Εκτύπωση  Αποστολή
 ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κυκλοφορεί
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  Αρχείο περιοδικών
 
 
 Αρχική Σελίδα
 Επικαιρότητα
 Πρόσωπα
 Κατασκευές
 Υλικά
Μηχανήματα έργων
 Ατζέντα
 Θέσεις
 Ταυτότητα
 Χρήσιμα links
 Επικοινωνία
   
Γίνε συνδρομητής!  
 

στο διαδίκτυο
στο site
 
 
 
Κατεδάφιση με χαμηλό κόστος
 
Ο κ. Μάρκους Μπάουερ.
Ο κ. Μάρκους Μπάουερ.
Με τη χρήση ενός «έξυπνου» συνδυασμού εξαρτημάτων οι εργασίες κατεδάφισεις είναι πλέον παιχνίδι . Με αυτό τον τρόπο, ένα μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευελιξία και λειτουργικότητα ακόμα και στα πιο πολύπλοκα έργα κατεδάφισης.

Του Μάρκους Μπάουερ *

Τα τελευταία χρόνια διατίθενται στην παγκόσμια αγορά ευέλικτα, ελαφρύτερα και αποδοτικότερα μηχανήματα κατεδάφισης με γνώμονα την φιλικότητα προς το περιβάλλον ολοκληρώνοντας τις εργασίες κατεδάφισης κάθε είδους κτιρίου σε πιο γρήγορο χρόνο και σε χαμηλότερο κόστος.
Δίχως αμφιβολία, η αγορά των μηχανημάτων κατεδάφισης χαρακτηρίζεται από εξελιγμένο και σύγχρονο εξοπλισμό. Στο πλαίσιο των εξελίξεων της αγοράς παράγοντες όπως η ευελιξία, η αποδοτικότητα των δαπανών καθώς και η αξιοπιστία των μηχανημάτων διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστούμε τις δυσμενείς συνθήκες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κατασκευαστικό κλάδο, οι εταιρίες οι οποίες θα δώσουν έμφαση σε αυτούς τους παράγοντες θα έχουν αποκτήσει αυτόματα και ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Εδώ και αρκετά χρόνια, μια σειρά από ειδικά μηχανήματα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον στην αγορά των μηχανημάτων κατεδάφισης. Για δεκαετίες, το σύνθημα ήταν: ένας εκσκαφέας που μπορεί να κάνει εκσκαφές, μπορεί επίσης να κατεδαφίζει κτίρια. Αλλά εδώ και λίγα χρόνια, αυτό έχει αλλάξει. Η τάση που επικρατεί είναι ότι τα σημερινά μηχανήματα κατεδάφισης να μπορούν να καθιστούν την κατεδάφιση και την αναστήλωση των κτιρίων αλλά και την ανακύκλωση των υλικών που προέρχονται από τις εργασίες στο εργοτάξιο οικονομικά αποδοτικότερες. Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν κατά την λειτουργία των οχημάτων το στοιχείο της φιλικότητας προς το περιβάλλον. Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται πλέον και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων περί της ασφαλούς και «οικολογικής» λειτουργίας των μηχανημάτων.
Η γκάμα των προϊόντων εκτείνεται από τις μονάδες τεμαχισμού έως πολύ εξειδικευμένα οχήματα, τα οποία -λόγω της μεταβλητότητάς τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την κατεδάφιση ή για την μεταφόρτωση των υλικών δίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα σημερινά μηχανήματα κατεδάφισης καθιστούν οικονομικότερες την κατεδάφιση και την ανακύκλωση των υλικών.

Τάσεις της αγοράς

Η ανάπτυξη του νέου εξοπλισμού βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά ανόδου. Παρά την κρίση στην αγορά, οι εταιρίες συνεχίζουν να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτομικών μηχανημάτων. Σήμερα κυριαρχούν στην αγορά νέες τάσεις στο προσκήνιο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η πρώτη προτεραιότητα είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Κινητήρες υψηλού επιπέδου, με μεγαλύτερη δύναμη και ταυτόχρονα χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, αλλά και στο χαμηλό κόστος των καυσίμων. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η σύντομη εγκατάσταση και η εξοικονόμηση χρόνου. Με τη χρήση ενός «έξυπνου» συνδυασμού εξαρτημάτων – μηχανημάτων, η εκτεταμένη επισκευή εργασίας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο, ένα μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευελιξία και λειτουργικότητα -σημαντικό κριτήριο στη βιομηχανία που επικαλείται να ανταποκριθεί σε ολοένα και πιο πολύπλοκα έργα κατεδάφισης.
Ειδικότερα, η μακρύτερη έκταση και καλύτερη εποπτεία για τον φορέα του μηχανήματος αυξάνει σημαντικά την ακτίνα του έργου και στις περισσότερες περιπτώσεις η επί τόπου αναπροσαρμογή του εξοπλισμού κατεδάφισης είναι περιττή.

Lezanta Το νέο SENNEBOGEN 830 R-HD αποτελεί ένα ειδικό μηχάνημα έργου για τις σκληρότερες εργασίες της κατεδάφισης.
Lezanta Το νέο SENNEBOGEN 830 R-HD αποτελεί ένα ειδικό μηχάνημα έργου για τις σκληρότερες εργασίες της κατεδάφισης.

Στιβαρή κατασκευή

Η ευελιξία, ωστόσο, είναι μία από τις πολλές απαιτήσεις στις οποίες ο σύγχρονος εξοπλισμός κατεδάφισης καλείται να ανταποκριθεί. Μια άλλη απαίτηση είναι η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Από τη μία πλευρά, αυτό περιλαμβάνει τις παραπάνω καινοτομίες στο σχεδιασμό του κινητήρα με αποτέλεσμα την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς λιγότερες εκπομπές καυσαερίων.
Από την άλλη πλευρά, αφορά την γρήγορη και οικονομικώς αποδοτική μεταφορά βαρέων μηχανημάτων κατεδάφισης σε άλλα εργοτάξια,. Σε αυτή τη βάση, το βάρος του ίδιου του εξοπλισμού παίζει σημαντικό ρόλο: όσο ελαφρύτερα είναι τα μηχανήματα, τόσο λιγότερο το κόστος μεταφοράς.
Παράλληλα, νέα μηχανήματα κατεδάφισης διατίθενται στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο που διακρίνονται για την στιβαρή κατασκευή τους, την μεγάλη παραγωγικότητα και την υψηλή ποιότητα τους. Η κατασκευή τους πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κατεδάφισης κάθε είδους κτιρίου. Τα μηχανήματα αυτά δεν αποτελούν απλά ένα τροποποιημένο μηχάνημα έργου, αλλά ένα μηχάνημα απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις σχεδιασμού για κατεδαφίσεις και διαχείριση υλικών ακόμη και των πιο δύσκολων έργων.
Επιπρόσθετα με τη χρήση ενός «έξυπνου» συνδυασμού εξαρτημάτων – μηχανημάτων, η εκτεταμένη επισκευή εργασίας ανήκει πλέον στο παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο, ένα μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευελιξία και λειτουργικότητα ακόμα και στα πιο πολύπλοκα έργα κατεδάφισης. * Ο κ. Μάρκους Μπάουερ είναι υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ της Sennebogen

 
 Μηχανήματα έργων
Terex-Fuchs: Ο κυρίαρχος στα μηχανήματα ανακύκλωσης
Πατώντας στους ώμους γιγάντων
Unimog παντός εδάφους Euro 6
VOLVO CE L30G & L35G
Ένα νέο μικρό «θαύμα» από την Volvo
JCB: Νέος εκσκαφέας Hydradig 110W
Volvo FH16 με προδιαγραφές Euro 6
Ευελιξία και χρηστικότητα
Μηχάνημα Διάνοιξης Σηράγγων EPB–TBM
Η μεγαλύτερη νέα σειρά μηχανημάτων στην ιστορία της JCB
Εκσκαφέας ECR305CL σε πλαίσιο μηδενικής περιστροφής
© ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ  | Όροι χρήσης  | Πληροφορίες  | Facebook