασαν από λεπτομερείς εργαστηριακούς ελέγχους. Πέντε τεράστιες μηχανές καθαρισμού απομάκρυναν ρύπους από το βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής.
Όσο προετοιμαζόταν η περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου, οι αρχιτέκτονες ασχολούνταν με τη σχεδίαση κάθε μίας από τις εγκαταστάσεις. Με κέντρο τους ότι έπρεπε να είναι η κατάλληλη σκηνή για τη μεγαλύτερη αθλητική και πολιτιστική διοργάνωση παγκόσμια, ταυτόχρονα έπρεπε να έχουν ορίζοντα και πέραν των Αγώνων. Μόνιμες κατασκευές επελέγησαν μόνο στις περιπτώσεις αυτές. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επελέγη η λύση λυόμενων κατασκευών ή η ανακαίνιση υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
Οι Αγώνες του Λονδίνου του 2012 φιλοδοξούν να θέσουν νέα πρότυπα προσβασιμότητας και να εντάξουν στο σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους όλη την βρετανική κοινωνία. Πριν ακόμα κατατεθούν τα σχέδια για τις νέες εγκαταστάσεις, ο ΦΟΑ ξεκίνησε εκτενείς διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και με εκπροσώπους φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν σε θέματα προσβασιμότητας, αειφορίας και βιωσιμότητας, υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και θρησκευτικής λατρείας. Στόχος είναι η Ολυμπιακή κληρονομιά να αφορά πραγματικά όλους, ώστε να έχει θετική επίδραση τόσο στη ζωή των κατοίκων μέσω της καθημερινότητας τους, όσο και στις υποδομές που θα μείνουν για να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

ΕΝΘΕΤΟ: Οι Αγώνες σε αριθμούς

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου είναι μία «ένεση» 6 δις. Λιρών για τη Βρετανική οικονομία.
Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για περίπου 30.000 εργαζόμενους στην κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, καθώς και 2.250 θέσεις εκπαιδευομένων.
Συνέβαλαν στην ανάπλαση μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 75% του προϋπολογισμού του Ολυμπιακού Πάρκου αφορούσε έργα ανάπλασης του Ανατολικού Λονδίνου.
Ο Φορέας Αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων που θα αναλάβει τη διαχείριση του Ολυμπιακού Πάρκου μετά τους Αγώνες, έχει ήδη συσταθεί και θα είναι υπεύθυνος πέραν των άλλων και για το μεγαλύτερο αστικό πάρκο που φτιάχτηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια.

 
 Κατασκευές
Συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων
Προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια ο διαγωνισμός για τη σήμανση του επαρχιακού οδικού δικτύου Κω
Συντήρηση οδικού δικτύου Τήνου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
ΑΕΚ: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογειοποίηση
Εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρά το έργο της βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας της Δ.Ε. Φύλλου στον Παλαμά Καρδίτσας
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Συντηρεί φωτεινούς σηματοδότες σε κόμβους του οδικού δικτύου Π.Ε. Καρδίτσας
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Εργασίες συντήρησης στη 2η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – όρια Ν. Καβάλας
Βελτιώνεται η ασφάλεια της εθνικής οδού Τρικάλων-Καλαμπάκας
Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: Αποκαθίστανται οι βλάβες στο οδικό δίκτυο
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προχωρά στην ανάπλαση του λιμανιού της Σκοπέλου
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook