Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
 Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Χρειάζονται κίνητρα για τη διαχείρηση των ΑΕΚΚ
 
Ο κος Σταματούκος.
Ο κος Σταματούκος.
Ο κ. Δημήτρης Σταματούκος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Εκσκαφών του Νομού Ευβοίας καταγγέλλει στα Εργοταξιακά Θέματα για την απουσία ενδιαφέροντος στο θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ Συνέντευξη στην Ηλία Αντωνιάδη

«Στόχος μας πρέπει να είναι το καθαρό περιβάλλον και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών που προέρχονται από τις εκσκαφές σαν πρωτογενή υλικά και από τις κατεδαφίσεις» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Σταματούκος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Εκσκαφών του Νομού Ευβοίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στα «Εργοταξιακά Θέματα». Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον κ. Σταματούκο στην Βαρκελώνη κατά την διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού για την κατάρτιση σε θέματα ανακύκλωσης μπάζων. Ο κ. Σταματούκος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ως χώρα είμαστε στο μηδέν στην ανακύκλωση όχι μόνο σε σχέση με την Ισπανία αλλά και με τις άλλες χώρες.

Ποιοι είναι οι στόχοι του εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργανώσατε με την βοήθεια του επιμελητηρίου Ευβοίας, και της «Moveu Professional Services SL» πρόσφατα στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη ;

Κύριε Αντωνιάδη θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω πως πλέον τέτοιου είδους ταξίδια τείνουν να καταντήσουν ρουτίνα για εμάς. Μέσα σε 6 χρόνια που ξεκίνησε στην Ελλάδα η νομοθέτηση για την ανακύκλωση 29/39 αρχίσαμε να ψαχνόμαστε για να βρούμε την τεχνογνωσία που χρειάζεται. Κάνουμε ταξίδια σε προηγμένες ευρωπαϊκά χώρες όπως στην Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Γερμανία.
Το εκπαιδευτικό ταξίδι στο οποίο αναφέρεστε έγινε για να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία που χρειάζεται ένας χωματουργός για να μπορέσει να πείσει τους συναδέλφους του πόσο αναγκαία είναι η ανακύκλωση στη χώρα μας.
Ταξιδέψαμε στην Βαρκελώνη και την Μαδρίτη, βρεθήκαμε στα σημεία εκτέλεσης πολλών κατασκευαστικών έργων όπως μεταξύ άλλων στο παλαιό λατομείο της Vallensana και στο εμπορικό λιμάνι της Βαρκελώνης για να διαπιστώσουμε από κοντά τις τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζουν οι ισπανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης των αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).

Τι σας προξένησε μεγαλύτερη εντύπωση από τα διάφορα έργα που επισκεφτήκατε στην Ισπανία;

Ειλικρινά δεν περίμενα πως επισκεπτόμενος την Ισπανία θα έβλεπα αυτά που είδα. Οι άνθρωποι εδώ λειτουργούν με τέτοιο ορθολογικό τρόπο που προβληματίζομαι πολύ για τους λόγους που στην Ελλάδα δεν λειτουργούμε και εμείς έτσι.
Με την εναλλακτική διαχείρηση των ΑΕΚΚ με σωστό και οργανωμένο τρόπο θα ωφεληθεί η εθνική οικονομία, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες προοπτικές στην ανακύκλωση.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι μόλις ένα 2 % φεύγει για τον χώρο υγειονομικής ταφής βιομηχανικών αποβλήτων από τον όγκο που παράγεται σε μία κατεδάφιση. Μέχρι τώρα ξέραμε πως πρέπει να γίνεται επεξεργασία στην πηγή. Εδώ διαπιστώσαμε πως οι μονάδες που γίνονται έχουν την δυνατότητα να κάνουν και διαλογή .
Επιπρόσθετα διαπιστώσαμε πως μία μονάδα μπορεί να λειτουργήσει με τρία άτομα. Εκείνο που μου προξένησε πραγματικά μεγάλη εντύπωση ήταν το πως μία μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πολύ μεγάλο έργο όπως το λιμάνι της Βαρκελώνης χρησιμοποιώντας πρωτογενή υλικά σε ποσοσστό μόνο 10 %, Τα υπόλοιπα υλικά για την κατασκευή του έργου προέρχονται από την ανακύκλωση.
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ισπανία στο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Δεν πετάνε κανένα υλικό αλλά το εναποθέτουν στην επαναχρησιμοποίηση τους στο έργο.
Μέσα από την εξελιγμένη τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί στον τομέα της ανακύκλωσης των ΑΕΕΚ αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα την δημιουργία έργων υποδομής που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους Έλληνες χωματουργούς έπειτα από το ταξίδι κατάρτισης που πραγματοποιήσατε στην Ισπανία;

Οι Έλληνες χωματουργοί αλλά και γενικότερα οι Έλληνες πρέπει να έχουν σαν κυρίαρχο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Προστασία του περιβάλλοντος είναι μεταξύ άλλων και οι καθαρές εργασίες που προέρχονται από τα λατομεία.
Στόχος μας πρέπει να είναι το καθαρό περιβάλλον , η επαναχρησιμοποίηση των υλικών που προέρχονται από τις εκσκαφές σαν πρωτογενή υλικά και από τις κατεδαφίσεις. Απ’ ότι βλέπουμε και διαπιστώνουμε κάθε χρόνο τροποποιούνται και εξελίσσονται τα μηχανήματα ώστε μένουν πολύ λίγα απόβλητα.
Θα μπορούμε εφόσον λειτουργήσουμε σωστά και με κάποιον σχεδιασμό να μπορέσουμε να μην ανοίγουμε τόσες πολλές τρύπες στην Ελλάδα για την εξόρυξη αδρανών υλικών, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό.

Ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου σας ;

Το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου μας είναι οι αποφάσεις της διοίκησης της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν να εκκρεμεί ο νόμος για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (AEEK) το 2005 και η Κοινή Υπουργική Απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2010.
Τα προϊόντα αυτά μολύνουν το περιβάλλον. Περπατήστε στην ύπαιθρο σε οποιοδήποτε ποτάμι και θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτα μπάζα. Η πολιτεία δεν έχει σκύψει με το ενδιαφέρον που πρέπει για να λύσει το πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία στα προβλήματα μας και κυρίως σε αυτό της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ με σωστό και οργανωμένο τρόπο. Φανταστείτε στην περιοχή της Αθήνας Αττικής δεν μας δίνουν την δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα της ασφαλούς εναπόθεσης των ΑΕΚΚ αλλά και της επεξεργασίας τους.

Ποιες λύσεις προτείνετε για την επίλυση των προβλημάτων που αναφέρετε;

Η λύση που προτείνουμε είναι η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου και να υποχρεωθεί η πολιτεία να μας δώσει χώρους για την ασφαλή και εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ. Ζητάμε το κράτος να χωροθετήσει χώρους γύρω από την Αθήνα που θα λειτουργήσουν οι μονάδες ανακύκλωσης έμφαση στην αποκατάσταση ανενεργών λατομείων όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ισπανία.
Κατά συνέπεια θα έχουμε λιγότερες τρύπες στην Ελλάδα που προέρχονται από τα λατομεία. Να έχετε υπόψιν σας ότι από ανακυκλωμένο υλικό βγαίνει προϊόν τσιμέντου όπως για παράδειγμα τσιμεντόλιθος και τσιμεντοσωλήνες. Με την εναλλακτική διαχείριση με σωστό και οργανωμένο τρόπο θα ωφεληθεί η εθνική οικονομία, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας ενώ ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες προοπτικές στην ανακύκλωση.

Μέσα από την εξελιγμένη τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί στον τομέα της ανακύκλωσης των ΑΕΕΚ αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα την δημιουργία έργων υποδομής που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.
Μέσα από την εξελιγμένη τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί στον τομέα της ανακύκλωσης των ΑΕΕΚ αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα την δημιουργία έργων υποδομής που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία στην ανακύκλωση;

Είμαστε στο μηδέν στην ανακύκλωση όχι μόνο σε σχέση με την Ισπανία αλλά και με τις άλλες χώρες. Στην χώρα μας λειτουργούν συνάδελφοι με πρωτόγονα μέσα έχοντας φτιάξει από μόνοι τους κόσκινα για να μπορούν το υλικό που βγάζουν να το χρησιμοποιούν και πάλι στο έργο. Το γεγονός αυτό γίνεται σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί σε δήμο 5 και 10 χιλιάδων κατοίκων να λειτουργούν 4-5 τέτοιοι χώροι και μάλιστα με πρωτόγονα μέσα. Αυτό είναι εις βάρος του περιβάλλοντος και δεν γίνεται και με σωστό τρόπο, αφού δεν έχω που να τα πάω τα απόβλητα θα μολύνουν το περιβάλλον.
Χρειάζεται η πολιτεία να παράσχει κίνητρα για την χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων προϊόντων των κατεδαφίσεων σε δημόσια έργα όπως για παράδειγμα στην κατασκευή έργων οδοποιίας και στην δημιουργία υποδομών. Αυτή την στιγμή για την κατασκευή τους χρησιμοποιούμε πρωτογενή υλικά με φυσικό επακόλουθο να σκάβουμε όλο και μεγαλύτερες τρύπες στα βουνά με συνέπεια την μεγαλύτερη μόλυνση περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο ρόλος της επιμόρφωσης στο επάγγελμα σας ;

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της επιμόρφωσης. Δεν πρέπει να αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιάζεται για την εκπαίδευση μας. Με τα χρήματα που διατίθενται για καταρτίσεις μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία στα μέλη μας Στην σκέψη μας είναι η δημιουργία ιδρυτικού ΙΕΚ με κάποια εταιρία της περιοχής μας προς το καλό των επιχειρήσεων μας.

Πώς βλέπετε να διαγράφεται το μέλλον στην χώρα μας στον τομέα της ανακύκλωσης των μπάζων ;

Πιστεύω πως αν λειτουργήσει σωστά η ανακύκλωση στα μπάζα ανοίγονται νέοι δρόμοι και νέες προοπτικές γα να μπορέσουμε και εμείς οι ίδιοι να είμαστε πιο σωστοί στο επάγγελμα μας. Θα πρέπει και ο καθένας μας στην κοινωνία μας όχι μόνο να είναι αποδεκτός αλλά και χρήσιμος. Χρήσιμος θα γίνεις μόνο όταν αυτό που διαχειρίζεσαι, το διαχειρίζεσαι προς το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό.
Στόχος μας είναι να πείσουμε όλους τους επαγγελματίες να διαφυλάξουν το επάγγελμα τους. Με αυτή την προοπτική της ανακύκλωσης θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο ομαδικά, ενωτικά, ενώ τα κοστολόγια θα είναι τέτοια ώστε θα μπορέσουν να σωθούν οι επαγγελματίες του χώρου μας.

 
 Πρόσωπα
«Απαξιώνεται ο κλάδος των χειριστών και με ευθύνη της Ομοσπονδίας»
Κωνσταντίνος Μακέδος: «Το Τ.Μ.Ε.Δ.Ε. εξασφάλισε την απρόσκοπτη εγγυοδοσία και πιστοδοσία των μηχανικών»
Παντελής Σταγάκης: Με νέες υποδομές η Ελλάδα θα γίνει πιο αποτελεσματική.
Ο «πατριωτισμός» των εκπροσώπων του κλάδου, μόνη εγγύηση για την ισχύ του
«Η επανεκκίνηση των έργων δεν είναι επικοινωνιακό τρύκ»
Επέκταση Μετρό προς Πειραιά
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η συνολική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου
Όχι στην απαξίωση του ΙΓΜΕ
Ανταγωνισμός ναι, αλλά με διαφανείς διαδικασίες
Από την Λ. Πανεπιστημίου κι ακόμα παραπέρα
Αξιόπιστες υποδομές, για αξιόπιστη λειτουργία
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook